20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Δες εδώ, πώς θα μπορούσε να είναι το πληκτρολόγιο του τηλεφώνου σου

    Περίπου το 1950, η συσκευή του τηλεφώνου ήταν έτοιμη για μία πολύ μεγάλη αλλαγή: από το στρογγυλό κατράν, στο πληκτρολόγιο. Μπορεί όσοι είστε κάποιας ηλικίας άνω των 30 να έχετε προλάβει στην Ελλάδα ακόμα τηλέφωνα με το στρογγυλό κατράν (πάρε το μηδέν, δεν ακούω), αλλά ξέρουμε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις έρχονται σε μας λίγο πιο… αργά. Ήταν στις αρχές του 1950 λοιπόν που οι μηχανικοί των Bell Labs μελετούσαν την εφαρμογή του πληκτρολογίου στα τηλέφωνα και, έπρεπε να αποφασίσουν ποιος ήταν ο ποιο ενδεδειγμένος τρόπος για να αποτυπώσουν τους αριθμούς.

    dial_keyboard

    Με την ανακάλυψη της τονικής κλήσης, οι μηχανικοί, εκτός από την τεχνική υποδομή, έπρεπε να αποφασίσουν και πώς θα προσαρμοστούν έτσι οι συσκευές ώστε η τονική κλήση να μπορεί να είναι εύχρηστη για τους «πελάτες» τους, δηλαδή όλο τον κόσμο. Τα δάχτυλα όλων, είχαν συνηθίσει το περιστροφικό κατράν. Ήξεραν πού βρίσκονται οι αριθμοί. Τώρα; Οι μηχανικοί κάθισαν και σχεδίασαν τα πληκτρολόγια που βλέπετε παραπάνω. Και ακόμα περισσότερα. Και απευθύνθηκαν σε εκατοντάδες χρήστες, παρακολουθώντας πόσο γρήγορα μπορούσαν να πληκτρολογήσουν τους αριθμούς τηλεφώνου σε όλα αυτά τα πληκτρολόγια, σε ποια από αυτά έκαναν τα περισσότερα λάθη και για ποια εξέφρασαν την προτίμηση, ή την απέχθειά τους.

    Πόσο εύκολο, όμως, ήταν να καταλήξουν οι μηχανικοί στο πληκτρολόγιο που έχουμε στις συσκευές μας σήμερα, από τις οθόνες αφής, μέχρι και τα συμβατικά σταθερά τηλέφωνα; Καθόλου. Τους πήρε πάρα πολλά χρόνια να επινοήσουν τα πρώτα σχέδια που θα είχε το πληκτρολόγιο και να τα προτείνουν στους χρήστες. Μελέτες, πειράματα σε εργαζόμενους των Bell Labs, μέχρι και αγνώστους. Φανταστείτε, αυτό που για εσάς και για εμάς αποτελεί δεύτερη φύση, δηλαδή, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πού βρίσκονται οι αριθμοί, για εκείνους τους ανθρώπους που δεν είχαν δει ποτέ τους πληκτρολόγιο τηλεφώνου, ήταν ένας άθλος.

    Δείτε το παρακάτω βίντεο από το Numberphile που ξέρετε ότι αγαπάμε πολύ. Και αν θέλετε να διαβάσετε αναλυτικά όλη τη μελέτη πίσω από το πληκτρολόγιο που έκαναν οι μηχανικοί των Bell Labs, μπορείτε να ανατρέξετε στο Bell Systems Technical Journal, εδώ. Το «περιοδικό» των εργαστηρίων, είναι μία θαυμαστή έκδοση που κυκλοφορούσε από το 1922 έως και το 1983 και μπορείτε να βρείτε το πλήρες αρχείο ψηφιοποιημένων τευχών, στην σελίδα της Alcatel Lucent, εδώ.

    Αφιερωμένο στη γιαγιά Ελπινίκη που δεν ζει πια. Μία γυναίκα η οποία, μέσα στη διάρκεια της ζωής της, πέρασε από το λυχνάρι στον ηλεκτρισμό και που, δεν είχε καθόλου καλή σχέση με το τηλέφωνο: όταν μιλούσε, εφόσον δεν έβλεπε τον συνομιλητή της μπροστά της, πίστευε ότι έπρεπε να φωνάζει για να την ακούσει. Και όταν είδε για πρώτη φορά κινητό τηλέφωνο, έψαχνε να βρει πού είχαμε κρύψει το καλώδιο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles