17.9 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Μetaverse – Σύντομος Οδηγός για τo “μέλλον” που οραματίζεται ο Mark Zuckerberg!

    H Facebook Inc, μετά από τις επιθέσεις που δέχθηκε πρόσφατα από τις ρυθμιστικές αρχές και τους νομοθέτες στις ΗΠΑ για τις επαγγελματικές πρακτικές της, ανακοίνωσε πρόσφατα την μετονομασία της από Facebook Incorporated σε Metα, χρησιμοποιώντας την μελλοντική ενασχόληση της εταιρείας με το metaverse ως βασική αιτιολογία/ δικαιολογία. Η ιδέα του metaverse είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή (αν όχι το πλέον δημοφιλές) buzzword στους τομείς της τεχνολογίας και των επιχειρήσεων. Τι είναι όμως;

    Τί είναι το metaverse;

    Ο όρος metaverse είναι μια έννοια με ευρεία ερμηνεία και ακόμα πιο ευρύ περιεχόμενο. Γενικά αναφέρεται σε ένα κοινό, εικονικο περιβάλλον στο οποίο οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του internet. Ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ψηφιακούς “τόπους” που γίνονται ακόμα πιο αληθοφανείς με τη χρήση της τεχνολογίας virtual reality (VR) ή της augmented reality (AR). Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο και για την περιγραφή των διαφόρων gaming worlds στους οποίους μπαίνουν (με την παραπάνω λογική), καθώς εκεί μπορούν να έχουν μια άλλη “ζωή” με όλες της αλληλεπιδράσεις που εχει και η πραγματική ζωή (βλ. το αρχικό παράδειγμα του παιχνιδιού The Sims είναι ενδεικτικό και η μετέπειτα εξέλιξη των παιχνιδιών οδηγησε προς τα εκει γενικότερα). Υπάρχει επίσης ένα συγκεκριμένο “είδος” metaverse, όπου οι χρήστες χρησιμοποιούν blockchain τεχνολογία ώστε να κάνουν συναλλαγές εικονικων οικοπέδων και άλλων ψηφιακών επενδυτικών αγαθών (π.χ. NFTs) χρησιμοποιώντας cryptocurrencies (περισσότερα για το τι ειναι τα cryptocurrencies εδώ).

    Επιπλέον, πολλά βιβλία (και ταινίες) επιστημονικής φαντασίας τοποθετούνται σε πλήρως realised metaverses – εναλλακτικούς ψηφιακούς κόσμους που είναι αδιαχωριστοι από την πραγματικότητα (can you say Matrix? BTW οτι έρχεται 4ο Matrix το ξέρατε ε; Αν όχι διαβάστε περισσότερα εδώ και εδώ). Βέβαια απέχουμε ΠΟΛΥ από κάτι τόσο ρεαλιστικό, ως επι το πλείστον μέχρι τώρα τα περισσότερα εικονικά περιβάλλοντα είναι πολύ πιο κοντά στα περιβάλλοντα των video games παρά στην πραγματικότητα.

    Γιατί γίνεται τόση φασαρια γύρω από το metaverse;

    Οι περισσότεροι “οπαδοί” του metaverse ενθουσιάζονται γιατί βλέπουν σε αυτό ένα πιθανό επόμενο βήμα για την εξέλιξη του internet. Στην παρούσα φάση οι ψηφιακές αλληλεπιδράσεις μας βασίζονται στην ύπαρξη μια πλατφόρμας, ενός site ή ενός messaging app. Η ιδέα του metaverse επι της ουσίας “ακυρώνει” την ανάγκη για ενδιάμεσους, καθώς δημιουργούνται νέοι online “χώροι” όπου η δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ των χρηστών θα είναι πιο διευρυμένη και πιο πολυδιάστατη από ό,τι είναι δυνατό τώρα. Οι χρήστες θα μπορούν να “βυθίζονται” στο ψηφιακό περιεχόμενο της επιλογής τους, αντί απλά να το βλέπουν σε μία οθόνη.content rather than simply viewing it. Το ενδιαφέρον γύρω από το metaverse αυξήθηκε κατακόρυφα από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής μας που προέκυψαν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση: οι περιορισμοί σε μετακινήσεις, η τηλε-εργασία και η τηλε-εκπαιδευση, όλα μας έδειξαν πόσο ελλιπής ήταν η μέχρι τώρα ανάπτυξη των εξ αποστάσεως μέσων επικοινωνίας που έχουμε στη διάθεσή μας. Και κάπως έτσι το hype γύρω από το metaverse ξεκίνησε: πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε την online ζωή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική και πιο κοντά στη ζωή μας.

    Ποιοί εμπλέκονται στην υπόθεση metaverse;

    Η ιδέα ενός ψηφιακού metaverse είναι ιδιαίτερα ελκυστική, ειδικά για τις εταιρείες τεχνολογίας αλλά και για τους επενδυτές που στοχεύουν στο να είναι μέρος της επομενης τεχνολογικής επανάστασης. Ο CEO του Facebook, Mark Zuckerberg, τον περασμένο Ιούλιο είχε ανακοινώσει οτι η εταιρεία θα έκανε την μετάβαση από μια εταιρεία κοινωνικης δικτύωσης σε μια εταιρεία με επικεντρο το metaverse company μέσα στα επόμενα 5 χρόνια (μια δήλωση την οποία επανέλαβε στο πλαίσιο της παρουσίασης του rebranding).

    Ο όρος είναι επίσης εξαιρετικά δημοφιλής στην Silicon Valley, καθώς και η Microsoft έχει κάνει αναφορές στην διάθεσή της να φέρει πιο κοντα τον ψηφιακό με τον πραγματικό κόσμο. Το Fortnite, εξαιρετικά δημοφιλες παιχνίδι της Epic Games, επίσης θεωρείται μέρος του metaverse. Μουσικοί έχουν τη δυνατότητα να δίνουν virtual συναυλίες χρησιμοποιώντας αυτές τις πλατφόρμες (το Σεπτέμβριο η Ariana Grande έδωσε μια “συναυλία” μέσα στο περιβάλλον του Fortnite, μπροστά από εκατομμύρια θεατές από όλο τον κόσμο. Οι εταιρείες μόδας έχουν επίσης μπει στο παιχνίδι, ξεκινώντας να σχεδιάζουν virtual clothing, με τα οποία οι χρήστες μπορούν να ντύσουν τους χαρακτήρες/ avatar τους.

    The future is near!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles