13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    JPEG XS: Έρχεται το νέο πρότυπο για streaming video και VR

    Το JPEG είναι το standard format για την συμπίεση ψηφιακών εικόνων εδώ και χρόνια, σύντομα όμως θα δούμε από το team του και κάτι επιπλέον: το JPEG XS.

    JPEG XS

    Πάντως, μην προτρέξετε να σκεφτείτε ότι πρόκειται για ένα format που θα αντικαταστήσει το JPEG, καθώς η πραγματικότητα θα φέρει να χρησιμοποιούνται και τα δύο παράλληλα. Tο JPEG XS θα χρησιμοποιείται σε απαιτητικές εφαρμογές, όπως streaming video και VR, ικανοποιώντας σημερινές “ανάγκες” της τεχνολογίας και πιο υψηλά standards. Mε άλλα λόγια, το JPEG θα παραμείνει για downloading και το JPEG XS για streaming.

    Το νέο format είναι ανοικτού κώδικα, έχει universal HDR coding format και αναμένει ακόμη έγκριση από το Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) για να δούμε τις πρώτες εφαρμογές. Σε σύγκριση με το JPEG format, μειώνει λιγότερο το μέγεθος ενός αρχείου, χωρίς σημαντικές οπτικές διαφορές με το αρχικό. Με αυτό, η προβολή VR εικόνων θα “ζαλίζει” λιγότερο τον κόσμο λόγω του low latency, ενώ, παράλληλα, είναι ενεργειακά αποδοτικό.

    Στο άμεσο μέλλον, αναμένεται να τεθεί σε χρήση από επαγγελματικές εφαρμογές, όπως επεξεργασία ταινιών, απεικόνιση χώρου και επαγγελματικές βιντεοσκοπήσεις. Θα ακολουθήσει η χρήση στα consumer electronics, περιλαμβάνοντας self-driving cars, εφαρμογές virtual & augmented reality, καθώς και ασύρματες συνδέσεις μεταξύ multimedia συσκευών και TV monitors ή projectors.

    Για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του JPEG XS, οι καταναλωτές θα πρέπει να ενημερώσουν τους υπάρχοντες υπολογιστές μέσω ειδικού software update, ενώ, στην περίπτωση των μικρότερων συσκευών, θα απαιτείται επόμενης γενιάς” hardware.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles