16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    NBA 2K17 Review

    H σειρά NBA 2Κ έχει εδραιωθεί πλέον στις συνειδήσεις των gamers, καθώς εάν σου αρέσει το basket και θες να ασχοληθείς με ένα basketball sim, κακά τα ψέματα τα NBA 2K games αποτελούν… μονόδρομο. Η Visual Concepts και η 2K Sports έχουν καταφέρει να κτίσουν μία «αυτοκρατορία» και χωρίς ανταγωνιστή (αφού εδώ και χρόνια το ΝΒΑ Live της EA Sports βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας) είναι κάθε χρόνο σαν να παίζουν «μονό» με τον ίδιο τους τον εαυτό. Σε πολλές περιπτώσεις ο ανταγωνισμός μπορεί να αποδειχθεί και εποικοδομητικός, καθώς σε κάνει να θες να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, για αυτό και όταν παίζεις χωρίς αντίπαλο σίγουρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναπαυθείς στις δάφνες της επιτυχίας σου. Ωστόσο, οι developers των NBA 2K είναι λες και κάθε χρόνο κρατούν ένα μαγικό ραβδάκι, καθώς με έναν ξεχωριστό τρόπο καταφέρνουν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, κάνοντας τους gamers να πουν ότι τελικά… κάθε φέτος και καλύτερα! Για να δούμε κατά πόσο το NBA 2K17 θα επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει το νέο τίτλο του γνωστού franchise να είναι bigger, faster, better, stronger…

    nba-2k17-12

    Αγγίζοντας την τελειότητα…

    Όπως κάθε χρονιά, έτσι και φέτος πρόθεση των developers της Visual Concepts είναι να μεταδώσουν στους gamers την πιο ρεαλιστική εμπειρία που έχει δημιουργηθεί ποτέ σε sports game. Πράγματι, οι δημιουργοί του NBA 2K17 επιχειρούν να αναπαραστήσουν στην εντέλεια την μορφή, το ύφος και το ξεχωριστό feeling που μεταδίδει ένας αγώνας μπάσκετ από το πιο δημοφιλές πρωτάθλημα στον κόσμο. Ένα match είναι αρκετό για να πειστεί ακόμη και ο πιο δύσπιστος gamer ότι το NBA 2K17 είναι ότι πιο κοντινό υπάρχει στο «real» thing, καθώς για μία ακόμη φορά προσεγγίζει την τελειότητα.

    nba-2k17-15

    Τα καταπληκτικά μοντέλα των καλαθοσφαιριστών και τo απίστευτο animation (που μπορεί κάλλιστα να σε ξεγελάσει ότι παρακολουθείς live footage από το κανάλι του NBA), σε συνδυασμό με τη μοναδική ατμόσφαιρα που επικρατεί στο γήπεδο την ώρα του αγώνα (αλλά και στα διαλείμματα), μεταδίδουν μία ανεπανάληπτη μπασκετική αίσθηση στον gamer που σίγουρα αρκετές φορές θα πιάσει τον εαυτό του να χαζεύει αποσβολωμένος την τηλεόραση ή το monitor του. Οι χαρακτηριστικές signature moves των αστέρων του NBA σε κάνουν να θαυμάζεις τον ιδιαίτερο τρόπο που σουτάρει ο Steph Curry ή το πως καρφώνει ο King LeBron, ενώ δε γίνεται να μην σταθούμε στην εκπληκτική δουλειά που έχει γίνει στον τομέα του commentary, καθώς για πρώτη φορά σε ένα sports game συμμετέχουν τόσοι πολλοί σχολιαστές, εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου (we love… Shaq!).

    nba-2k17-10

    Λίγες στιγμές στο παιχνίδι μας ήταν αρκετές για να διαπιστώσουμε ότι η Visual Concepts έχει μελετήσει ακόμη και την παραμικρή λεπτομέρεια, από τα ratings των παικτών, μέχρι την σωματοδομή τους, τον τρόπο που σουτάρουν, ακόμη και τον τρόπο που «σκέφτονται» και αντιδρούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Κάθε πτυχή του παιχνιδιού έχει αναβαθμιστεί σε σύγκριση με την προηγούμενη version και μπορεί οι αλλαγές να μην είναι«κοσμογονικές», παρόλα αυτά διαπνέονται από μία απαραίτητη νότα φρεσκάδας, η οποία κάνει το παιχνίδι να δείχνει ανανεωμένο (μια πετυχημένη συνταγή άλλωστε είναι «έγκλημα» να αλλάξει). Αφήνοντας τα του presentation που για μία ακόμη φορά είναι ΑΑΑ ποιότητας, η Visual Concepts επενέβη σε σημαντικό βαθμό και στον χειρισμό. Κάνοντας την ντρίμπλα των μπασκετμπολιστών πιο «δύσκολη» σε σύγκριση με την περσινή έκδοση και δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε ένα πιο ρεαλιστικό σύστημα κίνησης και τα μαρκαρίσματα, το παιχνίδι εστιάζει στο physical game, πηγαίνοντας πλέον σε μία λογική όπου μέσα στο παρκέ… πέφτουν  κορμιά. Άλλωστε, το μπάσκετ είναι άθλημα «επαφών» και αυτό είναι ένα στοιχείο που αντικατοπτρίζεται πλήρως στο NBA 2K17, με την πιο… «αέρινη» λογική του παρελθόντος να αντικαθίσταται πλέον από ένα πολύ πιο «σκληρό» παιχνίδι.

    nba-2k17-11

    Ευδιάκριτη είναι όμως και η αλλαγή στην αίσθηση που αφήνει το σουτ, καθώς διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη «φυσικότητα», ενώ ο κυκλικός δείκτης βοηθάει σημαντικά στην καλύτερη επίτευξη του στόχου. Σε ότι έχει να κάνει με το shoot, ο παίκτης θα πρέπει να «γεμίσει» τον κυκλικό δείκτη και να κάνει το release της μπάλας στην κατάλληλη στιγμή. Για να επιτευχθεί αυτό μπαίνουν στην εξίσωση μία σειρά από παράγοντες, όπως για παράδειγμα είναι η ικανότητα του παίκτη, η πίεση που δέχεται, η κούραση του κ.ά. Εστιάζοντας στην ακρίβεια και στο ρεαλισμό το shoot «δουλεύει» πολύ καλύτερα σε σχέση με την περσινή έκδοση. Τέλος, όσον αφορά την A.I., εδώ παρατηρούμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, δείχνοντας περισσότερο «ζήλο» στο παρκέ και ειδικότερα όταν η μπάλα… καίει.

    nba-2k17-5

    I love this game!

    Στα «τεχνικά» η Visual Concepts έκανε πραγματικά εξαιρετική δουλειά, τελειοποιώντας ακόμη περισσότερο τοpresentation και τον χειρισμό που αποτελούν και τα δύο σημαντικότερα ζητούμενα για ένα πετυχημένο sports game. Βέβαια σε έναν αθλητικό τίτλο δεν μετράει όμως μόνο o σωστός χειρισμός αλλά και το περιεχόμενο και εκεί δε γίνεται να μην βγάλουμε το καπέλο στους developers του NBA 2K17, καθώς για μία ακόμη χρονιά δημιούργησαν έναν υπερπλήρη τίτλο (τόσο σε ομάδες / rosters όσο και σε modes) που θα κρατήσει θα κρατήσει συντροφιά στους gamers για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

    nba-2k17-6

    Όπως και τα προηγούμενα games του franchise, θα δείτε να παρελαύνουν  όλες οι ομάδες του NBA με όλα τα αστέρια τους, οι 21 ομάδες της Euroleague (μεταξύ αυτών ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ), αλλά και αρκετές θρυλικές ομάδες όπως για παράδειγμα είναι οι Bulls του «μύθου» Michael Jordan, οι Lakers του Kobe Bryant (ο οποίος κατά κάποιο τρόπο αποτελεί και το «τιμώμενο πρόσωπο» λόγω της αποχώρησης του από την ενεργό δράση), οι Boston Celtics του Larry Bird και πολλές ακόμα θρυλικές ομάδες, οι οποίες έγραψαν ιστορία στο NBA. Στις παραπάνω ομάδες προσθέστε την Dream Team του ’92 που είναι ίσως η καλύτερη ομάδα που υπήρξε ποτέ στην ιστορία του μπάσκετ, αλλά και η φετινή Team USA, η οποία κατέκτησε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Ρίο.

    nba-2k17-r

    Το NBA 2K17 όπως και η περσινή έκδοση προσφέρει μία σειρά από modes που θα ικανοποιήσουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς fans του NBA 2K franchise. Πέραν των κλασικών exhibition matches (μέσω του Play Now option), όπου φυσικά μπορείτε να εκκινήσετε ένα match γρήγορα και απλά και να το φέρετε πλήρως στα μέτρα σας, οι gamers μπορούν να λιώσουν άπειρες ώρες με τα MyGM, MyLeague, MyTeam και MyCareer modes. Τα MyGM και MyLeague ουσιαστικά δίνουν στον παίκτη τα κλειδιά μίας ομάδας και τον πλήρη έλεγχο, ορίζοντας ουσιαστικά μία σειρά από παραμέτρους που βασίζονται στη δημιουργική ελευθερία κάθε παίκτη. Στο MyGM, οι gamers ουσιαστικά υποδύονται τον general manager και στόχος τους είναι να μπορέσουν να διατηρήσουν μία καλή σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας, ενώ στο MyLeague υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός παραμετροποίησης. Και τα δύο προαναφερθέντα modes ουσιαστικά δίνουν τη δυνατότητα στον παίκτη να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή μέσα από μία full μπασκετική season, η οποία φυσικά θα προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις και εντυπωσιακό σασπένς. Ο ρεαλισμός και ο υψηλός βαθμός παραμετροποίησης μπορούν να κρατήσουν τους fans του NBA 2K απασχολημένους για… αιώνες

    nba-2k17-7

    Εκτός από τα παραπάνω ενδιαφέροντα modes, υπάρχουν και τα MyTeam και MyCareer. To MyTeam εμφανίζεται για πέμπτη φορά στη σειρά και το κεντρικό concept εδώ είναι η δημιουργία της υπέρτατης μπασκετικής ομάδας μέσω ενός virtual trading card game. Οι gamers μπορούν να φτιάξουν τη δική τους custom ομάδα, βρίσκοντας κάρτες που αφορούν από τον μεγάλο αστέρα του NBA που θα καθοδηγήσει την ομάδα και φτάνουν μέχρι τα αθλητικά ρούχα και τον coach της εν λόγω «fantasy team». Με πλήθος επιλογών και πάρα πολύ μεγάλο πλούτο σε content, το MyTeam είναι μία «ιδιαίτερη» και συγχρόνως ενδιαφέρουσα επιλογή. Εάν φυσικά σας μείνει καθόλου χρόνος υπάρχει και η πιο «προσωπική» εμπειρία του MyCareer, όπου εκεί οι gamers αναλαμβάνουν την τύχη ενός ήρωα και ουσιαστικά τον καθοδηγούν από τα αλώνια του κολεγιακού πρωταθλήματος στα… σαλόνια του NBA! Οι gamers μπορούν να καθορίσουν οτιδήποτε αφορά τη ζωή του αθλητή που υποδύονται από το πόσο πολύ θα προπονηθεί (ή εάν τελικά θα προτιμήσει τα μπυρόνια με τα κολλητάρια του) μέχρι τους σπόνσορες που θα έχει και τα παπούτσια που θα φορέσει. Για να κτιστεί μία καριέρα στο MyCareer θα πρέπει ο χαρακτήρας να αποδίδει όμως και μέσα στο παρκέ, με το κάθε shoot, rebound, κλέψιμο να προσθέτει πόντους στη συνολική του απόδοση και το κάθε λάθος να στοιχίζει πάρα πολύ ακριβά. Αναμφίβολα, το MyCareer πρόκειται για μία σούπερ διασκεδαστική εμπειρία, η οποία όμως απαιτεί χρόνο, προσπάθεια και προσήλωση, καθώς ο αρκετά αυξημένος βαθμός δυσκολίας μπορεί πολύ άνετα να σε οδηγήσει από το ζενίθ στο ναδίρ… μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

    mode-select-1200x675-1024x576

    Μπασκετικό ΕΠΟΣ!

    Φτάνοντας έως εδώ σίγουρα θα αναρωτιέστε εάν υπάρχουν αρνητικά στο νέο «μπασκετικό έπος» της 2Κ Sports και της Visual Concepts. Η αλήθεια είναι πως ακόμη και το NBA 2K17 επιβεβαιώνει τον συμπαντικό νόμο που θέλει να μην υπάρχει τίποτα τέλειο στη φύση… Έτσι λοιπόν και εδώ οι developers θα μπορούσαν ίσως να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στo online, το οποίο εμφανίζεται προβληματικό (με τα disconnections και τα bugs να πέφτουν βροχή), ενώ επίσης και το MyCareer όπως προαναφέραμε μπορεί να αποδειχθεί μεγάλος μπελάς, καθώς η υπερβολική δυσκολία του δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. Τέλος, και η A.I. σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζει τα προβληματάκια της, ωστόσο τίποτα από αυτά δε γίνεται να χαλάσει την απόλυτη μπασκετική εμπειρία που προσφέρει το NBA 2K17 και μάλλον ίσως τα αρνητικά να μοιάζουν σα να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα.

    nba-2k17-2

    Με ασυναγώνιστα πλούσιο content, βελτιώσεις και σημαντικές προσθήκες στον χειρισμό, εκπληκτικό βάθος, gameplay που τα σπάει, μοναδικά visuals που θολώνουν το τοπίο ανάμεσα στον virtual και στον πραγματικό κόσμο, τεράστια αντοχή στο χρόνο και production values που φτάνουν στην στρατόσφαιρα, το NBA 2K17 θέτει πολύ ψηλά τον πήχη, δυσκολεύοντας «ευχάριστα» το έργο των developers για το NBA 2K18. Εάν σας αρέσουν τα sports games, κάντε μία χάρη στον εαυτό σας και προσθέστε το στη συλλογή σας ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ, καθώς κάθε cent που θα δαπανήσετε για αυτό είναι βέβαιο ότι θα πιάσει τόπο!

    Ανάπτυξη: Visual Concepts Έκδοση: 2K Sports Διάθεση: CD-Media

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles