24.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Έφυγε ο Ian Murdock, πατέρας του Debian, σε ηλικία 42 ετών

    Ο Ian Murdock, εμπνευστής του Debian GNU/Linux distribution project, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 42 ετών, όπως ανακοινώθηκε σε blog post από τον Ben Golub, CEO της εταιρείας Docker, στην οποία εργαζόταν τους τελευταίους μήνες. 

    Ian Murdock

    Η αιτία θανάτου του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή. Ένα tweet στο λογαριασμό του ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δημιουργήσει αναστάτωση, ενώ τη Δευτέρα είχε γράψει σειρά δημοσιεύσεων που αποδείκνυαν ότι είχε υποστεί κακομεταχείριση και είχε προβλήματα με την αστυνομία.

    Ο Murdock γεννήθηκε στη Γερμανία το 1973 και ξεκίνησε το Debian project το καλοκαίρι του 1993, απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση σε δημιουργούς λογισμικού ενώ σπούδαζε επιστήμη υπολογιστών στο Purdue University στην Indiana των ΗΠΑ. Η διανομή πήρε το όνομά της από το συνδυασμό του ονόματός του και της τότε φίλης του Deborah Lynn, την οποία αργότερα παντρεύτηκε και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά έως ότου χωρίσουν το 2007. Το Debian, ξεκινώντας από μία μικρή ομάδα ανάπτυξης ελεύθερου/ανοιχτού λογισμικού, έγινε μία ιδιαίτερα δημοφιλής διανομή Linux σε ολόκληρο τον κόσμο, ελεύθερη και προσβάσιμη από όλους, αποκτώντας δυναμική σε μία τεράστια κοινότητα χρηστών και developers.

    Αφότου πήρε Bachelor of Science από το Πανεπιστήμιο Purdue το 1996, ο Murdock έγινε Chief Technology Officer στο Linux Foundation. Το 2003, έφερε την εμπειρία του Debian στη Sun, όπου έγινε Vice President of Emerging Platforms. Ήταν επικεφαλής του “Project Indiana”, της προσπάθειας που δημιούργησε το λειτουργικό σύστημα OpenSolaris, τρία χρόνια αργότερα ωστόσο, αφότου η Sun αποκτήθηκε από την Oracle, το operating system του εγκαταλείφθηκε για μία νέα proprietary version. Μετά την εξαγορά από την Oracle, ο Murdock παραιτήθηκε από τη Sun. Το 2011 ξεκίνησε να εργάζεται στην cloud software company ExactTarget ως Vice President of Platform and Developer Community, ενώ το 2013, μετά την εξαγορά της από τη Salesforce, έγινε Salesforce Marketing Cloud στην εταιρεία. Από το Νοέμβριο έως το θάνατό του, εργαζόταν στην εταιρεία Docker στο San Francisco.

    Πρόκειται για μία μεγάλη απώλεια για την κοινότητα του Debian και όλους τους υποστηρικτές του Ελεύθερου Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, είναι ωστόσο ένας άνθρωπος που θα συνεχίσει να ζει μέσα από το project του, το όνειρό του που κατάφερε να κάνει πραγματικότητα. Η κοινότητα του Debian συνεχίζει να παραμένει ακόμη και σήμερα εξαιρετικά ενεργή, με χιλιάδες προγραμματιστές να εργάζονται ατελείωτες ώρες ώστε να μπορούν να διαθέτουν ένα αξιόπιστο και ασφαλές λειτουργικό σύστημα.

    “Οι σκέψεις της κοινότητας του Debian είναι με την οικογένεια του Ian σε αυτή τη δύσκολη στιγμή” σημειώνεται στο σχετικό blog post στο debian.org. “Η οικογένειά του ζήτησε να προστατευτεί η ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και εμείς θέλουμε να το σεβαστούμε αυτό. Τα συλλυπητήρια της κοινότητας του Debian και όλης της Linux-κοινότητας μπορούν να στέλνονται στο in-memoriam-ian@debian.org όπου θα φυλάσσονται και θα αρχειοθετούνται.”

    Διαβάστε ολόκληρο το blog post της Debian για το θάνατο του Ian Murdock

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles