BREAKING

5

Πού πάει ο υπολογιστής σου όταν πεθάνει; Στην κόλαση

Υπάρχει «άλλος κόσμος» για τους υπολογιστές και τα gadget που με τόση ευκολία αλλάζουμε, μόλις βγει το νεότερο μοντέλο. Κι άλλος κόσμος αυτός, βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Γκάνα, την Άκκρα, σε μία περιοχή έκτασης 16 στρεμμάτων περίπου, την Agbogbloshie, όπου ζουν, τα πεθαμένα gadget μας και 40 χιλιάδες άνθρωποι ανάμεσά τους.

ku-xlarge (1)

Ο σκουπιδότοπος της τεχνολογίας είναι η μεγαλύτερη τέτοια χωματερή στην Αφρική και καταλήγουν εκεί, το μεγαλύτερο μέρος από τις ηλεκτρονικές συσκευές που «πετάγονται» στον Δυτικό Κόσμο. Εκεί, οι πρόσφυγες που ζουν, καίνε τις ηλεκτρονικές συσκευές, με κίνδυνο για την ζωή τους και το περιβάλλον, για να εξασφαλίσουν τα λίγα γραμμάρια από χαλκό που θα βρουν στο εσωτερικό τους, για να το ανταλλάξουν για μερικά cent ώστε να ζήσουν.

ku-xlarge (2)

Δεν τους προέκυψε αυτό ξέρετε. Είναι που, όσο κι αν υπάρχει η συνθήκη της Βασιλείας που «ελέγχει» τι ς διασυνοριακές μετακινήσεις τοξικών αποβλήτων, μπορεί να έχει υπογραφεί από 180 χώρες, δεν έχει επικυρωθεί από όλες όμως (όπως από τις ΗΠΑ), ούτε, τελικά, η διακίνηση τοξικών, ελέγχεται και τόσο μεθοδικά. Είναι επίσης που η κυβέρνηση της Γκάνα, δήθεν εν αγνοία της υποδέχεται τα ηλεκτρονικά σκουπίδια του Δυτικού Κόσμου, με το αντίστοιχο αντίτιμο φυσικά. Και είναι που οι εταιρείες τεχνολογίας που εναποθέτουν εκεί τα «πεθαμένα» gadgets, υποτίθεται πως έχουν ήδη αφαιρέσει τα ανακυκλώσιμα υλικά.

ku-xlarge

Όλη αυτή η τραγική εικόνα που βλέπετε στις φωτογραφίες του δημοσιογράφου Michael Ciaglo είναι (υποτίθεται) παράνομη και χωρίς την συγκατάθεση του ΟΗΕ. Αλλά λίγη σημασία έχει. Κανείς από εμάς που πηγαίνει να αποσσύρει το laptop του, δεν ασχολείται με τα τοξικά απόβλητα που αναπνέει ένας από τους 40.000 ανθρώπους εκεί, στη Γκάνα, που καίει τα πλαστικά για να εξασφαλίσει λίγο χαλκό, άρα και λίγο ψωμί. Το μόνο που μας νοιάζει είναι να αγοράσουμε το τελευταίο μοντέλο. Από την εταιρεία που αγαπάμε. Κι αν αυτή η εταιρεία δεν βγάλει συχνά μοντέλα για να κρατά το ενδιαφέρον μας ζωντανό, τσατιζόμαστε. Γιατί το μόνο που μας ενδιαφέρει, είναι το τελευταίο μοντέλο.

ku-bigpic (2)

Συγχωρέστε μας τον σαρκασμό, αλλά οι εικόνες είναι αμείλικτες.

5 Comments

 • Elpiniki Lyberis
  12 Οκτωβρίου 2013 at 13:14

  GeoKlv ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Δεν είναι «χριστιανικό» ή «μουσουλμανικό» ή «βουδιστικό” το ζήτημα με τα ονόματα, είναι λειτουργικό καθαρά και όταν με το καλό ασχοληθείς με την διαχείρηση μίας ιστοσελίδας θα διαπιστώσεις κι εσύ με λύπη σου για το πώς και πού λειτουργούν οι Ελληνικοί χαρακτήρες και πού όχι. Είμαστε έθνος «ανάδελφον» σε πολλά πράγματα που αφορούν την τεχνολογία και το internet και αυτό δεν φαίνεται να αλλάζει σύντομα. Αν μπορείς να συμβάλλεις με στοιχεία για την διαδρομή των καταναλωτικών ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, feel free to share it with us. Μέχρι να έχω τέτοια στοιχεία, θα συνεχίσω να επιλέγω ενδιαφέροντα θέματα, από την έρευνα άλλων, αναφέροντάς τους ΠΑΝΤΑ στις «μεταφράσεις» μου, σε αντίθεση με την πλειοψηφία (ευτυχώς όχι το σύνολο) των εν Ελλάδι συντακτών.

 • GeoKlv
  12 Οκτωβρίου 2013 at 12:17

  Αντικειμενικά, είναι αίσχος. Ουδείς το αμφισβητεί. Όμως, θα είχε πράγματι ενδιαφέρον το άρθρο (και όχι για να εκδηλώσει το συγγραφικό ή μεταφραστικό οίστρο της Elpiniki Liberis…γράψε ρε χριστιανή μου το όνομά σου στα Ελληνικά…η έκδοση της ηλεκτρονικής εφημερίδας είναι Ελληνική…), αν η Elpiniki έκανε μια λιτή δημοσιογραφική έρευνα για διαπιστώσει αν (και ποιο βαθμό), παρεμφερή απόβλητα της Ελληνικής Αγοράς καταλήγουν επίσης στη Γκάνα (είτε απευθείας, είτε transit μέσω άλλων Ευρωπαϊκών χωρών). Τέλος, ομοίως, θα ήταν ενδιαφέρον να γίνει αναφορά στην Ελληνική πραγματικότητα της απόρριψης παρεμφερών αποβλήτων (πώς / πότε / πού / ποιός) μέσα στην Ελλάδα. Άλλως, αυτά τα άρθρα ενεργοποιούν όψιμα του δακρυγόνους αδένες μας και παράλληλα εξασκούν την Elpiniki στη μεταφραστική δεινότητά της… Άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε δηλαδή…

 • astral_cyborg
  11 Οκτωβρίου 2013 at 11:04

  Καλά τα λες, για να προσγειωνόμαστε λίγο κάθε τόσο (βλ. και flamewar σε κάθε άρθρο για iphone/android/ms κινητά)…

 • Αντώνης Μ.
  10 Οκτωβρίου 2013 at 16:07

  Μπράβο ρε Ελπινίκη! Συγχαρητήρια, πραγματικά, για τα θέματα που -μεταξύ άλλων- επιλέγεις να θίξεις και για τον τρόπο που τα προσεγγίζεις. …και πάλι ΜΠΡΑΒΟ!

 • 10 Οκτωβρίου 2013 at 00:17

  Αίσχος….