12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Microsoft και Google σφάζονται στα πόδια του YouTube

    Δεύτερο θέμα που αφορά τη Google και τις ανορθόδοξες πρακτικές της μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, καθώς αυτή τη φορά ο καυγάς γίνεται με τη Microsoft για το YouTube app του Windows Phone. Τι συμβαίνει και ποιός από τους δύο έχει δίκιο;

    Όπως ο David Howard της Microsoft (φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο του Corporate Vice President & Deputy General Counsel, Litigation & Antitrust) έγραψε στο technet blog, η εταιρεία του αντιμετωπίζει σοβαρά πρόβλημα καθώς δε μπορεί να τα “βρεί” με τίποτα με τη Google όσον αφορά το YouTube app για τη Windows Phone πλατφόρμα. Οι χρήστες των κινητών με το λειτουργικό της MS ταλαιπωρούνται εδώ και χρόνια κάθε φορά που θέλουν να δουν απλώς ένα YouTube video στη συσκευή τους, εξ’αιτίας μιας μέτριας εφαρμογής που δεν ανταποκρίνεται στα υψηλά πρότυπα ποιότητας που θα ήθελαν.

    wpyoutubeapp2

    Ο Howard σημειώνει πως το φταίξιμο ανήκει εξ’ολοκλήρου στη Google, καθώς αυτή είναι που σαμποτάρει το Windows Phone app, προς όφελος φυσικά του Android (και κατ’επέκταση του iOS)…σε αυτές τις πλατφόρμες το app λειτουργεί απρόσκοπτα και είναι πλήρως λειτουργικό. Από τη μια πλευρά, η Google αρνείται να φτιάξει ένα app για WP, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Έτσι η Microsoft έφτιαξε το δικό της app, όμως η Google επανήλθε δριμύτερη, μπλοκάροντάς το με την αιτιολογία πως δεν “πληροί τις προϋποθέσεις που έχει ορίσει”. Ποιές είναι αυτές;

    Πρώτον, η Google θέλει το app να είναι γραμμένο σε HTML5. Η Microsoft το θεωρεί τουλάχιστον περίεργο, αφού τα υπόλοιπα apps για smartphones δεν είναι γραμμένα σε αυτή τη γλώσσα, ούτε έχει απαιτηθεί κάτι τέτοιο από τη Google (από την Apple, για παράδειγμα). Επιπροσθέτως, είναι κάτι ασύμφορο για τη Microsoft που προτιμά να μη το κάνει. Ακόμη κι έτσι, συμφωνεί να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός HTML5 app, αρκεί να μπορεί μέχρι τότε να κρατήσει το “κανονικό” της app στο Store. Αρνητική απάντηση από τη Google.

    Δεύτερον, το υπάρχον app προσφέρει μια “υποδεέστερη” εμπειρία στο χρήστη. Ωστόσο, η ίδια η Google δεν επιθυμεί να αναπτύξει η ίδια ένα καλύτερο app ή να βοηθήσει τη Microsoft να το επιτύχει, ενώ από το 2010 επέτρεπε τη λειτουργία ενός ακόμα “χειρότερου” app, χωρίς ποτέ να έχει αντιδράσει.

    wpyoutubeapp1

    Τρίτον, η Google επισημαίνει πως το app της Microsoft δεν παρέχει σωστά τις στοχευμένες διαφημίσεις στους θεατές των videos, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν ορίσει οι uploaders. Ο Howard απαντά πως η MS ζήτησε τη βοήθεια της Google σε αυτό το θέμα, καθώς οι πληροφορίες, τα metadata που χρειάζεται για να το καταφέρει, δεν της είναι διαθέσιμα (σε αντίθεση με το Android και το iOS). Η Google προς το παρόν αρνείται να τα δώσει.

    Ποιά πλευρά να πιστέψουμε και ποιά να κατακρίνουμε; Ουσιαστικά ο Howard και, μέσω αυτού, η Microsoft κατηγορούν τη Google για παρεμπόδιση του YouTube app για Windows Phone, προκειμένουν να βλάψουν εμφανώς την πλατφόρμα και τις πωλήσεις των συσκευών που βασίζονται σε αυτή, προς όφελος του Android. Δηλώνει διατεθειμένη να συνεργαστεί με τη μεγάλη αντίπαλό της, όμως η δεύτερη δεν τείνει χείρα βοηθείας. Επίσημη απάντηση στο blog post δεν υπάρχει ακόμα από τη Google, όμως σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον να τη δούμε σύντομα. Όπως και να’χει το θέμα, είναι σαφές πως ο “πόλεμος” μεταξύ των δύο κολοσσών μαίνεται και δε θα τελειώσει σύντομα. Η Google θυμίζει πολύ την παλιά, κραταιά Microsoft με τις μονοπωλιακές τακτικές της, για τις οποίες φυσικά έχει δεχθεί και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, αλλά και ατελείωτη αρνητική κριτική. Η ιστορία επαναλαμβάνεται;

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    4 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles