24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε πρώτοι στην Ελλάδα το iPhone 4S και σου λύνουμε όλες τις απορίες…

    Το κινητό που ετοιμάζομαι να γράψω πριν από τέσσερα χρόνια αποτελούσε μια κατηγορία από μόνο του. Το 2007 που βγήκε το πρώτο iPhone, έσπασε τη βαρεμάρα των πλήκτρων. Όλοι οι υπόλοιποι κατασκευαστές από τη Nokia και τη Sony Ericsson μέχρι την LG και τη Samsung, ακολούθησαν. Είχε ένα επαναστατικό λειτουργικό σύστημα υπάκουο στην αφή και ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία, που χρησιμοποιήθηκε σε συσκευή ευρείας παραγωγής οθόνη capacitive. Κάτι σαν PDA αλλά με ευχρηστία συμβατικού τηλεφώνου. Το μειονέκτημα; Το «κλειστό» λειτουργικό. Αυτό. Τέλος. Από εκεί και πέρα ήταν ένα κινητό που έκανε τα πάντα να μοιάζουν εξωφρενικά απλά. Ένα smartphone για dummies… Τώρα μπορείς να καταλάβεις γιατί έκανα αυτόν τον πρόλογο. Γιατί το 4S, εν έτει 2011, έχει όλη τη μαγεία του πρώτου iPhone, έχοντας πάει ταυτόχρονα το concept πολλά βήματα μπροστά. Επίσης, όντας κάτοχος εδώ και μερικές ημέρες του νεότερου κινητού της Apple, έλυσα πρόσφατα μια υπαρξιακή μου απορία: γιατί η Apple δεν ανακοίνωσε εξαρχής το iPhone 5 να τελειώνουμε; Θα μου πεις, μα καλά, τόσο άσχετος είσαι; Το τέσσερα πουλάει ακόμη σαν τρελό, η πλειοψηφία αδιαφορεί επιδεικτικά για τεχνικά και επιδόσεις, το loyalty των πελατών της Apple σκοτώνει, θέλει και ανάλυση; Πως λένε ότι ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις; Σε ένα forum μάλιστα είδα το εύστοχο ότι «αρκούσε να ανανεωθεί το iOS και η Apple θα μπορούσε να λανσάρει το προϊόν της από την αρχή». Τέσσερα εκατομμύρια 4S διατέθηκαν τις τρεις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του και αυτό από μόνο του λέει κάτι. Γράψε «fastest ever selling product» στο Google και δες γιατί την ώρα που πληκτρολογώ τις γραμμές αυτές δε βρίσκει η μύτη μου στο πληκτρολόγιο, αλά Πινόκιο…

    Κανονικά όταν παρουσιάζεται ένα καινούργιο smartphone, αυτό που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να διαβάσουν πρώτα τις δοκιμές που έχουν γραφτεί και μετά να αποφασίσουν. Το θέμα είναι ότι τουλάχιστον για το σχεδιασμό, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να πεις για την άρτι αφιχθείσα συσκευή. Επειδή είναι copy-paste η παλιά. Δηλαδή είναι άμεσα αναγνωρίσιμη από ολόκληρο τον τεχνολογικό πλανήτη, ενώ ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και στις χώρες που δε διατίθεται επίσημα, κυκλοφορεί τουλάχιστον μια μαϊμού version… Παρόλα αυτά, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Πως να το πω διαφορετικά, τα iPhone 4 και 4S μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για το βάρος που έφτασε αισίως στα 140 γραμμάρια από τα 137 του παρελθόντος. Ά, και για το πλήκτρο που απενεργοποιεί τον ήχο κλήσης το οποίο άλλαξε θέση. Πως είναι το CDMA iPhone που κυκλοφόρησε στις αρχές του έτους στην Αμερική; Έ, αυτό. Η «ψαγμένη» λεπτομέρεια για την φιλολογία της καφετέριας ειναι ότι το S έχει δυο επιπλέον εγκοπές στο επάνω κομμάτι του πλαισίου, ενδεικτικό ότι η κεραία έχει μετατοπιστεί. Για να μην την πάθεις λοιπόν σαν αρχάριος, αν σκοπεύεις να αποκτήσεις σύντομα την ανανεωμένη έκδοση πρόσεξε τα εξής: εφόσον οι θήκες που έχεις ήδη στην κατοχή σου έχουν κενό ανάμεσα στα πλήκτρα, μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και στο νέο τηλέφωνο. Το αυθεντικό bumper θα ταιριάξει μόνο αν η αρχική του συσκευασία είχε λευκό backround (και σιγά τώρα μη δεν την έχεις πετάξει…), γιατί από το Μάρτιο και μετά, η Apple ανασχεδίασε το αξεσουάρ ώστε να ταιριάζει στο Verizon iPhone. Αυτά για το κέλυφος. Πάντως το home key παραμένει ίδιο με αυτό στο τεσσάρι, οπότε μάντεψε τι πρόκειται να χαλάσει γρήγορα στο S

    Παρατήρησε τη διαφορά στο ύψος του πλήκτρου που απενεργοποιεί τον ήχο. Αριστερά το iPhone 4, δεξιά το iPhone 4S

    Αν ψάχνεις για extreme τεχνικά και ριζικές βελτιώσεις στο hardware, το S θα σε απογοητεύσει. Ξεκάθαρα. Αρκέσου στο γεγονός ότι ο Α5 επεξεργαστής, που μετάγγισε -επιτέλους- η Apple στο νέο τηλέφωνο, κάνει θαύματα. Έστω και αν είναι υποχρονισμένος στα 800MHz… Τα διπύρηνα chipsets ακολουθούν συνήθως τη λογική του marketing αλλά αυτό εδώ είναι για case study. Δηλαδή πως γίνεται ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του να σαρώνει στα συγκριτικά; Αν το iOS 4 ήταν smooth στο «τεσσάρι», το iOS 5 στο «ες» μοιάζει να έχει πάρει Red Bull. Πετάει… Μπορεί στο on/off να μη δεις διαφορά, και σε κάποια μενού η αίσθηση να είναι φτυστή τέσσερα, αλλά το rendering στα γραφικά σκοτώνει, η διαφορά σε απαιτητικά παιχνίδια είναι χαοτική και εσύ μένεις να απολαμβάνεις τη χρήση ενός κινητού που ζει και αναπνέει για τις εφαρμογές. Το μόνο που δεν καταλαβαίνωι είναι το αψυχολόγητο με την επιλογή της μνήμης RAM που σταματάει κλασικά στα 512MB. Δηλαδή πόσο θα κόστιζε ένα κινέζικο ολοκληρωμένο στο 1GB; Παρεμπιπτόντως μόλις αποκάλυψα ένα χαρακτηριστικό του επερχόμενου iPhone πέντε

    Επίσης ακούγεται κάπως τη στιγμή που η Apple προσφέρει 5GB online αποθηκευτικού χώρου μέσω iCloud, να διαθέτει για πρώτη φορά σε iPhone νέα εκδοχή στα 64GB. Γιατί με απλά μαθηματικά προκύπτει πως ακόμη και η «φτηνή έκδοση»αγγίζει σε χωρητικότητα τα 21GB (16+5), άρα είναι μάλλον περιττό να επενδύσεις 900 τόσα ευρώ σε ένα κινητό που είναι μονίμως online και σου δίνει αμέτρητες λύσεις storage -οι περισσότερες εκ των οποίων δωρεάν. Αστεία, αστεία ίσα που προλαβαίνεις να μπεις στο box.net και να εκμεταλλευτείς την προσφορά με τα 50GB for free.

    Καλά βλέπεις. Είναι ο καιρός στο Hong Kong. Έχει και καλά το επάγγελμα...

    Πάντως έχουν γίνει και άλλες σημαντικές αλλαγές. Όπως στον δέκτη που εκτός του ότι είναι πλέον παγκόσμιος (ταυτόχρονη υποστήριξη δικτύων CDMA και GSM), προσφέρει μεγαλύτερες ταχύτητες λήψης δεδομένων (από 7,2 Mpbs πήγε στα 14,4), ενώ βελτιώθηκε δραματικά στη λήψη σήματος. Ναι, το iPhone 4S δηλώνει απαλλαγμένο από το σύνδρομο του «death grip». Πιάστο το όπως θέλεις, δεν πρόκειται να χάσεις κλήσεις. Έστω αν και αυτό έπρεπε να θεωρείται από την πρώτη στιγμή δεδομένο… Ενιγούει, όπως λένε και στο χωριό μου. Τώρα θα μου πεις όλα αυτά δεν επηρέασαν τον ευαίσθητο τομέα της αυτονομίας; Ναι τον επηρέασαν προς το χειρότερο. Που πας με 1.430mAh μπαταρία και διπύρηνο επεξεργαστή; Προσωπικά ποτέ δεν είδα περισσότερο από μια ημέρα αυτονομίας, ιδίως αν χρησιμοποιούσα εντατικά τη συσκευή. Η δραματική αλλαγή εντοπίζεται ωστόσο στους χρόνους αναμονής. Εκατό ώρες λιγότερες ανακοινώνει η Apple, κάπου στο 1/3 σε σχέση με την προηγούμενη να την υπολογίζεις εσύ.

    Μισή ίντσα παραπάνω δεν θα έβλαπτε κανέναν. Να τι άλλο μπορείς να περιμένεις από το επόμενο iPhone...

    Όσον αφορά στην οθόνη το iPhone 4S δεν έχει καμία διαφορά με το τέσσερα. Για να σου κάνω όμως ένα refresh στα τεχνικά το S έχει τη γνωστή retina display της LG με ανάλυση 960×640 pixels, η οποία ήταν για καιρό η υψηλότερη του κόσμου, μέχρι που ανακοινώθηκαν τα Samsung Galaxy Nexus και Note. Παρόλα αυτά συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα στο pixel density με το κοσμοϊστορικό 326ppi (pixels per inch), έναντι των 316 του νέου Google phone. Επίσης ο λόγος αντίθεσης του πανελ αγγίζει το επικό 800:1, που σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι ορατές ακόμη και υπό γωνίες σχεδόν 90 μοιρών… Στα ίδια κορυφαία επίπεδα παραμένει και η αναγνωσιμότητα (ακόμη και κάτω από δυνατό φως), ενώ για όσους κακολογούν την οθόνη για το μικρό της μέγεθος (3,5 ίντσες από την εποχή του πρώτου 2G), υπάρχει πάντα το αντεπιχείρημα ότι μπορεί να την αξιοποιήσει κανείς με ένα δάχτυλο, και συγκεκριμένα με τον αντίχειρα, τη στιγμή που ο ανταγωνισμός θέλει ελεύθερα και τα δύο χέρια. Γράψε πάντως ότι όπως και στο τεσσάρι έτσι και εδώ, η οθόνη που τοποθετείται στο iPhone 4S διαφέρει από συσκευή σε συσκευή. Με άλλα λόγια η δική σου μπορεί να είναι ελαφρώς κόκκινη, τη στιγμή που του γείτονα είναι κίτρινη και του κολλητού μοιάζει ψυχρή – έντονο φαινόμενο σε iPhone λευκού χρώματος. Τώρα μην με ρωτήσεις πως, αλλά συμβαίνει.

    Παρατήρησε το κόψιμο στο επάνω μέρος του πλαισίου. Δεν υπήρχε στο τέσσερα. Μόνο αυτό γιατί κατά τα άλλα οι συσκευές είναι καρμπόν

    Έφτασε λοιπόν η στιγμή της κάμερας… Τα 8 megapixel ακούγονται πολλά για προϊόν της Apple που δεν έχει εκπαιδεύσει το κοινό σε τρικ εντυπωσιασμού, κάποιες φορές όμως τον λόγο τον έχει το μάρκετινγκ. Σε κάθε περίπτωση οι επιδόσεις της κάμερας του 4S σε σχέση με τον προκάτοχο είναι καλύτερες. Ο φακός βγάζει τον καλύτερο του εαυτό είτε μιλάμε για τη λήψη φωτογραφιών, είτε βίντεο, το οποίο πλέον έχει σκαρφαλώσει στα 1080p στα 30 καρέ. Μάλιστα, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις το πλήκτρο με το σύμβολο «+» (που σε όλες τις άλλες περιπτώσεις αυξάνει την ένταση του ήχου), για να πραγματοποιήσεις μια λήψη, ενώ οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις προσφέρουν σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αν επρέπε πάντως να το συγκρίνω τον ανταγωνισμό τότε μάλλον θα έλεγα ότι το Samsung Galaxy S II προσφέρει ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα, αν και επιφυλάσσομαι μέχρι το αναλυτικό συγκριτικό που θα δεις από το digitallife σύντομα.

    Ναι το ξέρω ότι ξέρεις καλά το iOS λειτουργικό, αλλά να σου και εγώ με τη σειρά μου, ότι με εξαίρεση τη λειτουργία Siri το πέντε προσφέρει πολλά νέα χαρακτηριστικά, αλλά αυτό που πρέπει κατά βάση να θυμάσαι είναι ότι το σύστημα ειδοποιήσεων έχει αλλάξει δραματικά. Ή ακόμη καλύτερα έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του… Πλέον μπορείς να βλέπεις αναπάντητες κλήσεις, εισερχόμενα μηνύματα, ενημερώσεις για κοινωνικά δίκτυα απευθείας από την οθόνη ξεκλειδώματος. Παρόλα αυτά οι όποιες βλακώδεις ελλείψεις παρέμειναν, όπως η απουσία αναφοράς παράδοσης στα SMS (εντάξει, «δεν υπάρχει»…), η δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων μέσω Bluetooth (συνεχίζει να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για audio), αλλά και το γεγονός ότι η συσκευή δεν υποστηρίζει Adobe Flash, άρα δεν μπορείς να δεις ένα μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων. Ευτυχώς το πρόβλημα με την υποχρεωτική σύνδεση της συσκευής με το iTunes λύθηκε οριστικά, αν και παραμένει εκείνο της περιορισμένης παραμετροποίησης, που σημαίνει ότι αν θέλεις να εκμεταλλευτείς το hardware της συσκευής στο έπακρο, θα πρέπει να καταφύγεις στη λύση του jailbreak.

    Γενικά αυτό που συμβαίνει με την περίπτωση του iPhone είναι μια καλή περίπτωση που πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια. Την έχουν στα σεμινάρια για το πως κρατάς την δημοτικότητα ενός προϊόντος ψηλά, τη στιγμή που τα τεχνικά του δεν είναι on par με την εποχή τους. Ή αν προτιμάς, έχουμε ένα κινητό που παρουσιάζει ελλείψεις, αλλά να είναι ελκυστικό λόγω των αμέτρητων εφαρμογών, της απροβλημάτιστης χρήσης και του σήματος στο καπάκι – έστω για κάποιους…

    Να σου απαντήσω λοιπόν και στην κρίσιμη ερώτηση… Αξίζει η αναβάθμιση αν είσαι κάτοχος iPhone 4 σε “ες”; Ξεκάθαρα όχι. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη, ιδίως σε μια εποχή που όλοι σφίγγουν τη ζώνη και πρώτο θέμα στα μίντια παραμένει το μνημόνιο και το σενάριο χρεοκοπίας. Περίμενε καλύτερα για το πεντάρι. Αν σου έχουν μείνει μέχρι τότε χρήματα…

     

    Specs: Apple iPhone 4S (Αναμένεται)

    Λειτουργικό iOS5
    Επεξεργαστής Dual-core 1GHz
    Μνήμη 512MΒ RAM, 16/32.64 GB storage
    Οθόνη 3,5″, TFT αφής, 640×960 pixels
    Κάμερα 0,3MP (πρόσθια), 8MP (οπίσθια) με LED φλας
    Συνδεσιμότητα HSDPA, CDMA, Bluetooth, Wi-Fi, A-GPS, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 200 ώρες αναμονή, 840 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 115,2×58,6×9,3 χιλ.
    Βάρος 140 γρ.

     

    Δες τώρα και το βίντεο…

    Related Articles

    25 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles