18.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Πού πάει ο υπολογιστής σου όταν πεθάνει; Στην κόλαση

    Υπάρχει «άλλος κόσμος» για τους υπολογιστές και τα gadget που με τόση ευκολία αλλάζουμε, μόλις βγει το νεότερο μοντέλο. Κι άλλος κόσμος αυτός, βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Γκάνα, την Άκκρα, σε μία περιοχή έκτασης 16 στρεμμάτων περίπου, την Agbogbloshie, όπου ζουν, τα πεθαμένα gadget μας και 40 χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσά τους.

    ku-xlarge (1)

    Ο σκουπιδότοπος της τεχνολογίας είναι η μεγαλύτερη τέτοια χωματερή στην Αφρική και καταλήγουν εκεί, το μεγαλύτερο μέρος από τις ηλεκτρονικές συσκευές που «πετάγονται» στον Δυτικό Κόσμο. Εκεί, οι πρόσφυγες που ζουν, καίνε τις ηλεκτρονικές συσκευές, με κίνδυνο για την ζωή τους και το περιβάλλον, για να εξασφαλίσουν τα λίγα γραμμάρια από χαλκό που θα βρουν στο εσωτερικό τους, για να το ανταλλάξουν για μερικά cent ώστε να ζήσουν.

    ku-xlarge (2)

    Δεν τους προέκυψε αυτό ξέρετε. Είναι που, όσο κι αν υπάρχει η συνθήκη της Βασιλείας που «ελέγχει» τι ς διασυνοριακές μετακινήσεις τοξικών αποβλήτων, μπορεί να έχει υπογραφεί από 180 χώρες, δεν έχει επικυρωθεί από όλες όμως (όπως από τις ΗΠΑ), ούτε, τελικά, η διακίνηση τοξικών, ελέγχεται και τόσο μεθοδικά. Είναι επίσης που η κυβέρνηση της Γκάνα, δήθεν εν αγνοία της υποδέχεται τα ηλεκτρονικά σκουπίδια του Δυτικού Κόσμου, με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά. Και είναι που οι εταιρείες τεχνολογίας που εναποθέτουν εκεί τα «πεθαμένα» gadgets, υποτίθεται πως έχουν ήδη αφαιρέσει τα ανακυκλώσιμα υλικά.

    ku-xlarge

    Όλη αυτή η τραγική εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες του δημοσιογράφου Michael Ciaglo είναι (υποτίθεται) παράνομη και χωρίς την συγκατάθεση του ΟΗΕ. Αλλά λίγη σημασία έχει. Κανείς από εμάς που πηγαίνει να αποσσύρει το laptop του, δεν ασχολείται με τα τοξικά απόβλητα που αναπνέει ένας από τους 40.000 ανθρώπους εκεί, στη Γκάνα, που καίει τα πλαστικά για να εξασφαλίσει λίγο χαλκό, άρα και λίγο ψωμί. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να αγοράσουμε το τελευταίο μοντέλο. Από την εταιρεία που αγαπάμε. Κι αν αυτή η εταιρεία δεν βγάλει συχνά μοντέλα για να κρατά το ενδιαφέρον μας ζωντανό, τσατιζόμαστε. Γιατί το μόνο που μας ενδιαφέρει, είναι το τελευταίο μοντέλο.

    ku-bigpic (2)

    Συγχωρέστε μας τον σαρκασμό, αλλά οι εικόνες είναι αμείλικτες.

    Related Articles

    5 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles