16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των startups στην Ευρώπη

    startups

    Σαρωτικές αλλαγές στον χάρτη των χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων φέρνει ένας νέος Κανονισμός που αφορά τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowdfunding), τον οποίο ψήφισε πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με τον νέο Κανονισμό δημιουργείται -σε πανευρωπαϊκό επίπεδο- η δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών και άλλων μεσαζόντων. Ο Κανονισμός, με εισηγήτρια την ελληνίδα ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών κυρία Εύα Καϊλή, ψηφίστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με μεγάλη πλειοψηφία. Δημιουργεί δε ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο, έτσι ώστε κάθε επιχείρηση και startup να μπορεί να εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και να συλλέγει ζωτικά κεφάλαια, είτε με μορφή δανεισμού είτε με μορφή μερισμάτων, και που πάροχος των κεφαλαίων μπορεί να είναι όποιος πολίτης επιθυμεί να δανείσει ή να επενδύσει αντί μερίσματος.

    Μέριμνα του Κανονισμού ήταν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς εμβάθυνσης της αγοράς crowdfunding ως καινοτόμου μοντέλου συλλογής κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ομοιογενές νομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τους μικρούς επενδυτές, που είναι και οι βασικοί πάροχοι σε αυτό το σχήμα.

    Μία από τις σημαντικές αλλαγές, που πέτυχε να ενσωματώσει στον Κανονισμό η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι ότι το όριο, που μπορεί να μαζέψει μία επιχείρηση, είναι όχι 1 εκατ. ευρώ, που ήταν η πρόταση της Επιτροπής, αλλά 8 εκατ. ευρώ ανά έτος.

    Στο μεταξύ, άλλο ένα σημαντικό βήμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups έγινε με την ψήφιση της Γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του blockchain στο διεθνές εμπόριο. Με τη Γνωμοδότηση για τη χρήση του blockchain επιτυγχάνεται το πρώτο βήμα για τη δραστική μείωση του κόστους στις διεθνείς εμπορικές διαδικασίες.

    «Είναι πρακτικά ο πρώτος κανονισμός του πακέτου Fintech, με το οποίο ξανασχεδιάζονται οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα. Με το crowdfunding κόβεται πρακτικά η εξάρτηση για ρευστότητα από τις τράπεζες, κυρίως σε περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα είναι αδρανές ή δεν δύναται να παρέχει δάνεια/ρευστότητα», δήλωσε η Εύα Καϊλή.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles