15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Galileo. Ξεκινά σήμερα Πέμπτη 15/12 η λειτουργία του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος πλοήγησης

    Εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου η λειτουργία του Galileo, του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης της ΕΕ, μετά από προσπάθειες που κράτησαν συνολικά 17 χρόνια και απρόβλεπτες δαπάνες που τριπλασίασαν το κόστος.

    galileo

    Πρόκειται για την ευρωπαϊκή “απάντηση” στο αμερικανικό GPS και το ρωσικό Glonass που υπόσχεται ωστόσο να προσφέρει στις συμβατές συσκευές μακράν πιο ακριβές στίγμα απ’ αυτό των ανταγωνιστών του.

    Βέβαια, στην αρχή τουλάχιστον, το σήμα του θα είναι αρκετά ασθενές, καθώς έχουν εκτοξευτεί 18 από τους 30 συνολικά δορυφόρους του, όμως το 2020 -οπότε και θα αποκτήσει την τελική του μορφή- θα παρέχει ακρίβεια μόλις ενός μέτρου στην υπηρεσία που διατίθεται δωρεάν στο κοινό, ενώ οι συνδρομητές της σχετικής υπηρεσίας θα απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στίγματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται το συνολικό πρόγραμμα Galileo, ανέθεσε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος την ευθύνη για την εγκατάστασή του και την τεχνική υποστήριξη σχετικά με λειτουργικές εργασίες, ενώ το πρώτο smartphone που είναι συμβατό με το Galileo -και προέρχεται από την ισπανική BQ- είναι ήδη διαθέσιμο στην αγορά. Kατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης, τα πρώτα σήματα του Galileo θα χρησιμοποιηθούν σε συνδυασμό με άλλα συστήματα δορυφορικής πλοήγησης όπως το GPS. Το νέο σύστημα, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΕ, θα παρέχει υπηρεσίες πλοήγησης σε επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης, καλύτερη πλοήγηση στους πολίτες, αλλά και υπηρεσίες ακριβείας σε δημόσιες αρχές, όπως π.χ. υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. 

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles