17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Μοντέλο Huawei για όλη την Κίνα δρομολογούν οι ΗΠΑ 

    Ένας νέος κρίκος στην αλυσίδα της αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και των ΗΠΑ προστέθηκε την περασμένη Παρασκευή. Συγκεκριμένα η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου, που σύμφωνα με τους New York Times, στοχεύουν να περιορίσουν την πρόσβαση του Πεκίνου «σε κρίσιμες τεχνολογίες που απαιτούνται για τα πάντα – από τους υπερυπολογιστές μέχρι τα έξυπνα και υψηλής ακριβείας όπλα».

    Το πακέτο προβλέπει την επιβολή αυστηρών περιορισμών στην εξαγωγή ημιαγωγών προς την Κίνα, όπως επίσης και της τεχνολογίας που απαιτείται για την κατασκευή των μικροτσίπ. Επιπλέον, απαιτεί από τους Αμερικανούς πολίτες που εργάζονται για λογαριασμό των Κινέζων σε αυτόν τον κλάδο να παίρνουν ειδική άδεια προκειμένου να συνεχίσουν, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμών και κυρώσεων και σε βάρος εταίρων των ΗΠΑ που θα συνεχίσουν να προμηθεύουν τους Κινέζους με τα προϊόντα και την τεχνολογία που χρειάζονται.

    «Για να το διατυπώσω ήπια, (οι κινεζικές εταιρείες) επιστρέφουν κατά βάση στη Λίθινη Εποχή», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος της China Renaissance, σχολιάζοντας – με αρκετή δόση υπερβολής, είναι αλήθεια – τις συνέπειες που θα έχει η απόφαση των ΗΠΑ.

    Γενίκευση του μοντέλου που εφαρμόστηκε «πιλοτικά» στην περίπτωση της Huawei

    Μάλιστα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας σημειώνει ότι αυτό που πρακτικά θα συμβεί είναι η γενίκευση του μοντέλου που εφαρμόστηκε «πιλοτικά» στην περίπτωση της Huawei. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για μια εταιρεία η οποία συμπεριλαμβανόταν στα «διαμάντια» του στέμματος της κινεζικής οικονομίας, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά της τεχνολογίας των επικοινωνιών.

    Όμως, μετά τις σκληρές κυρώσεις που της επέβαλαν οι Αμερικανοί πριν από δύο περίπου χρόνια, όχι απλώς έχει χάσει έδαφος, αλλά ο ιδρυτής της προειδοποίησε πρόσφατα το προσωπικό ότι η επιβίωση του ομίλου είναι αμφίβολη.

    Βεβαίως, οι Κινέζοι δεν θα είναι οι μόνοι που θα χάσουν από την εφαρμογή των νέων μέτρων. Η αγορά τους να είναι από τις πιο σημαντικές για τις αμερικανικές εταιρείες του κλάδου, καθώς η Intel για παράδειγμα πραγματοποιεί το 10% των πωλήσεών της στην Κίνα, ενώ για άλλες το ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο.

    Διαβάστε επίσης:

    > «Μπλοκάρει» το Starlink του Elon Musk η κυβέρνηση στην Κίνα

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles