20 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Liberation. Ένα “οπτικό σοκ” στη χθεσινή έκδοσή της (χωρίς καθόλου φωτογραφίες)

    H γαλλική εφημερίδα Liberation κυκλοφόρησε χθες, 14 Νοεμβρίου, μία έκδοση χωρίς φωτογραφίες, έχοντας ως στόχο να αναδείξει τη δύναμη και τη σημασία της εικόνας, σε μία εποχή που ο κλάδος των φωτογράφων αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα.

    Σε ένα “οπτικό σοκ”, όπως χαρακτηρίστηκε -το οποίο μπορείτε να δείτε και εσείς στις φωτογραφίες που βρήκαμε στο Διαδίκτυο- τα άρθρα της εφημερίδας δεν περιλαμβάνουν συνοδευτικές εικόνες, αλλά στη θέση τους υπάρχει ένα κενό πλαίσιο.

    liberation-01

    “Μϊα βουβή εφημερίδα” γράφει η Brigitte Ollier στο site της Liberation, “[μία εφημερίδα] χωρίς ήχο”…

    liberation-02

    Η απόφαση της γαλλικής εφημερίδας να κυκλοφορήσει το τεύχος χωρίς εικόνες συμπίπτει με τα εγκαίνια της έκθεσης Paris Photo χθες στη γαλλική πρωτεύουσα. Συμπίπτει χρονικά, ωστόσο, και με την ανακοίνωση της εφημερίδας αυτή την εβδομάδα ότι αναμένεται να έχει ετήσιες απώλειες μεταξύ 1 και 1.5 εκατ. ευρώ φέτος, λόγω απότομης πτώσης στις πωλήσεις των έντυπων εκδόσεών της. Παρόμοιες απώλειες  αντιμετωπίζουν πάρα πολλές εκδόσεις ανά τον κόσμο, με τον κλάδο των φωτογράφων και των φωτορεπόρτερ να έχει χτυπηθεί από την κρίση χωρίς προηγούμενο.

    Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, σας είχαμε γράψει ότι η Chicago Sun Times είχε απολύσει όλο το φωτογραφικό της προσωπικό εκπαιδεύοντας τους ρεπόρτερ της να χρησιμοποιούν… iPhone, ενώ αντίστοιχες περικοπές έχουν γίνει και από άλλα μέσα όπως το Reuters ή το Atlanta Journal Constitution.

    liberation-03

    Να σημειώσουμε ότι στο τέλος της χθεσινής έκδοσης της Liberation υπάρχει ένα σαλόνι με τις εικόνες που λείπουν από τα άρθρα, αυτή τη φορά χωρίς τις λεζάντες και το συνοδευτικό κείμενό τους.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles