21.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Η υπηρεσία email που χρησιμοποιούσε ο Edward Snowden, το Lavabit, έκλεισε ξαφνικά

    EDWARD SNOWDEN

    Ο γνωστός Edward Snowden, ο άνθρωπος που αποκάλυψε το σύστημα παρακολούθησης PRISM, χρησιμοποιούσε μία υπηρεσία ασφαλούς αποστολής αλληλογραφίας που λέγεται Lavabit. Από εχθές, το Lavabit έπαψε να λειτουργεί ξαφνικά. Γιατί; Δεν γνωρίζουμε αν οι υπηρεσίες ασφαλείας υποχρέωσαν το Lavabit να δώσει πρόσβαση στα mail του Snowden ή άλλων. Ξέρουμε μόνο αυτά που αναφέρει η ανακοίνωση του Ladar Levison, ιδρυτή και διαχειριστή της ασφαλούς υπηρεσίας email:

    Αγαπητοί μου συνάδελφοι χρήστες,

    Αναγκάστηκα να πάρω μία δύσκολη απόφαση: να γίνω συνεργός σε εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον του Αμερικανικού λαού ή να απομακρυνθώ από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς, κλείνοντας το Lavabit. Μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα να αναστείλω τη λειτουργία. Μακάρι να μπορούσα νομικά να μοιραστώ μαζί σας τα γεγονότα που με οδήγησαν σε αυτή την υπόθεση. Δεν μπορώ. Πιστεύω πως σας αξίζει να μάθετε τι συμβαίνει, η πρώτη τροπολογία του Αμερικανικού συντάγματος θεωρητικά μου εγγυάται την ελευθερία του λόγου μου σε περιπτώσεις όπως αυτή. Δυστυχώς όμως, το Κονγκρέσσο έχει περάσει νόμους που αναιρούν αυτή την πρώτη τροπολογία. Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να μοιραστώ τις εμπειρίες μου αυτές τις τελευταίες 6 εβδομάδες, παρά του ότι έχω αιτηθεί γι αυτό επισήμως, ήδη δύο φορές.

    Τι θα γίνει τώρα; Έχουμε ήδη αρχίσει να προετοιμάζουμε τα έγγραφα που χρειάζονται για να συνεχίσουμε τη δικαστική μάχη για το Σύνταγμα. Μία θετική έκβαση αυτής της δικαστικής μάχης θα μου επιτρέψει να «αναστήσω» και πάλι το Lavabit ως Αμερικανική εταιρεία.

    Η εμπειρία αυτή μου δίδαξε ένα πολύτιμο μάθημα: χωρίς ενέργειες από το Κονγκρέσσο ή χωρίς μία πρότερη δικαστική απόφαση στην οποία μπορεί να βασιστεί κανείς, θα απέτρεπα οποιονδήποτε να εμπιστευτεί τα προσωπικά του δεδομένα σε μία εταιρεία που έχει φυσικούς δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Ειλικρινώς,

    Ladar Levison

    Δεν γνωρίζουμε με ποιο τρόπο οι Αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας προσπάθησαν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό esnowden@lavabit.com. Ούτε αν το κατάφεραν εν τέλει. Ξέρουμε όμως πως αυτό που σας γράφαμε προ καιρού, ισχύει χωρίς προσχήματα. Το internet, το δικό μας internet, έχει σταματήσει εδώ και καιρό να είναι ελεύθερο.

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles