19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Το “τέλειο εκκρεμές ρολόι” του εφευρέτη του 18ου αιώνα John Harrison αποκτά τώρα ρεκόρ Guinness

    John Harrison: Ένας ιδιοφυής ωρολογοποιός και εφευρέτης από τους πολλούς που το μεγαλείο τους δεν αναγνωρίστηκε στο σύνολό του κατά τη διάρκεια της ζωής του.

    john-harrison

    Μπορεί να έζησε κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα (1693-1776), σήμερα, ωστόσο, μετά από σχεδόν 250 χρόνια, μία από τις σημαντικότερες εφευρέσεις του έμελλε να αναγνωριστεί και να κερδίσει… ρεκόρ Guinness. Κι αυτό γιατί το “τέλειο” εκκρεμές ρολόι που είχε εμπνευστεί είχε ως αποτέλεσμα να τον λοιδωρήσουν και να κατηγορηθεί στην εποχή του ακόμη και ως “παράφρων”, στην Αγγλία όπου έζησε.

    Ο John Harrison ήταν αυτοδίδακτος ξυλουργός αλλά και ωρολογοποιός, ο οποίος έγινε γνωστός μεταξύ άλλων καθώς το 1737 είχε εφεύρει ένα ρολόι ναυτιλίας, το οποίο έφερε επανάσταση στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων στη θάλασσα. Η εφεύρεσή του αυτή του είχε προσφέρει χρήματα και δόξα, δεν έφτασε ωστόσο για να πιστέψουν το “αστείρευτο” ταλέντο του σε όλο του το μεγαλείο. Σε όλη σχεδόν τη ζωή του ασχολούνταν με τα ρολόγια και είχε δημιουργήσει πολλές ξεχωριστές προτάσεις. Ακόμη και λίγο πριν το θάνατό του, διατηρούσε το ίδιο πάθος, έχοντας εμπνευστεί ένα μοναδικής σύλληψης εκκρεμές. Το 1775, έγραψε ένα βιβλίο στο οποίο διακήρυττε ότι το ρολόι που είχε δημιουργήσει ήταν πολύ πιο ακριβές από οποιοδήποτε άλλο. Δυστυχώς, το βιβλίο αυτό δέχθηκε άγρια κριτική και η δήλωση του για την ακρίβεια του ρολογιού -που φαίνεται πως ήταν πολύ μπροστά από κάθε άλλο ρολόι της εποχής του (τα ρολόγια τότε έχαναν ένα δευτερόλεπτο τη βδομάδα ή κάθε δεύτερη εβδομάδα)- θεωρήθηκε “έλλειψη συνοχής και παραλογισμός” αλλά και “συμπτώματα πολύ κοντά στην παραφροσύνη”.

    Harrison-Burgess-B-Clock-close-up-940x520

    Οι ιδέες του είχαν ξεχαστεί έως το 1970, όταν και ξύπνησαν το ενδιαφέρον ενός καλλιτέχνη και ωρολογοποιού, του Martin Burgess, ο οποίος δούλεψε πάνω στα σχέδια του Harrison και παρήγαγε δύο εκδόσεις του ρολογιού του. Η δεύτερη που ονομάστηκε “Clock B” δοκιμάστηκε στο Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Greenwich και διαπιστώθηκε ότι χάνει λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο σε 100 μέρες. Οι δοκιμές ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες, όταν και η εφεύρεση του Harrison απέκτησε τελικά ένα ρεκόρ Guinness ως το “πιο ακριβές μηχανικό ρολόι με εκκρεμμές που ταλαντεύεται σε ελεύθερο αέρα”

    clock_3272964b

    Και παρόλο που χρειάστηκε να περάσουν δύο αιώνες για να αναγνωριστεί η εφεύρεση του Harrison, τελικά τον δικαίωσε ως μία μοναδική δημιουργία, από την ανακατασκευή της οποίας μπορείτε να πάρετε μία μικρή γεύση στο ακόλουθο video.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles