15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ιστορική επιβεβαίωση της ύπαρξης βαρυτικών κυμάτων που είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν!

    Έως και το “μεγαλύτερο επιστημονικό επίτευγμα” του αιώνα, σημαντικότερο δηλαδή ενδεχομένως και από την εύρεση του μποζονίου Higgs, θεωρείται από κάποιους επιστήμονες η επιβεβαίωση της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων, τα οποία είχε “προβλέψει” 100 χρόνια πριν ο Αϊνστάιν στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας.

    GWave
    Τα βαρυτικά κύματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φυσικούς να κατανοήσουν τους βασικούς νόμους του σύμπαντος και να συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πεδίου για την αστρονομία, της “βαρυτικής αστρονομίας”.

    Μία παρόμοια ανακοίνωση είχε γίνει και το 2014, αργότερα ωστόσο είχε διαψευστεί. Τώρα πάντως φαίνεται πως η μεγάλη στιγμή έφτασε οριστικά!

    Η ιστορική ανακοίνωση, που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο σε σχετική συνέντευξη τύπου από ερευνητές του Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), αναφέρει ότι οι δύο ανιχνευτές που υπάρχουν στις ΗΠΑ -και βρίσκονται σε Λουιζιάνα και Ουάσινγκτον σε απόσταση 3.000 χλμ μεταξύ τους- κατάφεραν να καταγράψουν, με απόσταση 7 δευτερολέπτων, στις 14 Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, το σχετικό σήμα, το οποίο προήλθε από δύο μαύρες τρύπες που βρίσκονται σε απόσταση 1.2 δισ. έτη φωτός από τη γη. Οι μαύρες τρύπες αυτές, αφού κινήθηκαν σπειροειδώς η μία προς την άλλη, συγκρούστηκαν και συγχωνεύτηκαν, παράγοντας κύματα που έφτασαν έως τους ανιχνευτές.

    Gravitational

    Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί στον ιστό του χωροχρόνου που προκαλούνται όταν δύο τεράστια σώματα, όπως οι μαύρες τρύπες, συγκρούονται και τελικά συγχωνεύονται. Μπορούμε να τα παραλληλίσουμε (περισσότερο για λόγους καλύτερης αντίληψης και εξήγησης) με το φαινόμενο που προκαλεί η ρίψη ενός βότσαλου σε μια λίμνη. Καθώς αυτοί οι κυματισμοί “ξεθωριάζουν” κινούμενοι μέσα στο χωροχρόνο, όταν φτάνουν στη γη είναι πρακτικά μη ανιχνεύσιμοι. Έτσι, απαιτείται υπερευαίσθητος εξοπλισμός για να ανιχνευτούν, ο οποίος έως τώρα δεν υπήρχε. Η αναβάθμιση των ανιχνευτών του πειράματος LIGO, κόστους 200 εκατ. δολαρίων, που έγινε πρόσφατα βοήθησε στο να έχουμε τώρα αυτή την ανακάλυψη.

    “Αυτή η ανίχνευση σηματοδοτεί όχι μόνο την επιβεβαίωση των θεωριών του Αϊνστάιν, αλλά κάτι ακόμη πιο συναρπαστικό: σηματοδοτεί τη γέννηση της βαρυτικής αστρονομίας. Και αυτό διευρύνει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να παρατηρήσουμε το σύμπαν”, σημειώνουν οι ερευνητές για την ανακοίνωση, η οποία, πέρα από το ότι επιβεβαιώνει τη γενική θεωρία της σχετικότητας, είναι η πρώτη φυσική απόδειξη ότι υπάρχουν μαύρες τρύπες στο σύμπαν.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles