20.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Κύπρος: στην 20η θέση του Δείκτη DESI 2022 – Παρά την πρόοδο που σημείωσε παραμένει «χαμηλά» στην ψηφιακή μετάβαση

    Στην 20η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ κατατάσσεται η Κύπρος στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022. Η πρόοδος που σημειώθηκε δεν ήταν ικανή να αλλάξει τη συνολική εικόνα, αφενός γιατί η χώρα μας ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση να κάνει τα αναγκαία βήματα, αφετέρου γιατί οι υπόλοιπες χώρες δεν μένουν στάσιμες. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος έχει βελτιώσει τις επιδόσεις της σε όλες σχεδόν τις διαστάσεις του δείκτη DESI, η βαθμολογία της στις περισσότερες περιπτώσεις εξακολουθεί να είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, με αποτέλεσμα η Κύπρος να μην καταφέρει ούτε φέτος να ξεφύγει από τις τελευταίες θέσεις της κατάταξης του δείκτη DESI, (ανέβηκε μόλις κατά μια θέση σε σύγκριση με την 21η θέση που ήταν το 2021) των 27 χωρών της Ε.Ε.

    Πάντως, η πιο αξιοσημείωτη πρόοδος σημειώθηκε στους τομείς της συνδεσιμότητας, της ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας και των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη DESI, η Κύπρος κατατάσσεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στη διείσδυση κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών και έχει βελτιώσει την κάλυψή της σε δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (Very High Capacity Networks – VHCN). Έχει επίσης υψηλή βαθμολογία στους δείκτες ετοιμότητας 5G (67 %) και σχετικής κάλυψης (75 %).

    Ωστόσο, η κάλυψη από VHCN εξακολουθεί να απέχει πολύ τόσο από τον μέσο όρο της ΕΕ όσο και από τον στόχο για την ψηφιακή δεκαετία της ΕΕ, ο οποίος συνίσταται στην εξασφάλιση της κάλυψης όλων των ευρωπαϊκών νοικοκυριών από δίκτυο Gigabit και όλων των κατοικημένων περιοχών από δίκτυο 5G έως το 2030.

    Σε ότι αφορά τις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, παρά το ότι η Κύπρος έχει βελτιώσει τη βαθμολογία της τα τελευταία έτη, εξακολουθεί να υπολείπεται του μέσου όρου της ΕΕ. Συγκεκριμένα ένας στους δύο Κύπριους δεν διαθέτει βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Όπως αναφέρεται, στην έκθεση της Ε.Ε. απαιτείται σημαντική αλλαγή ρυθμού στην προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τις ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών της.

    Βελτιωμένη είναι η εικόνα σε ότι αφορά την υιοθέτηση της ψηφιακής τεχνολογίας από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης DESI 2022, το 66% των κυπριακών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και έχουν βασικό τουλάχιστον επίπεδο ψηφιακής έντασης, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ (55%). Παράλληλα, το 63% των Κυπρίων αλληλεπιδρούν ψηφιακά με τις δημόσιες υπηρεσίες, ποσοστό που είναι ελαφρώς χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (65%).

    Οι όλες επιδόσεις της Κύπρου όσον αφορά τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, δείχνουν ότι η Κύπρος θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις υπό εξέλιξη προσπάθειές της για να επιτύχει τον στόχο της ψηφιακής δεκαετίας για 100% διαδικτυακή παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ έως το 2030.

    Τέλος, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανεκτικότητας (ΣΑΑ), τον Δεκέμβριο του 2021, η Κύπρος εξέδωσε το έγγραφο «Ψηφιακές δεξιότητες — Εθνικό σχέδιο δράσης 2021-2025» για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων ολόκληρου του πληθυσμού της. Το ΣΑΑ της Κύπρου έχει συνολική αξία €1,2 δισ., εκ των οποίων τα €282 εκατ. προορίζονται για την ψηφιακή μετάβαση. Αυτό σημαίνει ότι η ψηφιακή μετάβαση αντιπροσωπεύει το 23% του ΣΑΑ, ποσοστό που υπερβαίνει τον στόχο της ΕΕ του 20%.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles