21.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    H Microsoft ζήτησε από την Google να «κόψει» τα BBC, CNN, Wikipedia κ.α. από τα αποτελέσματα αναζήτησης

    Σας έχουμε μιλήσει στο παρελθόν για λογισμικό που χρησιμοποιούν οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων προκειμένου το λογισμικό αυτό να «σαρώνει» το διαδίκτυο και να εντοπίζει ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν υλικό, τα πνευματικά δικαιώματα του οποίου, ανήκουν σε αυτούς. Όταν μιλήσαμε γι αυτό, αναφερθήκαμε στην περίπτωση του live streaming συγκεκριμένων events. Το ίδιο ισχύει όμως και σε περιπτώσεις εταιρειών software όπως η Microsoft.

    Στις 27 Ιουλίου 2012, η Microsoft, ως μία από τις πάμπολλες εταιρείες που ακολουθούν αυτή την πρακτική, στέλνει ένα μακροσκελέστατο αίτημα στην Google, να αφαιρέσει από τα αποτελέσματα αναζήτησης μία μακρά λίστα από σελίδες που παραπέμπουν σε υλικό πνευματικής ιδιοκτησίας της Microsoft. Μέσα στη χρονιά η Microsoft, σύμφωνα με το TorrentFreak, έχει στείλει στην Google αιτήματα που αφορούν περίπου 5 εκατομμύρια ιστοσελίδες, μέσα στα πλαίσια του DMCA (Digital Millennium Copyright Act).

    Στο αίτημα της 27ης Ιουλίου, όμως, στο κομμάτι που αφορούσε τα Windows 8, τα urls που «έδωσε» η Microsoft, διαθέτουν κάποια ενδιαφέροντα websites. Όπως: BBC, CNN, Wikipedia, Washington Post, Huffington Post, Tech Crunch, BuzzFeed, AMC Theaters, CBS, Science Direct, Real Clear Politics και άλλα.

    Το να κατηγορείς το BBC ή τη Wikipedia ότι φιλοξενούν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, ή κάποιες κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ, θα μπορούσε να ήταν αστείο, αλλά το παραπάνω fail έχει την απολύτως σοβαρή του πλευρά. Εν τάξει, η Google, έχει μία «λευκή λίστα» ιστοσελίδων που, δεν μπολοκάρονται αυτόματα, λόγω της αξιοπιστίας τους. Τι γίνεται, όμως, με ιστοσελίδες μικρότερες, όπως εκείνες των AMC Theaters παραδείγματος χάριν;

    Το λογισμικό που χρησιμοποιεί η Microsoft, για κάποιο λόγο άγνωστο μέχρι στιγμής, εντόπισε urls από sites που είχαν τον αριθμό «45». Για τον ίδιο, άγνωστο λόγο, τα θεώρησε ότι φιλοξενούν copyrighted υλικό που ανήκει στην εταιρεία. Είναι προφανές ότι έγινε λάθος, αλλά το λάθος αυτό έχει κοστίσει σε κάποιες ιστοσελίδες την εξαφάνισή τους από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google.

    Πράγμα που θέτει το ερώτημα… πόσο νομιμοποιούνται οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων (και δεν αναφερόμαστε μόνο στη Microsoft φυσικά) να κάνουν «λάθος»; Και με ποιο τρόπο θα υποχρεωθούν όλοι εκείνοι που στηρίζουν την φρενίτιδα κατά της πειρατείας στο διαδίκτυο να είναι το ίδιο προσεκτικοί με αυτούς τους οποίους ελέγχουν;

    Πηγές: The Next Web, Torrent Freak, The Verge, Chilling Effects

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles