20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε τις τροπολογίες για την προστασία του net neutrality

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πέρασε ένα συμβιβαστικό κείμενο σχετικά με την ουδετερότητα στο Διαδίκτυο (net neutrality) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο δεν περιλαμβάνει ωστόσο καμία από τις τροπολογίες που είχαν ως στόχο τη διασφάλισή του. Πρόκειται για μία σειρά νομικών τροποποιήσεων του κανονισμού, σχετικά με τη διαχείριση του Internet traffic στην Ευρώπη, οι οποίες ωστόσο απορρίφθηκαν από τους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι παράλληλα υπερψήφισαν το νέο τηλεπικοινωνιακό πακέτο με διατάξεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το οριστικό τέλος των χρεώσεων περιαγωγής στην ΕE από τον Ιούνιο του 2017.

    european parliament

    Η καταψήφιση των σχετικών τροπολογιών ήδη επικρίνεται από τους υποστηρικτές του net neutrality, που ζητούν το web traffic να αντιμετωπίζεται ισότιμα από τα δίκτυα. Οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι οι διατάξεις για την προστασία του net neutrality στο νέο κανονισμό που εγκρίθηκε είναι υπερβολικά ασαφείς και πολλοί ανησυχούν ότι θα είναι εύκολο για επιχειρήσεις στο Διαδίκτυο να επιτύχουν συμφωνίες με παρόχους περιεχομένου που δε θα είναι επωφελείς για όλους. Για παράδειγμα, θεωρείται ότι η λεγόμενη συμφωνία «μηδενικού συντελεστή» στην οποία οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο από ορισμένες εταιρείες δωρεάν και έξω από τα data plans τους θα μπορούσε να γίνει πιο διαδεδομένη.  Κάτι τέτοιο, ενώ θα μπορούσε να είναι επωφελές για όσους θέλουν να έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο από αυτούς τους παρόχους, οδηγεί σε ανησυχίες ότι θα μπορούσε να καταπνίξει την καινοτομία.

    Αν και αρκετοί ακτιβιστές θεωρούσαν ότι θα μπορούσε να υπάρχει αυξημένη στήριξη για τις τροπολογίες εντός του κοινοβουλίου, όλες καταψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία. Θεωρείται πάντως ότι πολλοί από τους ευρωβουλευτές ήταν απρόθυμοι να ξεκινήσουν μια διαδικασία τροποποίησης του κανονισμού, δεδομένου ότι μία τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να καθυστερήσει περισσότερο ένα σημαντικό μέτρο που περιλαμβάνεται στο υπάρχον νομοσχέδιο – την κατάργηση των  τελών περιαγωγής. Μετά την καταψήφιση των τροπολογιών, το νέο πακέτο το οποίο έγινε δεκτό θα εξελιχθεί σε κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμευτική νομοθετική πράξη δηλαδή που η εφαρμογή της σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ θα είναι υποχρεωτική.

    Πριν από την ψηφοφορία πάντως ο εφευρέτης του World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, και μια σειρά από εταιρείες τεχνολογίας (συμπεριλαμβανομένων των Netflix, Reddit και Kickstarter) είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στις τροπολογίες και είχαν καλέσει τους βουλευτές να τις ψηφίσουν.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles