15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Félicette: Η ιστορία της πρώτης γάτας στο διάστημα!

    Στις 18 Οκτωβρίου του 1963, το Εθνικό Κέντρο Μελετών της Γαλλίας ανέλαβε να στείλει μια μικρή γάτα με το όνομα Felix στο Διάστημα. Τη μέρα όμως της εκτόξευσης, ο γάτος φαίνεται ότι εξαφανίστηκε και μία… γατούλα ανέλαβε να πάρει τη θέση του. Το όνομά της ήταν Félicette και έμελλε να γράψει ιστορία…

    space cat

    Από τους δρόμους του Παρισιού, ως αδέσποτο, αυτό το μετέπειτα… “αστρογατάκι” θα έφτανε σε ύψη που καμία άλλη γάτα δεν είχε φτάσει ποτέ. Όντως, στις 24 Οκτωβρίου του 1963 έφτασε στα 130 μίλια πάνω από τη Γη με τη βοήθεια του πυραύλου Véronique AG1 πάνω από την αλγερινή Σαχάρα. Επέστρεψε μόλις δεκαπέντε λεπτά αργότερα, έχοντας γίνει μία… ηρωίδα για τη χώρα της. Μετά την προσγείωση της, Γάλλοι επιστήμονες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορίας και Ιατρικής Έρευνας (CERMA) μελέτησαν τον εγκέφαλο της Félicette για να δουν αν είχε επηρεαστεί καθόλου από το ταξίδι αυτό. Αν και δε γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τα ευρήματα, η CERMA ανέφερε ότι αποτέλεσαν “μια πολύτιμη συμβολή στην έρευνα για το διάστημα”.

    Η αλήθεια είναι ότι εκείνα τα χρόνια, που οι επιστήμονες πραγματοποιούσαν έρευνες σχετικά με τα πρώτα διαστημικά ταξίδια, χρησιμοποιήθηκαν σε αρκετές περιπτώσεις ζώα σε δοκιμές σχετικές με τις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και πόσο τα επηρεάζει. Η ιδέα ήταν (δυστυχώς, αλλά συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις) ότι, αν τα πειραματοζώα μπορούσαν να επιβιώσουν σ’ εκείνες τις συνθήκες, θα μπορούσαν και οι άνθρωποι…

    laika

    Ας μην ξεχνάμε και τη διάσημη Laika, τη σκυλίτσα-πειραματόζωο της Σοβιετικής Διαστημικής Υπηρεσίας που “θυσιάστηκε” και πέθανε, για να γίνει αργότερα ο Yuri Gagarin ο πρώτος άνθρωπος που τα κατάφερε να φτάσει στο διάστημα. Αλλά και τις μαϊμούδες Able & Miss Baker που “έστειλαν” στο διάστημα τους Αμερικανούς John Glenn και Alan Shepard.

    Αν και ορισμένα ζώα, όπως ποντίκια, εξακολουθούν να αποστέλλονται στο διάστημα, έχουμε (ευτυχώς) σταματήσει να χρησιμοποιούμε κατοικίδια ως πειραματόζωα. Την επόμενη φορά που θα δούμε γάτες στο διάστημα είναι πιθανό αυτό να συμβεί όταν άνθρωποι θα… έχουν μετεγκατασταθεί στον Άρη.

    Έως τότε ας “καμαρώσουμε” μία ηρωίδα του διαστήματος, τη Felicette, στο ακόλουθο video.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles