18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Αυτά είναι τα παπούτσια που θα φοράμε στο μέλλον, από… πρωτοκύτταρα

    Η Βρετανίδα ερευνήτρια και σχεδιάστρια Shamees Aden μας δίνει μία εικόνα από τα βιολογικά παπούτσια του μέλλοντος. Τα παπούτσια που είναι φτιαγμένα από πρωτοκύτταρα και εφαρμόζουν σαν… δέρμα

    Η Shamees Aden, μοιράζεται με τον κόσμο το όραμά της για τα παπούτσια του μέλλοντος. Θα είναι αποτέλεσμα μίας 3εκτύπωσης, από συνθετικό βιολογικό υλικό και το παπούτσι αυτό θα αλληλεπιδρά με το κάθε βήμα μας. Τα Protocell, είναι τα παπούτσια που, όχι μόνο φαντάστηκε η Shamees Aden, αλλά έφτιαξες κιόλας ένα πρότυπο ζευγάρι:

    Protocell-Trainers-by-Shamees-Aden_dezeen_ss_3

    Τα πρωτοκύτταρα από τα οποία είναι φτιαγμένα τα συγκεκριμένα παπούτσια, ουσιαστικά, λειτουργούν σαν δεύτερο δέρμα για το πόδι. Η εφαρμογή τους θα είναι τέλεια και θα ανταποκρίνονται στο κάθε βήμα μας. Όταν θα τα βγάζουμε το βράδυ, θα «αυτοθεραπεύονται» καθώς η σχεδιάστρια φαντάζεται πως τα συνθετικά πρωτοκύτταρα απ’ τα οποία θα είναι φτιαγμένα τα παπούτσια, θα έχουν αντίστοιχη συμπεριφορά με τα πραγματικά.

    «Τα πρωτοκύτταρα έχουν την ιδιότητα να συστέλλονται και να διαστέλλονται ανταποκρινόμενα σε οποιαδήποτε πίεση» εξηγεί η Aden. «Καθώς θα τρέχετε σε διάφορα εδάφη και επιφάνειας, τα παπούτσια θα μπορούν να διαστέλλονται και να συστέλλονται και να σας υποστηρίζουν όπως χρειάζεται το σώμα σας στο περπάτημα, ή το τρέξιμο».

    Στο τέλος της ημέρας, ο κάθε κάτοχος ενός τέτοιου «ζωντανού» ζευγαριού παπουτσιών, θα πρέπει να τα τοποθετεί σε ένα υγρό αναζωογόνησης των πρωτοκυττάρων ώστε να θεραπεύσουν τις φθορές τους, ενώ θα μπορεί να προσθέτει οποιοδήποτε χρώμα θέλει στο υγρό και να διαμορφώνει έτσι την αισθητική των… βιολογικών παπουτσιών του.

    2050_biological_footware

    Η Aden επινόησε και κατασκεύασε τα Protocellsσε συνεργασία με τον Δόκτορα Martin Hanczyc, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας. Εξειδικεύεται στα πρωτοκύτταρα, τα οποία, δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί, αλλά μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν ζώντες οργανισμούς. Στόχος των επιστημόνων είναι να συνδυάσουν τέτοια κύτταρα και να κατασκευάσουν συνθετικά «ζωντανά» συστήματα που θα μπορούν να προγραμματιστούν και να έχουν διάφορες συμπεριφορές, που θα τα κάνουν χρήσιμα για τον άνθρωπο.

    Για πείτε μας: Θα ανταλλάσσατε τα αγαπημένα σας sneakers για ένα ζευγάρι «ζωντανά» παπούτσια;

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles