17.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    H Mozilla προτρέπει τους επιστήμονες να είναι πιο «ανοιχτοί» στη γνώση

    Αν πάτε λίγα χρόνια πίσω, στη δεκαετία του 1980 – 90, θα θυμηθείτε ότι επιστήμονες όπως ο Sir Tim Berners Lee, είχαν την ανάγκη να μοιραστούν σκέψεις και μελέτες τους με άλλους επιστήμονες και κάπως έτσι δημιουργήθηκε το παγκόσμιο διαδίκτυο. Το παρέδωσε στο CERN, το CERN με την σειρά του το παρέδωσε στην ανθρωπότητα και το διαδίκτυο γέμισε με γάτες και πορνό. Η επιστήμη πού είναι;

    mozilla-foundation-science-lab

    Η επιστήμη δυστυχώς έχει παραμείνει στην αναλογική εποχή εν πολλοίς, ή στις κλειστές ψηφιακές βιβλιοθήκες των πανεπιστημίων. Άνθρωποι όπως ο Aaron Swartz τόλμησαν να «χακάρουν» τις ψηφιακές βιβλιοθήκες αυτές και να καλέσουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να «ανοίξουν» τη γνώση τους στην ανθρωπότητα, διευκολύνοντας επιστήμονες και κοινό να μοιραστούν αυτή τη γνώση.

    Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και το Science Lab που ανακοίνωσε η Mozilla. Υπό την επίβλεψη της Kaitlin Thaney, μίας εκ των πρωτοπόρων του Creative Commons, ευελπιστεί να γίνει ο χώρος που οι επιστήμονες θα μοιράζονται τις εργασίες τους, θα μπορούν να βρίσκουν τις αναφορές που χρειάζονται στο αντικείμενό τους και θα συνεργάζονται online. Έτσι όπως φανταζόταν κάποτε και ο Tim Berners Lee.

    Έτσι όπως φανταζόμαστε κι εμείς που σαν παιδιά είχαμε πρόσβαση στις δημόσιες βιβλιοθήκες και μας βοηθούσαν στην έρευνα και την μόρφωσή μας. Η γνώση δεν έχει περιορισμούς πια. Ή τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε να έχει. Και ο κάθε επιστήμονας, θα μπορεί να σπαταλά λιγότερο χρόνο «ψάχνοντας» αναφορές και βιβλιογραφίες, θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τις μελέτες των συναδέλφων του, άρα θα έχει ακόμα περισσότερο χρόνο για έρευνα και παραγωγική δουλειά.

    Διαβάστε περισσότερα για το Science Lab της Mozilla  εδώ

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles