15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Επιστρέφει 50.000 χρόνια μετά! Απόψε πλησιάζει τη Γη ο πράσινος κομήτης

    Μια καλή βραδιά για να στρέψουμε το βλέμμα στον ουρανό είναι η σημερινή, αφού ο πράσινος κομήτης, μετά από 50.000 χρόνια, αναμένεται να πλησιάσει ξανά τη Γη, προσφέροντας σε όλους εμάς ένα σπάνιο θέαμα.

    Ο κομήτης C/2022 E3 (ZTF) ανακαλύφθηκε από αστρονόμους του παρατηρητηρίου Zwicky Transient Facility (ZTF) στην Καλιφόρνια το Μάρτιο του 2022 και προέρχεται από το μακρινό Νέφος Όορτ. Εκτιμάται ότι διαγράφει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε περίπου 50.000 χρόνια και οι μέχρι τώρα εικόνες, που έχουν φτάσει σε μας, αποκαλύπτουν ότι έχει μια πρασινωπή απόχρωση, που πιστεύεται ότι οφείλεται στη χημική σύσταση του, κυρίως στην παρουσία διατομικού άνθρακα, το μόριο του οποίου εκπέμπει πράσινο φως όταν πέφτει πάνω του η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία.

    Οι κομήτες, που αποτελούνται κυρίως από πάγο, σκόνη και αέρια, διαγράφουν συνήθως μεγάλες ελλειπτικές τροχιές γύρω από το άστρο μας. Καθώς προσεγγίζουν τον Ήλιο, η θερμότητα του μετατρέπει τον πάγο του κομήτη σε αέρια και σκόνη, δημιουργώντας την “κόμη” του που περιβάλλει τον σκληρό πυρήνα του, καθώς και την τεράστια θεαματική “ουρά” του.

    Ο κομήτης αναμένεται να είναι οριακά ορατός με γυμνό μάτι, γι’ αυτό και είναι ευκολότερη η παρατήρησή του με τηλεσκόπιο, κιάλια ή στο κανάλι του Virtual Telescope Project στο YouTube.

    Διαβάστε επίσης:

    Επέμβαση καταρράκτη σε 1.000 ασθενείς πλήρωσε ο YouTuber MrBeast

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles