18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Nokia G50 hands-on: Ποιοτικό και απολαυστικό στη χρήση!

    Η σειρά G δηλώνει την πρόθεση της Nokia να δραστηριοποιηθεί πιο έντονα στις συσκευές που παίζουν δυναμικά στην budget-friendly κατηγορία. Μέχρι στιγμής η σειρά G αποτελείται από 3 μοντέλα, καθώς το G10 είναι το πιο low-end και οικονομικό, το G50 με κόστος 279 ευρώ έχει τον χαρακτήρα του πιο premium μοντέλου της οικογένειας, ενώ το G20 είναι ουσιαστικά η «μεσαία» πρόταση. Ακολουθώντας την ίδια Value for Money φιλοσοφία και εστιάζοντας όμως σε πιο ανεπτυγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα G10 και G20, το G50 είναι μια συσκευή που μπορεί να δελεάσει τον μέσο user αλλά συγχρόνως δεν θέλει να “ξεφύγει” σε budget, όντας βέβαιος πως θα πάρει ένα τηλέφωνο που θα “βγάλει” τουλάχιστον 2-3 χρόνια στα χέρια του. Πάμε να το δούμε!

    Το Nokia G50 δεν διαφέρει ιδιαίτερα με το design των υπολοίπων smartphones της οικογένειας G. Είναι πιο premium εμφανισιακά, όμως, ειδικά στο Ocean Blue χρώμα που είχαμε στη διάθεσή μας (το μόνο διαθέσιμο στην Ελλάδα), με εντυπωσιακό πίσω μέρος όπου δεσπόζει και το «κυκλικό» camera setup. Τα physical buttons της συσκευής περιλαμβάνουν εκτός από τα κλασικά volume rockers για την αυξομείωση της έντασης του ήχου και το Power ON/OFF button το οποίο λειτουργεί και ως αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων, ενώ δίπλα από το tray (για την SIM και την microSD card) υπάρχει ένα Android button που επιτρέπει τη δυνατότητα των shortcuts, προσφέροντας ακόμη μεγαλύτερη ευκολία στο χρήστη.  

    Από τη συσκευή δεν λείπει το audio input jack των 3.5mm (όπου οι πιο παραδοσιακοί μπορούν να συνδέσουν κλασικά ακουστικά με καλώδιο), ενώ στο κάτω τμήμα βρίσκεται το USB-C port, καθώς επίσης και το ηχείο της συσκευής. To G20 ζυγίζει 220 γραμμάρια και οι διαστάσεις του (173.8 x 77.7 x 8.9 mm) κάνουν δύσκολο το χειρισμό με το ένα χέρι, αλλά υπάρχουν δύο σοβαρά πλεονεκτήματα σε αυτό, που θα τα δούμε παρακάτω.

    Το πρώτο είναι η οθόνη, η οποία έχει διαγώνιο 6,82″ (IPS LCD) με 19,5:9 aspect ratio και με την ανάλυση να φτάνει τα 720×1560 pixels. Η συγκεκριμένη επιλογή δεν θα πρέπει να μας κάνει εντύπωση, καθώς η Nokia συνηθίζει να χρησιμοποιεί displays με HD+ ανάλυση σε αρκετές συσκευές της. Είναι μια μεγάλη, “χορταστική” οθόνη με έως 450 nits φωτεινότητας που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του video περιεχομένου και των games, αν μη τι άλλο. Τα bezels είναι τυπικά… Nokia, δηλαδή μεγάλο στο κάτω μέρος και μικρότερο στο πάνω, με notch-σταγόνα για τη selfie κάμερα.

    Προχωρώντας, στο νευραλγικό τομέα του performance, το «budget» chipset Snapdragon 480 5G της Qualcomm είναι εκείνο που αναλαμβάνει να σηκώσει το βάρος της mobile καθημερινότητάς σας. Συνεργάζεται άψογα με 4GB RAM και μπορεί να διαχειριστεί όλες τις mainstream εφαρμογές που αφορούν στην επικοινωνία και την ψυχαγωγία σας και να σηκώσει και ορισμένα πιο απαιτητικά games.

    Σε ότι αφορά το λειτουργικό, το Nokia G50 στηρίζεται στο Android 11, το οποίο όμως δέχεται τα οφέλη του Android One. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δέχεται όλα τα security updates και τα patches από την day 1 που κυκλοφορούν, ενώ παράλληλα είναι απαλλαγμένο από περιττά bloatware και widgets που βαραίνουν το σύστημα και είναι η πρώτη αιτία lag. Επίσης, έχει 2 χρόνια εγγυημένες αναβαθμίσεις Android, το οποίο σημαίνει οτι είστε ΟΚ μέχρι και το… Android 13! Σε ότι έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο το Nokia G20 έρχεται μόνο σε μια έκδοση με 64GB, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου μέσω της microSD. Η δυνατότητες διασύνδεσης της συσκευής δεν εμφανίζουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς το «μεσαίο» της G Series μπορεί να συνδεθεί με Wi-Fi 6, hotspot, Bluetooth 5.0, ενώ φυσικά υποστηρίζει GPS (GLONASS, A-GPS, BEIDOU) και NFC αλλά και FM Radio!

    Εστιάζοντας στις κάμερες, το camera setup του είναι ιδανικό για τους λάτρεις του content creation. Το G50 διαθέτει main sensor στα 48MP5MP Ultrawide φακό και 2MP depth sensor που βοηθάει στην καλύτερη απόδοση του βάθους. Ωστόσο, μας κάνει εντύπωση οτι απουσιάζει η macro κάμερα που είναι παρούσα στο G20. Το καλό είναι οτι δύναται να πραγματοποιήσει video recording 1080p στα 60 fps, ενώ εάν σας αρέσουν οι selfies έχουμε μια ανώτερη κάμερα των 16 MP με δυνατότητα λήψης 1080p video.

    Ο δεύτερος λόγος που το G50 είναι τόσο βαρύ και μεγάλο, είναι προφανώς η μπαταρία του. Με χωρητικότητα 5.000mAh μπορεί να βγάλει άνετα 1 ημέρα χρήσης και σε μερικές περιπτώσεις και 2 ημέρες, ανάλογα με τις συνήθειές σας. Ο παρεχόμενος φορτιστής είναι 10W αλλά η συσκευή υποστηρίζει έως 18W φόρτιση, αν έχετε κάποιον τέτοιο φορτιστή.

    Το Nokia G50, στα €279 στην Ελλάδα, δεν είναι η συσκευή που θα σπάσει τα κοντέρ σε κάποιο δημοφιλές benchmarking utility, παρόλα αυτά εκπέμπει τη γοητεία της απλότητας. Με εξαιρετικά ενεργειακή συμπεριφορά, αξιόλογο camera setup (που θα καλύψει τις ανάγκες των content creators και των νεότερων ηλικιακά χρηστών), αξιοπιστία και την ύπαρξη του Android One αναμφίβολα θα ικανοποιήσει τον απλό χρήστη, αλλά και τους πιο απαιτητικούς!

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles