15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης Eva για τον έλεγχο του Covid-19

    Το «έξυπνο» σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Eva που εφάρμοσε στα σύνορά της η χώρα μας για τον έλεγχο Covid-19 των εισερχόμενων ταξιδιωτών το καλοκαίρι του 2020, αποδείχτηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Αυτό προκύπτει από την αξιολόγηση του συστήματος και του αντίστοιχου αλγόριθμου ενισχυτικής μάθησης, που έγινε σε νέα δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.

    Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Eva επέτρεψε πιο στοχευμένους ελέγχους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Εντόπισε σχεδόν διπλάσιους ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες μολυσμένους με κορονοϊό (1,85 φορές περισσότερους) από ό,τι αν οι έλεγχοι στα σύνορα είχαν γίνει τελείως στην τύχη.

    Η μελέτη αναδεικνύει τη χρησιμότητα της «έξυπνης» ελληνικής στρατηγικής. Ο αλγόριθμος Eva χρησιμοποίησε διάφορα δημογραφικά δεδομένα ταξιδιωτών (χώρα, περιοχή, ηλικία, φύλο, είδη ταξιδιωτών), μαζί με αποτελέσματα προηγούμενων τεστ ταξιδιωτών και άλλα δεδομένα, για να σκιαγραφήσει το “προφίλ” όσων θα έκαναν συνοριακά τεστ κατά προτεραιότητα. Προκειμένου να αποφύγει τα “τυφλά σημεία” του, το σύστημα επέλεγε περιοδικά να κάνει μερικά τεστ σε “προφίλ” ταξιδιωτών για τους οποίους υπήρχαν περιορισμένα δεδομένα, έτσι ώστε να μαθαίνει συνεχώς και να αυτοβελτιώνεται στην πορεία.

    Οι νομικές προκλήσεις

    Σε σχετική ανάλυση του Eva στο “Nature‘ o διακεκριμένος καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ζιάντ Ομπερμάγιερ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ επισημαίνει ότι το σύστημα βρέθηκε αντιμέτωπο με πολιτικές και νομικές προκλήσεις, καθώς – προκειμένου να συμμορφωθούν με τον Γενικό Κανονισμό περί Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ – οι δημιουργοί του αλγόριθμου σκοπίμως περιόρισαν τα δεδομένα με τα οποία τον τροφοδότησαν, με συνέπεια αναπόφευκτα να περιοριστεί κάπως η ακρίβεια του. Αυτό δείχνει, όπως επισημαίνει, ότι καλοπροαίρετες νομοθεσίες όπως ο GDPR μπορούν να έχουν και αρνητικές συνέπειες πέρα από τις θετικές, καθώς περιορίζεται η ικανότητα μιας κυβέρνησης να προστατεύει την υγεία των πολιτών της.

    Μάθετε περισσότερα εδώ

    Διαβάστε επίσης:

    Έρευνα: Ποια είναι η σχέση των Ελλήνων με την τεχνολογία; (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles