19.8 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Λέιζερ σε ρόλο αλεξικέραυνου δοκιμάζουν οι επιστήμονες

    Τα λέιζερ σήμερα έχουν πολλαπλές χρήσεις. Παράγουν συμφασικό, μονοχρωματικό φως, δηλαδή φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος-χρώμα, το οποίο διαδίδεται σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, σχηματίζοντας στενές δέσμες. Αντίθετα, οι συνηθισμένες πηγές φωτός, όπως οι λαμπτήρες πυρακτώσεως, παράγουν μη-σύμφωνο φως προς όλες τις διευθύνσεις και έχουν μεγάλο φασματικό εύρος.

    Οι λειτουργίες τους αξιοποιούνται σε πάρα πολλούς τομείς, από την υγεία μέχρι την κοπή διαμαντιών. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην χρησιμοποιηθούν και για τον έλεγχο των καιρικών φαινομένων;

    Ένα αλεξικέραυνο υψηλής τεχνολογίας

     

     

    Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γενεύης τοποθέτησε πρόσφατα ένα γιγάντιο λέιζερ στην κορυφή του βουνού Σάντις στις ελβετικές Άλπεις σε υψόμετρο 2.500 μέτρα. Σύμφωνα με το CNN, βασικός στόχος είναι να λειτουργήσει σαν αλεξικέραυνο υψηλής τεχνολογίας. Επικεφαλής της προσπάθειας είναι ο Ελβετός φυσικός Ζαν Πιερ Γούλφ, ο οποίος ασχολείται μαζί με την ομάδα του με τα λέιζερ περισσότερα από 20 χρόνια. Η προσπάθεια αυτή στην πορεία της αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας. Όμως πλέον ξεκινά, με τα μέλη της ομάδας να δηλώνουν ενθουσιασμένα.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος ο Γουλφ, “αυτό είναι ένα από τα μέρη στην Ευρώπη που χτυπήθηκε περισσότερο από κεραυνό. Υπάρχει ένας πύργος ραδιοφωνικής μετάδοσης εκεί που χτυπιέται 100 έως 400 φορές το χρόνο. Επομένως, είναι ένα ιδανικό μέρος για να κάνουμε τα πειράματά μας”.

    Διαβάστε επίσης:

    Το “κυνήγι” της αθανασίας ξεκινά ο Τζεφ Μπέζος

     

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles