22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    HOW TO: 5 βήματα για να προστατεύσεις το smartphone από τις ψηφιακές απειλές

    Τα smartphones αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Δύσκολα θα μπορούσαμε να διανοηθούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Κι ενώ μας δίνουν άπειρες δυνατότητες, επιταχύνοντας διαφόρων ειδών εργασίες, είναι γνωστό ότι ο ψηφιακός κόσμος “κρύβει” αρκετές απειλές. Για το λόγο αυτό, η Samsung Electronics παρουσίασε πρόσφατα τη σειρά εκπαιδευτικών κειμένων «Samsung Security Insights». Βασικός στόχος είναι να δώσει χρήσιμες συμβουλές για την προστασία των “έξυπνων” κινητών από ψηφιακές απειλές.

    Απειλές ασφαλείας για smartphones

    Οι απειλές ασφάλειας έχουν συχνά τη μορφή κακόβουλου λογισμικού ή λογισμικού υποκλοπής spyware. Συνήθως, οι χρήστες δεν αντιλαμβάνονται πως το κινητό τους έχει δεχθεί επίθεση. Οι εισβολείς μπορούν να προβούν σε μια σειρά κακόβουλων ενεργειών. Σε αυτές περιλαμβάνονται η κλοπή και η πώληση δεδομένων, η πρόσβαση σε επαφές, η αποστολή μηνυμάτων και η πραγματοποίηση κλήσεων. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή για να κλέψουν κωδικούς ασφαλείας και να εισέλθουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή σε προφίλ χρηστών στα social media. Μία παραβίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρροές δεδομένων μεγάλης κλίμακας. Ο καλύτερος τρόπος προστασίας στις απειλές ασφαλείας είναι η πρόληψη, σύμφωνα με την εταιρεία.

    Πως να προστατεύσεις το κινητό σου από απειλές ασφαλείας

    -Συμβατικές και βιομετρικές μέθοδοι κλειδώματος

    Το πιο βασικό μέσο προστασίας που διαθέτει μια smartphone συσκευή είναι το κλείδωμα οθόνης. Χωρίς αυτό, ο καθένας μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα προσωπικά και εργασιακά δεδομένα του χρήστη. Η Samsung διαθέτει διαφορετικές μεθόδους κλειδώματος στα Galaxy smartphones. Από συμβατικές, όπως είναι η εισαγωγή PIN ή μοτίβου, έως βιομετρικές που χρησιμοποιούν μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, όπως την ίριδα του ματιού. Η εταιρεία συνιστά το συνδυασμό δύο μεθόδων κλειδώματος. Ενός συμβατικού και ενός βιομετρικού για αυξημένη προστασία της συσκευής.

    -Υπηρεσία εντοπισμού συσκευής

    Ένα χαμένο smartphone πλέον ισοδυναμεί με απώλεια μεγάλου όγκου ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Έχοντας ενεργοποιημένη την υπηρεσία εντοπισμού συσκευής της Samsung «Find my Mobile», ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί από μια άλλη συσκευή ώστε να εντοπίσει την τοποθεσία του smartphone μέσω GPS tracking. Σε περίπτωση κλοπής, η υπηρεσία Find My Mobile επιτρέπει στον χρήστη, μεταξύ άλλων, να προβεί σε κλείδωμα της συσκευής του, αποτρέποντας έτσι την πρόσβαση στο περιεχόμενο της συσκευής, καθώς τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων στο Samsung Cloud.

    -Προσοχή στη λήψη εφαρμογών

    Με περισσότερες από ένα εκατομμύριο διαθέσιμες εφαρμογές υπάρχει πληθώρα επιλογών. Ωστόσο, η λήψη εφαρμογών είναι μια διαδικασία που πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή. Αρχικά, το πρώτο που πρέπει να διασφαλίζει ο χρήστης στο στάδιο της λήψης τους είναι η χρήση μιας έγκυρης πηγής, όπως το Google Play. Επιπλέον, είναι σημαντικό ο χρήστης να γνωρίζει τι δικαιώματα πρόσβασης απαιτούνται κατά την εγκατάσταση. Για παράδειγμα, εάν μία εφαρμογή φακού (flashlight) ζητά άδεια πρόσβασης στις επαφές του smartphone, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. Τέλος, ακόμη και κατά την αξιοποίηση αξιόπιστων πηγών, ο χρήστης πρέπει να παραμένει προσεκτικός, διότι παρά τις αυστηρές διαδικασίες ελέγχου, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η Google χρειάστηκε να αποσύρει εκατοντάδες κακόβουλές εφαρμογές.

    -Έγκαιρη εγκατάσταση ενημερώσεων

    Οι συσκευές που δεν είναι ενημερωμένες με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις είναι επιρρεπείς σε κακόβουλες επιθέσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το 71% των κινητών συσκευών εξακολουθούν να λειτουργούν με ενημερώσεις ασφαλείας παλιότερες των δύο μηνών. Η ευθύνη ωστόσο δεν ανήκει αποκλειστικά στους χρήστες. Η Google κυκλοφορεί κάθε μήνα επιδιορθώσεις σε περιβάλλον ανοικτού κώδικα Android. Κάθε κατασκευαστής συσκευών υλοποιεί μία ελαφρώς διαφορετική έκδοση του λειτουργικού συστήματος στις συσκευές του, με αποτέλεσμα διαφορετικά μοντέλα συσκευών Android να έχουν διαφορετικά τρωτά σημεία ασφαλείας. Γι’ αυτό το λόγο συνιστάται στους χρήστες, κατά την αγορά ενός smartphone, να ενημερώνονται για το ποιοι κατασκευαστές και πάροχοι εφαρμόζουν ενημερώσεις ασφαλείας και πόσο συχνά.

    -Δημιουργία Αντιγράφων Ασφαλείας

    Η δημιουργία και η αυτοματοποίηση της διαδικασίας αντιγράφων ασφαλείας μπορεί να αποβεί σωτήρια σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής smartphone. Η Samsung προτείνει στους χρήστες να ρυθμίσουν τη συσκευή τους κατάλληλα, ώστε να δημιουργεί αυτοματοποιημένα αντίγραφα ασφαλείας. Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, οι χρήστες θα πρέπει να δημιουργούν οι ίδιοι τακτικά αντίγραφα ασφαλείας στη συσκευή τους.

    Διαβάστε επίσης: HOW TO: Μεταφέρετε τις φωτογραφίες σας από το iCloud στο Google Photos! (digitallife.gr)

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles