20.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Microsoft: Πράσινο φως στην εξαγορά “μαμούθ” της Activision από την ΕΕ

    Το πράσινο φως για να προχωρήσει η εξαγορά «μαμούθ» της Activision Blizzard από τη Microsoft έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, λίγες μόλις εβδομάδες μετά το… μπλόκο από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το deal μπορεί να προχωρήσει μετά τις δεσμεύσεις της Microsoft αναφορικά με το cloud gaming, που αποδεικνύουν ότι δεν έχει κανένα κίνητρο να μη διανείμει τα παιχνίδια της Activision και στη Sony.

    Η συμφωνία μπορεί να προχωρήσει μέσω των 10ετών συμφωνιών που έχει συνάψει η Microsoft με τους ανταγωνιστές. Αυτές περιλαμβάνουν δωρεάν άδεια για τους καταναλωτές στις χώρες της ΕΕ που θα τους επιτρέψει το streaming, μέσω οποιασδήποτε υπηρεσίας cloud, των τρεχόντων και μελλοντικών παιχνιδιών της Activision Blizzard.

    Σημειώνεται ότι η Αρχή Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) μπλόκαρε τη συμφωνία λόγω ανησυχιών για την αγορά παιχνιδιών cloud, δηλώνοντας ότι η εξαγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μειωμένη καινοτομία και λιγότερες επιλογές για τους παίκτες του Ηνωμένου Βασιλείου τα επόμενα χρόνια». Η Microsoft ασκεί έφεση κατά της απόφασης.

    Η CMA φοβάται ότι ο έλεγχος των Call of Duty, Overwatch και World of Warcraft από τη Microsoft θα της δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών στην αγορά παιχνιδιών στο cloud, στην οποία η ρυθμιστική αρχή εκτιμά ότι η Microsoft έχει περίπου το 60 έως 70% του παγκόσμιου μεριδίου των υπηρεσιών.

    Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, Bobby Kotick, χαιρέτισε την έγκριση της ΕΕ και δήλωσε ότι η εταιρεία σκοπεύει “να επεκτείνει ουσιαστικά τις επενδύσεις και το εργατικό δυναμικό σε όλη την ΕΕ”, η CMA υπερασπίστηκε τη δική της θέση.

    “Οι αρχές ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρώπης συμφωνούν ομόφωνα ότι αυτή η συγχώνευση θα βλάψει τον ανταγωνισμό στο cloud gaming”, αναφέρει η CMA σε δήλωση. «Οι προτάσεις της Microsoft, που έγιναν δεκτές σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα επιτρέψουν στη Microsoft να θέσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για αυτήν την αγορά για τα επόμενα 10 χρόνια. Θα αντικαθιστούσαν μια ελεύθερη, ανοικτή και ανταγωνιστική αγορά με μια αγορά που υπόκειται σε συνεχή ρύθμιση των παιχνιδιών που πωλεί η Microsoft, των πλατφορμών στις οποίες τα πωλεί και των όρων πώλησης. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η CMA απέρριψε τις προτάσεις της Microsoft και εμπόδισε αυτή τη συμφωνία. Ενώ αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα να έχει διαφορετική άποψη, η CMA εμμένει στην απόφασή της».

    Η Microsoft έχει σαφώς μια σκληρή μάχη μπροστά της με την CMA. Αναμένουμε τις εξελίξεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Nintendo: Μετά την άνοιξη του 2024 το Switch 2

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles