15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Όλες οι Facebook φιλίες του κόσμου σε ένα αλληλεπιδραστικό χάρτη

    Αρκετούς μήνες πριν, το Facebook είχε δοκιμάσει μαζί με τη Yahoo! την θεωρία του Stanley Milgram για το πώς συνδέονται όλοι οι άνθρωποι μεταξύ τους κοινωνικά. O Milgram, δοκιμάζοντας την αρχή του Karinthy, επιβεβαίωσε την δεκαετία του 1960 ότι όλοι οι άνθρωποι “γνωρίζονται” μεταξύ τους, μέσω 5 άλλων ανθρώπων. Η αρχή αυτή, ονομάστηκε “six degrees of separation”. To πείραμα του Facebook έδειξε πως αυτό δεν ισχύει πια και ο κόσμος είναι ακόμα μικρότερος απ’ όσο νόμιζε ο Milgram καθώς, ο οι έξι βαθμοί απόστασης, έχουν γίνει 4,47!

    Με δημοσίευση στο blog facebookstories.com, το κοινωνικό δίκτυο μας παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέροντα αλληλεπιδραστικό χάρτη που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται μέσω Facebook οι κάτοικοι μίας χώρας. Σε ποιες χώρες, δηλαδή, έχουν τους περισσότερους φίλους και τι γλώσσες μιλούν. Θα μπορούσε κανείς εύκολα να πει πως «ναι, είναι φυσικό, οι Έλληνες χρήστες του Facebook, έχουν περισσότερους φίλους από την Κύπρο, λόγω της γλώσσας». Δεν ισχύει απαραίτητα.

    Αυτό που θα μπορέσετε να δείτε στο χάρτη, είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα απεικόνιση με την χρήση κύκλων που υποδηλώνουν τις ποσότητες σχέσεων μεταξύ των κατοίκων διαφόρων χωρών. Θα δείτε λοιπόν, όπως δημοσιεύει η Mia Newman, ότι μία μικρή και φτωχή χώρα όπως η Δημοκρατία του Κονγκό, συνδέεται μέσω πολλών «φίλων» με την χώρα του Ισημερινού. Γιατί; Μία απλή αναζήτηση στα δημογραφικά στοιχεία των δύο χωρών, θα δείξει ότι πολλοί κάτοικοι του Κονγκό, έχουν μεταναστεύσει στον Ισημερινό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους. Το ίδιο συνέβη και μεταξύ της Βραζιλίας και της Ιαπωνίας, την δεκαετία του 1970 με τις σχέσεις μέσω Facebook να είναι περισσότερο από ενδεικτικές.

    Είναι συναρπαστικό πάντως, βλέποντας την Ελλάδα ως σημείο αναφοράς, να παρατηρήσετε σε πόσες χώρες και πόσες ηπείρους, διαθέτουμε «φίλους» στο Facebook. Είτε γιατί η χώρα μας είναι ένας δημοφιλής προορισμός για ανθρώπους από όλο τον κόσμο, είτε γιατί παντού βρίσκονται Έλληνες ως μετανάστες μιας άλλης ή μίας πολύ τωρινής εποχής, οι δεσμοί που έχουμε συνάψει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, είναι σαφώς «παγκόσμιοι».

    Μπορείτε να δείτε και να “παίξετε” με το χάρτη, εδώ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles