14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Google I/O 2021: Όλα όσα μας έδειξε η Google στο μεγάλο event της!

    Μπορεί λόγω της πανδημίας το φετινό Google I/O να μην είχε τον πανηγυρικό χαρακτήρα των προηγούμενων ετών, ωστόσο για μια ακόμη χρόνια είχαμε την ευκαιρία να ρίξουμε κλεφτές ματιές στο μέλλον που μας υπόσχεται ο κολοσσός της τεχνολογίας. Άλλωστε, ο CEO της Google, Sundar Pichai μας είχε υποσχεθεί ότι το φετινό event της θα τηρούσε την «παράδοση» και θα ήταν και αυτό γεμάτο με δυνατές ανακοινώσεις και καινοτόμα projects. Στο δίωρο περίπου που διήρκησε το I/O 2021, η Google εστίασε τόσο στα consumer-based προϊόντα της (όπως είναι τα Photos, Maps και Search), ενώ παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια καλύτερη γεύση από τη σχέση της Google με την AI, αλλά και το αναβαθμισμένο Wear OS, όπως επίσης και το “next big thing” της που δεν είναι άλλο από το Android 12.

    Ξεκινώντας το event, η Google αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Για αυτό και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε το LaMDA, ένα μοντέλο A.I. που σύμφωνα με τον κολοσσό της τεχνολογίας αναμένεται να αλλάξει πλήρως την εικόνα της τεχνητής νοημοσύνης στο κοντινό μέλλον και κυρίως τον τομέα της κατανόησης της φυσικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, σε ένα από τα ομολογουμένως πιο ιδιαίτερα videos του Google I/O παρουσιάστηκε η δυνατότητα της A.I. να αντιλαμβάνεται τις συζητήσεις που γίνονται με έναν άνθρωπο. Η A.I. LaMDA δύνανται να συνεχίζει μια κουβέντα ανεξαρτήτως του θέματος που αποτελεί το αντικείμενο συζήτησης, εμφανίζοντας ουσιαστικά human-like χαρακτηριστικά. Η A.I. που αναπτύσσει η Google πλέον έχει τη δυνατότητα να απαντάει σε πιο πολύπλοκες ερωτήσεις. Όμως σύμφωνα με τον Sindar Pichai αυτή είναι μόνη η αρχή, καθώς στόχος της Google είναι να προχωρήσει απλώς από το κείμενο και να «μάθει» την Α.Ι. έτσι ώστε να συνδυάζει εκτός από text, τόσο εικόνες όσο και ήχους, δημιουργώντας ένα πλήρως διαδραστικό περιβάλλον για τον χρήστη.

    Προχωρώντας σε πιο… καθημερινά features, η Google στο πλαίσιο του φετινού Ι/Ο αναφέρθηκε στις νέες privacy λειτουργίες, οι οποίες αναμένονται σε διάφορα προϊόντα. Για παράδειγμα στο Photos, προστίθεται ένας dedicated folder για εικόνες και video, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερος και καλύτερος έλεγχος της ιδιωτικότητας του χρήστη. Στον εν λόγω «κλειδωμένο» folder, το περιεχόμενο δεν θα εμφανίζεται όταν ο users κάνει scroll στις φωτογραφίες του στο Timeline του και για να ξεκλειδωθεί θα απαιτείται ένα ειδικό passcode. Παράλληλα, στο account του χρήστη θα υπάρχει η δυνατότητα για delete του search history των τελευταίων 15 λεπτών. Επιπλέον, η Google ανακοίνωσε και updates στον τρόπο λειτουργίας ορισμένων εκ των πιο γνωστών apps, όπως είναι για παράδειγμα το νέο Password manager tool στον Chrome, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αλλάζουν τους με πιο άμεσο και ασφαλές τρόπο τους κωδικούς που έχουν εκτεθεί σε hackers. Παράλληλα, η Google πρόκειται να δώσει μεγάλη βαρύτητα και στα Google Maps, βελτιώνοντας σημαντικά το Live View, την πλοήγηση και δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην λεπτομέρεια.

    Ως είθισται βέβαια, οτιδήποτε αφορά το λειτουργικό Android βρίσκεται στα άμεσα ενδιαφέροντα των χρηστών και στο I/O 2021, η Google δεν θα μπορούσε παρά να εστιάσει στο πολυαναμενόμενο Android 12. Η φιλοσοφία του Material You design είναι αυτή που κυριαρχεί και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νέου OS. Ουσιαστικά το κεντρικό concept που βρίσκεται πίσω από αυτό είναι ότι το OS θα προσαρμόζει κάθε στοιχείο του interface, περιλαμβάνοντας το notifications shade και το Quick Settings menu στα χρώματα του wallpaper και των χρωμάτων που έχει επιλέξει ο χρήστης, χαρίζοντας έτσι έναν πιο «personalized» τόνο στη συσκευή του. Επιπλέον, θα υπάρχουν νέα privacy-based settings, άμεση διασύνδεση με το Android TV OS,  λειτουργία digital car key, όπως επίσης και αναβαθμισμένες δυνατότητες μέσω του camera app. Μάλιστα, αυτό που τονίστηκε στο πλαίσιο του Google I/O είναι ότι η Google πρόκειται να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στα Android Auto apps και σε εφαρμογές που ασχολούνται με την αυτόνομη κίνηση. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Public beta του Android 12 είναι ήδη διαθέσιμη σε μια σειρά από κατασκευαστές (η λίστα περιμβάνει την Google, την OnePlus και την ASUS).

    Πέραν του Android 12 όμως, η Google στο Google I/O 2021 δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αναβαθμίσεις που έρχονται στο Wear OS. Αυτό φυσικά δεν έγινε τυχαία, καθώς πλέον όπως όλα δείχνουν η Samsung (που όλοι γνωρίζουμε το πόσο ισχυρή είναι στην αγορά των wearables), αποφάσισε να αφήσει το Tizen OS και να συνεργαστεί με την Google, χρησιμοποιώντας στα μελλοντικά της wearables (οι φήμες αναφέρουν ότι έχει 3 συσκευές στα σκαριά) την πρόταση της Google. Ο τεχνολογικός κολοσσός «υπόσχεται» ένα πλήρως επανασχεδιασμένο και αναβαθμισμένο Wear OS, το οποίο θα προσφέρει μεγαλύτερο ελευθερία στον τομέα του customization. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι υπεύθυνοι της Google, στο updated Wear OS θα πρέπει να περιμένουμε βελτιωμένο health και fitness tracking, αλλά και καλύτερη ενεργειακή διαχείριση.

    Φυσικά, ένα ακόμη Google I/O δεν θα μπορούσε παρά να ολοκληρωθεί με μία ακόμη πρωτοποριακή τεχνολογία. Στο πλαίσιο του event της λοιπόν, η Google παρουσίασε το Project Starline, το οποίο μπορείτε να το φανταστείτε ως έναν καθρέπτη (ειδική οθόνη), η οποία απεικονίζει την 3D εικόνα ενός ατόμου (χωρίς βέβαια το άτομο που απεικονλίζεται να βρίσκεται στον ίδιο χώρο), δημιουργώντας έτσι μια πιο διαδραστική και immersive εμπειρία επικοινωνίας σε όποιον τον κοιτάζει. Αυτή η τεχνολογία φυσικά βρίσκεται στο πειραματικό στάδιο των δοκιμών (και είναι άγνωστο εάν ποτέ θα προχωρήσει σε μαζική κυκλοφορία), όμως αν μη τι άλλο μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

    Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι η Google σε ένα ακόμη I/O κατάφερε να μας δώσει μια σαφή εικόνα για το όραμα της και δεν σας κρύβουμε ότι μας άνοιξε την όρεξη ακόμη περισσότερο για αυτά που έρχονται. Κάντε ένα check και στο YouTube video που ακολουθεί, στο οποίο μπορείτε να εν συντομία να ενημερωθείτε για όλα τα παραπάνω high-tech projects που αναπτύσσει η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας…

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles