BREAKING

0

Η Νηπιαγωγός – Μια ξεχωριστή τρυφερή ιστορία που πρέπει να δείτε!

H Νηπιαγωγός (The Kindergarten Teacher) είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, που ουσιαστικά εστιάζει για το που μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φύση όταν είναι διατεθειμένη να σπάσει τους κανόνες που την περιορίζoυν. Το story εστιάζει στην Lisa Spinelli, μια ευαίσθητη δασκάλα σε νηπιαγωγείο που ζει μια συμβατική ζωή στο Staten Island. H Lisa  Παρακολουθεί μαθήματα ποίησης σε νυχτερινό σχολείο, έχοντας πλήρη συναίσθηση της μετριότητάς της. Μια ημέρα ανακαλύπτει τυχαία πως ένα αγόρι στην τάξη που διδάσκει έχει έμφυτο ταλέντο στην ποίηση. Τότε βάζει σκοπό της ζωής της, φτάνοντας στα άκρα να αποκαλύψει το ταλέντο του μικρού στον κόσμο.

Η ταινία Η Νηπιαγωγός (The Kindergarten Teacher) είναι ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ με πρωταγωνιστές τους Maggie Gyllenhaal και Gael Garcia Bernal. Μια συμβατική ιστορία, η ανιαρή ζωή δασκάλας νηπιαγωγείου στο Staten Island στα χέρια της χαρισματικής σκηνοθέτη Sara Colangelo γίνεται θρίλερ, με αγωνιώδη τροπή που εγκυμονεί σε κάθε βήμα της κινδύνους, όταν η κεντρική ηρωίδα έρχεται σε επαφή με έναν χαρισματικό μαθητή της.

Deadline Studio Portraits at Sundance, Day 1, Park City, USA - 19 Jan 2018

Η Lisa (ο κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας) σταδιακά ξεφεύγει από κάθε όριο, σε μια εποχή που η συμπεριφορά ενός ενήλικου απέναντι σε ένα παιδί είναι πλήρως χαρτογραφημένη με αυστηρούς κανόνες και κώδικες. Ενώ οι προθέσεις της δασκάλας είναι αγαθές, η υπέρμετρη φιλοδοξία της την οδηγεί σε αποφάσεις που την φέρνουν αντιμέτωπη με όλα όσα αισθανόμαστε και έχουμε αποδεχτεί ως κανόνες σε μια κοινωνία. Κάθε κάδρο της ταινίας με κάθε ανατροπή στην πλοκή βυθίζει στην αγωνία τον θεατή σε ένα σφιχτοδεμένο ψυχολογικό θρίλερ που συνεχώς κορυφώνει τις εντάσεις και δεν ξέρεις μέχρι να τελειώσει τι εξέλιξη θα έχει.

«Η ιστορία αυτή με ενθουσιάζει γιατί πρώτα από όλα είναι η ιστορία μιας γυναίκας» αναφέρει η σκηνοθέτιδα Sara Colangelo που συνυπογράφει και το σενάριο. «Είναι μια χρυσή ευκαιρία να χτίσεις το ψυχολογικό προφίλ μιας γυναίκας, μέσα από τη γοητευτική, περίπλοκη ψυχολογία της κεντρικής ηρωίδας. Η Lisa είναι μια καλοπροαίρετη γυναίκα που όμως στην προσπάθειά της να αλλάξει τη ζωή της και να της δώσει έναν σκοπό φτάνει στα άκρα. Η ιστορία έχει ως κεντρικό, δυνατό πρωταγωνιστικό ρόλο μια γυναίκα στα σαράντα της. Οι ρόλοι και οι ευκαιρίες στο Hollywood και την ανεξάρτητη σκηνή για πρωταγωνίστριες που έχουν περάσει τα σαράντα είναι σπάνιοι.

 

Kindergarten Teacher (5)

Πέρα από αυτό όμως, μια δυνατή γυναικεία παρουσία που παίρνει τη ζωή της στα χέρια της, ήταν και η ευκαιρία μου να ασχοληθώ με την ποίηση και την εμπλοκή της στην καθημερινή ζωή του μέσου Αμερικανού. Υπάρχει χώρος στη σύγχρονη εποχή για ομορφιά, νόημα, ανθρώπινη έκφραση; Στην εποχή των smartphones, των videogames, των όπλων και των πολέμων τι ρόλο μπορεί να παίξει η ποίηση; Κυριαρχεί αυτή η προβληματική στην ταινία και είναι ένα ερώτημα που με έχει απασχολήσει προσωπικά και θα ήθελα να μπει σε κάθε σπίτι με αφορμή αυτή την ταινία. Η ταινία μου είναι μια ταινία για την ανεκπλήρωτη επιθυμία να εκφραστείς μέσα από την τέχνη, για τα παιδιά-θαύματα και το Χάρισμα, για την μετριότητα, την προσπάθεια να δεις τον κόσμο μέσα από νέα μάτια, το κυνήγι της ομορφιάς στην καθημερινότητα. Κι ελπίζω να εγείρει ερωτήματα για το τι σημαίνει συγγραφή, πνευματικά δικαιώματα, κριτική και ποιος αποφασίζει τελικά τι είναι Τέχνη.

Kindergarten Teacher (4)

Ο ποιητής Carl Sandburg γράφει ότι «η ποίηση είναι το ημερολόγιο ενός θαλάσσιου πλάσματος που ζει στην ξηρά και ονειρεύεται να πετάξει». Κι είναι μια φράση που περικλείει στοιχεία της προσωπικότητας της Lisa. Είναι μια γυναίκα στη μέση ηλικία, που έρχεται σε επαφή με την τέχνη για πρώτη φορά στη ζωή της. Είναι ένα πλάσμα με λάθος θέση στον κόσμο που θέλει να «βγάλει φτερά», να αλλάξει τη ζωή της και να νιώσει ελεύθερη από τους περιορισμούς της καθημερινότητάς της. Όταν δεν μπορεί να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της αυτή, αποφασίζει να την πραγματώσει μέσα από έναν μικρό μαθητή της – παιδί θαύμα. Η αναζήτησή της βρίσκει έναν στόχο. Να αναδείξει ένα ταλέντο, ώστε να ακουστεί η φωνή του στον κόσμο. Σε έναν κόσμο σκληρό, γεμάτο κοινοτοπία και θόρυβο που καταστρέφει την ποίηση και την επιθυμία για ομορφιά».

H ταινία  Η Νηπιαγωγός (The Kindergarten Teacher) έχει αποσπάσει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο φεστιβάλ Sundance και θα ξεκινήσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες από τις 14 Φεβρουαρίου.  Μην την χάσετε!

0 Comment