21.6 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Edward Snowden: ο άνθρωπος που αποκάλυψε το PRISM, βρίσκει άσυλο στο Εκουαδόρ

    Στην προηγούμενη αναφορά μας στον Edward Snowden, τον 29χρονο που αποκάλυψε στο σκάνδαλο παρακολούθησης του παγκόσμιου πληθυσμού από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ και των ανά τον κόσμο συνεργατών της (το περίφημο PRISM), αναρωτιόμασταν αν είναι ήρωας ή προδότης. Για τις ΗΠΑ φυσικά και κηρύχθηκε αμέσως κατάσκοπος και η κυβέρνηση της χώρας έκανε όλα τα απαραίτητα διαβήματα προς την κυβέρνηση της Κίνας, εφόσον ο Snowden έμενε στο Hong Kong  κατά την διάρκεια των αποκαλύψεων προκειμένου να τον παραδώσουν και να εκδοθεί στην Ουάσινγκτον. Με ανακοίνωσή της εχθές, η Κυβέρνηση της Κίνας επιβεβαίωσε ότι ο Edward Snowden δεν θα παραδοθεί από αυτούς στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ λόγω ελλειπών στοιχείων που κατατέθηκαν από τις ΗΠΑ και αντιθέτως, επέτρεψαν την διαφυγή του προς «άγνωστη» κατεύθυνση. Η άγνωστη κατεύθυνση δεν είναι τόσο άγνωστη καθώς, από εχθές το απόγευμα ο Edward Snowden πετάει για το Εκουαδόρ, μέσω μίας «ασφαλούς διαδρομής», με τη βοήθεια και τη συνοδεία των νομικών συμβούλων του Wikileaks. Η ασφαλής διαδρομή αυτή τον οδήγησε μέχρι στιγμής στη Μόσχα με εμπορική πτήση και από εκεί αναζητούνται τα ίχνη του.

    the-petition-to-pardon-edward-snowden-just-passed-100000-signatures-and-now-the-white-house-has-to-respond

    Φαίνεται πως για να ζητήσει πολιτικό άσυλο ο Snowden από το Εκουαδόρ, ή αλλιώς, την χώρα του Ισημερινού, μεσολάβησε ο Julian Assange, ο οποίος για πολλούς μήνες τώρα βρίσκεται ακόμα στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο. Την μεταφορά και την διαδρομή του Snowden οργάνωσαν οι διπλωμάτες και οι νομικοί που συνεργάζονται με το Wikileaks ενώ, και ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, Ricardo Patino Aroca, με tweet του επιβεβαίωσε πως ο Snowden έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα του.

    Η Ουάσινγκτον αντιδρά. Με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων φαίνεται έντονα η δυσαρέσκεια της Αμερικανικής Κυβέρνησης εναντίον της κυβέρνησης του Hong Kong που αρνήθηκε την έκδοση του Snowden, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι δηλώνουν σε εφημερίδες όπως η Guardian που απεκάλυψε πρώτη το θέμα ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου ο Snowden να μην φτάσει στο Εκουαδόρ και να συλληφθεί σε μία από τις στάσεις του προς τη χώρα. Ο Snowden έχει «χρεωθεί» την κατηγορία της κατασκοπίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ενώ υπάρχει μία μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των ακτιβιστών προκειμένου ο 29χρονος Snowden να μην έχει την τύχη του Bradley Manning.

    Θα κατορθώσει να φτάσει ο Snowden στο Εκουαδόρ; Χώρες που θα φιλοξενήσουν τη διαδρομή του όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα ή η Κούβα θα υποκύψουν στις πιέσεις της Ουάσινγκτον να παραδώσουν τον 29χρονο; Απομένει να το δούμε. Σίγουρα πάντως, μετά τις αποκαλύψεις του για το σκάνδαλο PRISM, η ζωή του δεν θα είναι ποτέ η ίδια.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles