25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Goldman Sachs: 300 εκατ. θέσεις εργασίας θα επηρεαστούν από την ΑΙ

    Η ΑΙ έχει μπει πλέον δυναμικά στην καθημερινότητά μας, καθώς οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επενδύουν σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξή της. Σίγουρα, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT, μπορούν να συμβάλουν στη διευκόλυνση εργασιών σε πολλά επαγγελματικά περιβάλλοντα, όμως, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά της Goldman Sachs, αναμένεται να επηρεάσουν περίπου 300 εκατ. θέσεις εργασίας στο μέλλον.

    Όπως αναφέρει η αναφορά, ο αυτοματισμός δημιουργεί καινοτομία, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στη δημιουργία νέων επαγγελμάτων. Οι εταιρείες αποβλέπουν στη μείωση των λειτουργικών τους εξόδων αξιοποιώντας την ΑΙ. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που θα μπορούσε να επηρεάσει, η νέα εποχή που ξεδιπλώνεται μπροστά μας μοιάζει αρκετά με την εποχή που οι υπολογιστές έκαναν την εμφάνισή τους και έφεραν τα πάνω κάτω.

    Συγκεκριμένα, σχετική μελέτη υπογραμμίζει ότι ο αυτοματισμός ήταν ο κύριος παράγοντας εισοδηματικής ανισότητας στις ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια. Έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών ισχυρίζεται ότι το 50% έως 70% των αλλαγών στους μισθούς των ΗΠΑ από το 1980 και μετά μπορεί να αποδοθεί σε μειώσεις μισθών εργαζομένων που αντικαταστάθηκαν ή υποβαθμίστηκαν από την αυτοματοποίηση. Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και οι νέες εξελιγμένες τεχνολογίες έχουν προκαλέσει τεράστιο χάσμα στην ανισότητα του πλούτου και του εισοδήματος. Φαίνεται ότι αυτό το ζήτημα θα επιταχυνθεί. Προς το παρόν, οι επαγγελματίες με πανεπιστημιακή μόρφωση έχουν σε ένα βαθμό γλιτώσει από τη μοίρα των εργαζομένων που δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση. Τα άτομα με μεταπτυχιακό τίτλο είδαν τους μισθούς τους να αυξάνονται, ενώ «οι εργαζόμενοι χαμηλής εκπαίδευσης μειώθηκαν σημαντικά». Η μελέτη αναφέρει: «Οι πραγματικές αποδοχές των ανδρών χωρίς απολυτήριο λυκείου είναι τώρα 15% χαμηλότερες από ό, τι ήταν το 1980».

    Ωστόσο, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σήμερα είναι πανταχού παρόντα και συμβάλλουν σημαντικά στη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Οι ψηφιακοί βοηθοί που λειτουργούν με AI απαντούν άμεσα σε ερωτήσεις, μπορούμε να αλληλοεπιδράσουμε με διαδικτυακά chatbots, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση του καρκίνου και προβλημάτων υγείας, ενώ οι τράπεζες χρησιμοποιούν εξελιγμένο λογισμικό για τον έλεγχο της απάτης και της μη συμμόρφωσης. Παράλληλα, ελέγχει τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τη ροή ειδήσεων, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κ.α.

    Διαβάστε επίσης:

    «Φορητή» ενέργεια παντού και πάντα με τα Ecoflow River 2 power stations!

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles