BREAKING

Δοκιμάζουμε το LG Optimus L5. Την κορεάτικη προσέγγιση στα 199 ευρώ

Είναι δύσκολο να είσαι νονός σήμερα. Δεν εννοώ της νύχτας. Της ημέρας εννοώ και της κινητής τηλεφωνίας ειδικότερα. Γιατί δε φτάνει το τσουνάμι ύφεσης, έτσι και σου κάτσει ένα δυσκοίλιο, απρόσωπο ή αστείο βαπτιστικό, θα βγάλεις ακόμη πιο δύσκολα άκρη. Στην LG δεν είχαν τέτοιο θέμα, ονόμασαν μια ολόκληρη σειρά με το γράμμα L και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τον αριθμό, ανεβαίνει και η κλάση. Όχι πως εδώ δεν υπάρχει το διάσημο αναγνωριστικό Optimus, απλά το γράμμα L έχει σκοπό να εντυπωθεί στη συνείδηση του κοινού ως το προσιτό Lifestyle.

Το L5 ας πούμε μπορεί να κοστίζει 199 ευρώ, αλλά αν δεν στο πουν, δύσκολα θα το καταλάβεις. Φαντάσου το σαν ένα LG Prada 3.0 με μικρότερη οθόνη. Δηλαδή είναι ένα αφόρητα classy smartphone για εσένα που θέλεις να ξεχωρίζεις. Το θέμα είναι ότι επειδή ακριβώς οι Κορεάτες έδωσαν έμφαση στο σχεδιασμό, από τεχνικής πλευράς η συσκευή σε κάποια σημεία χωλαίνει. Όπως στον επεξεργαστή που είναι χρονισμένος στα 800MHz ή στο πάνελ που παρά τις 4 ίντσες είναι HVGA. Η απάντηση έχει να κάνει με ένα προσεγμένο τηλέφωνο που δεν έχει την χαρντοκορίλα των Sony, από την άλλη όμως είναι εξαιρετικά φτιαγμένο και σαν απόδειξη φέρει το «made in Korea» ταμπελάκι.

Εκτός από την απτή ποιότητα πάντως, αποπνέει και μια σιγουριά που πείθει σε μακροχρόνια χρήση. Για να καταλάβεις, έχω το L5 εδώ και ένα μήνα και δεν έχει κάνει κιχ. Το Android 4.0 τρέχει ικανοποιητικά, τα κολλήματα σπανίζουν και κάποιες φορές μπορείς να το δεις να κομπιάζει, όταν για παράδειγμα ανοίξεις πολλές εφαρμογές ή όταν σερφάρεις στο internet. Και βέβαια με το γνωστό front-end της LG που προσωπικά δεν ανήκει στα αγαπημένα μου, αλλά προσφέρει πολλές δυνατότητες παραμετροποίησης, όπως αλλαγή εικονιδίων, γραμματοσειρών (απίστευτη η SmartGothic), μέχρι και κυκλικό scrolling στις αρχικές οθόνες. Η διαφορά είναι πως σε σχέση για παράδειγμα με ένα HTC Sense, δεν είναι ελκυστικό οπτικά, ενώ τα widgets θα μπορούσαν να μη φωνάζουν Ανατολή από το χιλιόμετρο.

Επίσης κάτι άλλο που θα θέλεις να μάθεις είναι για την οθόνη. Οι 4 ίντσες φαντάζουν ιδανικό μέγεθος, η φωτεινότητα θυμίζει εποχές Optimus Black, αλλά οι γωνίες θέασης είναι περιορισμένες: το καταλαβαίνεις από το γκριζάρισμα των χρωμάτων όταν τη γυρίζεις στο πλάι. Θα μπορούσα να μη γράψω τίποτα και για τα 320x480 pixels ανάλυσης, δεν μπορώ όμως να παραβλέψω ότι οι περισσότεροι ανταγωνιστές προσφέρουν υψηλότερο pixel density στα λεφτά αυτά. Εντάξει, δύσκολα το αντιλαμβάνεται ο απλός χρήστης σε καθημερινή χρήση, αλλά αν διαβάζεις π.χ. κείμενο, το ζουμ εξαντλείται νωρίς.

Κατά τα άλλα με 512MB μνήμης RAM και 3 παρά κάτι GB storage, που επεκτείνονται με κάρτες microSD, δύσκολα θα παραπονεθείς για έλλειψη αποθηκευτικού χώρου. Όπως δε θα παραπονεθείς και για την αυτονομία, αφού τα 1.500mAh της μπαταρίας προσφέρουν εύκολα από δύο ημέρες χρήσης μέχρι και τέσσερις, αν έχεις απενεργοποιημένο το push email. Παρεμπιπτόντως σε αυτόν τον τομέα το L5 τοποθετείται στο hall of fame των Android συσκευών. Αλλά και στο τηλεφωνικό κομμάτι ο Κορεάτης δεν τα πηγαίνει άσχημα: έχει καλό σήμα, ακόμη καλύτερο ακουστικό-μικρόφωνο και μόνο οι πολύ παρατηρητικοί ίσως προσέξουν ένα μικρό φύσημα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.

Κάτι άλλο, επίκαιρο για την περίοδο, είναι η κάμερα. Τα 5 megapixels είναι πλήρως αξιοποιήσιμα σε εξωτερικά περιβάλλοντα, ενώ για χρήση «δωματίου» οι φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού υποφέρουν από θόρυβο. Ακόμη πάντως και αν οι εικόνες συνολικά ικανοποιούν, το βίντεο με ανάλυση VGA κάνει για τα απολύτως απαραίτητα.

Για να τελειώνω. Το ηθικό δίδαγμα είναι αυτό που έχει ειπωθεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Ότι δεν υπάρχει κινητό που να κάνει τα πάντα και μάλιστα με τον ιδιαίτερο τρόπο που θέλει ο καθένας μας. Ευτυχώς τα αντικείμενα αυτά, συνεχίζουν να μοιάζουν σε εκείνους που τα δημιουργούν. Από μακριά μοιάζουν όλα ίδια, αλλά από κοντά καμία σχέση. Έχουν ελαττώματα, έχουν και προτερήματα. Όπως το LG Optimus L5 που αν εξαιρέσεις την ύπαρξη του δέκτη NFC, υπολείπεται χαρντουγουερικά ας πούμε, σε σχέση με το αντίστοιχο Huawei. Από την άλλη όμως είναι καλά φτιαγμένο και ανώτερο αισθητικά. Το τι θα επιλέξεις πάντως σχετίζεται αποκλειστικά με αυτό που νιώθεις πιο κοντά στα γούστα σου. Σε εμένα αρέσει ο Κινέζος, σε εσένα ο Κορεάτης, στον τρίτο ο Φιλανδός. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για την κουζίνα σου...
 
Specs: LG Optimus L5 (€199)

Λειτουργικό Android 4.0.3
Επεξεργαστής 800MHz
Μνήμη 3GΒ storage, 512MB RAM, microSD
Οθόνη 4" LCD πολλαπλής αφής, 320x480 pixels
Κάμερα 5MP,  LED φλας
Συνδεσιμότητα microUSB, Wi-Fi, A-GPS, HSDPA, FM ραδιόφωνο, NFC, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
Αυτονομία 670 ώρες αναμονή, 630 λεπτά ομιλία
Διαστάσεις 118,3 x 66,5 x 9,5 χιλ.
Βάρος 125 γρ.

 

Δες τώρα και το βίντεο

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment