20.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Έφτασε το ηλεκτρονικό δέρμα που μαθαίνει να νιώθει πόνο!

    Το τελευταίο διάστημα έχουμε δει σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και μια ολόκληρη “γενιά” ρομπότ με αξιοθαύμαστες ικανότητες. Ένα βήμα ακόμα κατάφεραν να κάνουν οι ερευνητές στη Σκωτία, οι οποίοι παρουσίασαν ένα καινοτόμο ηλεκτρονικό δέρμα (e-skin) που μπορεί να μάθει να νιώθει «πόνο».

    Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες εδώ και χρόνια κάνουν προσπάθειες να φτιάξουν τεχνητό δέρμα, που να ανταποκρίνεται στην αφή όπως το ανθρώπινο. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης κατάφερε να ενσωματώσει στο e-skin ένα υπολογιστικό σύστημα με «συναπτικά τρανζίστορ», που μπορεί να μιμηθεί τα νεύρα του εγκεφάλου. Τα τρανζίστορ κατασκευάζονται από νανοσύρματα ψευδαργύρου-οξειδίου και συνδέονται με αισθητήρες αφής.

    Η πατέντα θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί μελλοντικά μία νέα γενιά “έξυπνων” ρομπότ με ανθρώπινου τύπου απτική ευαισθησία.

    Μια από της εφαρμογές στο μέλλον θα μπορούσε να είναι η χρήση του ευαίσθητου e-δέρματος σε προσθετικά άκρα για ακρωτηριασμένους.

    Δείτε στη συνέχεια το video:

    Διαβάστε επίσης:

    “Μπλοκάρει” η Γαλλία δημοφιλείς gaming όρους όπως “streamer” και “esports” (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles