Η Apple έχει στηρίξει όλη την πορεία της σε i-products, τα οποία ξεχωρίζουν τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και σε επίπεδο λειτουργικότητας. Εδώ περιλαμβάνονται το iPhone, το iPad, iPod κ.α. Πόσοι όμως από εμάς έχουμε αναρωτηθεί τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το πρόθημα “i” στις συσκευές της εταιρείας και αν εν έτει 2024 εξακολουθεί να έχει λόγο ύπαρξης;
Η ιστορία πίσω από το πρόθημα “i” στο iPhone
Η Apple λάνσαρε το πρώτο της i-product το 1998. Ήταν ένας υπολογιστής που ονομάστηκε iMac. Την εποχή που ο Steve Jobs, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Apple, το αποκάλυψε, εξήγησε ότι η ονομασία προέκυψε από το “πάντρεμα” του ενθουσιασμού του internet με την απλότητα του Macintosh, εξ ου και το i για το Internet και το Mac για Macintosh.
Πρόσφατα όμως, ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για το πρόθημα -i- στα προϊόντα της Apple, ο Ken Segall, ανέφερε πως τη σήμερον ημέρα δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης και ήρθε η ώρα για rebranding στο iPhone.
Συγκεκριμένα, ο Segall ήταν ο ad agency creative director που επέλεξε ο Steve Jobs για να εργαστεί πρώτα στη NeXT και αργότερα στην Apple. Ήταν ένας ρόλος που ανέλαβε για 12 χρόνια. Όλα ξεκίνησαν το 1998, όταν η Apple εργαζόταν πάνω σε έναν νέο και φιλικό οικιακό υπολογιστή σε σχεδιασμό του Jony Ives. Εσωτερικά, η Apple «βάφτισε» τη συσκευή MacMan. Ο Segall προέτρεψε την Apple να χρησιμοποιήσει ένα “i” μπροστά για να τονίσει την τότε νέα συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο που προσφέρει η συσκευή. Αυτή η συσκευή, φυσικά, ξεκίνησε ως iMac. Το πρόθημα “i” καθιερώθηκε στη συνέχεια με το iBook, το iPod, το iPhone και το iPad.
Ωστόσο, η Apple άρχισε να απομακρύνεται από το “i” το 2007, με την κυκλοφορία του Apple TV. Αυτό αναμενόταν ευρέως να ονομαστεί iTV. Όμως τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά. Ο Segall πιστεύει τώρα ότι ήρθε η ώρα για την Apple να εγκαταλείψει το πρόθημα i.
«Το i πρέπει να φύγει», ανέφερε. «Τώρα δεν έχει νόημα. Σίγουρα, [ο Jobs] έχτισε [την Apple] γύρω από αυτό, αλλά θυμηθείτε, το “i” ήταν πάντα μια υπο-μάρκα. Μπορεί να υπάρχουν ειδικοί μάρκετινγκ που θα έλεγαν ότι η Apple θα ήταν τρελή αν εγκατέλειπε το πρόθημα – το χρησιμοποιούν ακόμα μεγάλα brands- αλλά δεν μπορεί να προστατευτεί. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν εταιρείες με πράγματα συνδεδεμένα στο διαδίκτυο και αυτό είναι ένα ζήτημα για την Apple, που είναι γνωστή για την καινοτομία.
Αν και δεν το αναφέρει ρητά, ο υπαινιγμός είναι ότι το iPhone πρέπει να μετονομαστεί σε Apple Phone. Αυτό θα ευθυγραμμίσει το κινητό της εταιρείας με το Apple TV, το Apple Watch και το Apple Vision Pro.