20.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Κύπρος: για να γυρίσει… ο DESI θέλει δουλειά πολλή!

    Καλά και «εύπεπτα» τα φαντεζί «ψηφιακά οράματα», ωστόσο ο Ιούλιος μας αποχαιρέτησε αφήνοντας πίσω του μια σκληρή πραγματικότητα που μας… προσγειώνει κάπως ανώμαλα! Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας, έχει πατήσει «γκάζι» στην υιοθέτηση των ψηφιακών τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος δεν κατάφερε ούτε και φέτος να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) για το 2022.

    Για άλλη μια χρονιά, παρέμεινε χαμηλά στην κατάταξη και πιο συγκεκριμένα στην 20η θέση στο σύνολο των 27 χωρών της Ε.Ε. (ανέβηκε μόλις κατά μια θέση στην κατάταξη σε σύγκριση με την 21η θέση που κατέλαβε το 2021), απόδειξη ότι οι άλλες χώρες δεν μένουν άπραγες. Αντιθέτως. Η ψηφιακή ανάπτυξη, που για εμάς φαίνεται ταχύτατη και κατακλυσμική, τρέχει σε αυτές τις χώρες με «ιλιγγιώδεις» ρυθμούς, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά και προ πολλού, ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μπορούν να φέρουν αλλαγές που βελτιώνουν όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών τους.

    Η όποια πρόοδος σημειώθηκε στη χώρα μας το 2022, δεν ήταν ικανή να αλλάξει τη συνολική εικόνα, για δυο κυρίως λόγους. Αφενός, γιατί η χώρα μας ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση να κάνει τα αναγκαία ψηφιακά βήματα, αφετέρου γιατί οι υπόλοιπες χώρες, όπως προαναφέρθηκε, προσχωρούν με γοργά βήματα και δεν μένουν στάσιμες.. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος βελτίωσε τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις του δείκτη DESI, η βαθμολογία της στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

    Στα θετικά, η αξιοσημείωτη πρόοδος που σημείωσε η χώρα μας στους τομείς της συνδεσιμότητας, της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη DESI για το 2022, η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών και έχει βελτιώσει την κάλυψή της σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity Networks – VHCN). Έχει επίσης υψηλή βαθμολογία στους δείκτες ετοιμότητας 5G (67%) και σχετικής κάλυψης (75%).

    Ωστόσο, η κάλυψη από VHCN εξακολουθεί να απέχει πολύ τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ όσο και από τον στόχο για την ψηφιακή δεκαετία της ΕΕ, ο οποίος συνίσταται στην εξασφάλιση της κάλυψης όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών από δίκτυο Gigabit και όλων των κατοικημένων περιοχών από δίκτυο 5G έως το 2030.

    Σε ότι αφορά τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, παρά το ότι η Κύπρος έχει βελτιώσει τη βαθμολογία της τα τελευταία έτη, εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ. Συγκεκριμένα ένας στους δύο Κύπριους δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Όπως αναφέρεται, στην έκθεση της Ε.Ε. απαιτείται σημαντική αλλαγή ρυθμού στην προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών της.

    Βελτιωμένη είναι η εικόνα και σε ότι αφορά την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης DESI 2022, το 66% των Κυπριακών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και έχουν βασικό τουλάχιστον επίπεδο ψηφιακής έντασης, ποσοστό που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 55%. Παράλληλα, οι κύπριοι δείχνουν να είναι πρόθυμοι να ενσωματώσουν τις ψηφιακές τεχνολογίες στη ζωή τους. Απόδειξη είναι ο αριθμός των ενεργών χρηστών στις ψηφιακές υπηρεσίες e-government, που ανέρχεται στο 63%, ποσοστό που είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (65%).

    Καταληκτικά, η Κύπρος, για να γυρίσει το δείκτη DESI χρειάζεται πολλή δουλειά. Άλλωστε, οι θέσεις στην κατάταξη  μοιάζουν να κρίνονται σαν σε αγώνα δρόμου των 100 μέτρων. Σε δέκατα του δευτερολέπτου, θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, καθώς η ψηφιοποίηση είναι ένας διαρκής μαραθώνιος ταχύτητας.. και αντοχής. Και επειδή όλα κρίνονται στις λεπτομέρειες εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε και εμείς στο μέλλον…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles