20.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Nokia & Microsoft: Ονειρεμένος γάμος ή απαγορευμένος έρωτας;

    Πως τα φέρνει η ζωή, καμιά φορά…λίγο πριν ανακοινωθεί η εξαγορά της Nokia από τη Microsoft, είμαι στα γραφεία του DL και η κουβέντα έχει ανάψει με τον Γιώργο (Ιωσηφίδη), με αφορμή το Windows Phone κινητό του και ένα αρνητικό σχόλιο που έκανα γι’αυτό. Ο ίδιος απαντά με ζήλο στα επιχειρήματά μου, αφήνοντας αιχμές κατά του Android. Και μετά από 2 μέρες, έρχεται το μεγάλο «μπαμ».

    nokiams1

    Τώρα, αφού καταλάγιασε η σκόνη και μπορούμε να δούμε όλοι τα πράγματα λίγο πιό ψύχραιμα, είναι μια καλή ευκαιρία να αναλύσουμε την εξαγορά από μια αντικειμενική (στο βαθμό του δυνατού), σκοπιά. Ήδη θα διαβάσατε την τεκμηριωμένη άποψη της Ελπινίκης για το θέμα και αν επαληθευθεί, τότε Nokia και Microsoft βαδίζουν σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Αν όχι, όμως;

    Μέχρι στιγμής, μια τεράστια μερίδα του Τύπου αποδοκιμάζει την εξαγορά, προεξοφλώντας την ως αποτυχημένη, ως καταδικασμένη εν τη γενέσει της. Μα, στ’αλήθεια, να είναι τόσο άσχετοι αυτοί που κάνουν κουμάντο στα κεφάλαια δισεκατομμυρίων της Microsoft; Δε νομίζω να το πιστεύετε…Σε καμία περίπτωση δεν είμαι 100% σίγουρος πως αυτή η συνεργασία-εξαγορά θα είναι επιτυχημένη, αλλά διαφωνώ κάθετα με το να την (κατά)κρίνουμε ενώ καλά-καλά δεν ολοκληρώθηκε. Ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε;

    Ξεκαθαρίζω πως δε θέλω να μπω στη διαδικασία του «αν η Nokia δεν εγκατέλειπε το Symbian ή το MeeGο» ή «αν η Nokia ανέβαινε στο άρμα του Android». Αν, αν, αν…Ποτέ δε θα μάθουμε, οπότε δεν έχει νόημα να το συζητάμε. Ας δούμε τα δεδομένα.

    nokiams2

    Το Windows Phone αυτή τη στιγμή είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη mobile πλατφόρμα. Πηχυαίος τίτλος, αλλά χωρίς μεγάλη αξία, αφού το market share της Nokia έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά και μονοψήφια επίπεδα. Με τα χρήματα που η Microsoft δίνει για τη Nokia, δεν αγοράζει απλά ένα όνομα. Αγοράζει υπαλλήλους με τεράστια εμπειρία. Αγοράζει τεχνογνωσία που η ίδια δεν έχει και θα της έπαιρνε χρόνια να αποκτήσει. Αγοράζει ένα πανίσχυρο, ακόμα και σήμερα, brand, αφού σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που τα smartphones τώρα αρχίζουν να φτάνουν, η Nokia εξακολουθεί να πουλάει πολύ καλά. Αγοράζει ένα σκασμό πατέντες της Nokia, για τις οποίες φυσικά θα λαμβάνει και royalties, αφού ακόμη και η Apple τις χρησιμοποιεί. Και κάτι πολύ σημαντικό: Παύει να πληρώνει κάθε τρίμηνο 250 εκατομμύρια στη Nokia, για να ενσωματώνει το Windows Phone στις συσκευές της. Δηλαδή γλιτώνει 1 δις το χρόνο, μόνο από αυτό το τελευταίο. Ξαφνικά η εξαγορά δε μοιάζει και τόσο ασύμφορη, ε;

    Aπό την άλλη μεριά, κατά κάποιο τρόπο η Microsoft τώρα έχει τα χέρια της δεμένα όσον αφορά τις Nokia συσκευές με WP. Γιατί μοιραία, αυτές θα έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση, υποστήριξη, όπως θέλετε πείτε το, σε σχέση π.χ. με ένα HTC 8S ή με ένα Omnia. Λογικό και αναμενόμενο, οπότε μπορεί με την εξαγορά αυτή να χαθούν οι πωλήσεις των υπόλοιπων εταιρειών. Μη ξεχνάμε, όμως, πως το 80% των πωλήσεων WP συσκευών, αφορούν τα Lumia, οπότε, «τι είχαμε, τι χάσαμε». Το πιό ανησυχητικό, όμως, είναι πως τόσο η Nokia, όσο και η Microsoft, γνωρίζουν μεγάλη πτώση τα τελευταία χρόνια στους τομείς που παραδοσιακά κυριαρχούσαν. Οι πωλήσεις της Nokia καταρρακώθηκαν, ενώ τα Windows (8) δεν πάνε και τόσο καλά. Ούτε το Surface μοιάζει ικανό να αλλάξει την κατάσταση προς το παρόν. Έχουμε, λοιπόν, δύο πληγωμένους γίγαντες που προσπαθούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη νέα, φρέσκια και ορμητική Samsung, τον κολοσσό που ακούει στο όνομα Apple και άλλους πολλούς παίκτες που ήδη έχουν ένα σεβαστό μερίδιο στην αγορά (5-10%). Και όταν πρέπει να κουβαλήσεις στους ώμους σου έναν πληγωμένο γίγαντα, το έργο σου γίνεται δύο φορές δυσκολότερο.

    nokiams3

    Εν τέλει, πιστεύουμε σε αυτό το deal. Πιστεύουμε γιατί ο συνδυασμός αυτής της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας, της ιστορίας, του ονόματος, είναι πολύ ισχυρός για να αγνοηθεί. Ναι, και οι δύο εταιρείες έχασαν το τραίνο, δίνοντας την ευκαιρία στο Android να γιγαντωθεί. Τώρα βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, έχουμε όμως τη δυνατότητα να αντιδράσουν. Δεν είναι μια “fixed” αγορά, αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις και όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε 2-3 χρόνια. Αρκεί να γίνουν κάποια βασικά πράγματα:

    • Να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η ποιότητα των συσκευών της Nokia (ή Microsoft, ή whatever), ένα χαρακτηριστικό για το οποίο ακόμα φημίζονται.
    • Να δωθεί τεράστια έμφαση στα apps για την πλατφόρμα καθώς πάσχει απίστευτα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
    • Nα βελτιωθεί η συμβατότητα με λοιπές πλατφόρμες της αγοράς, ώστε να μην αποθαρρύνονται οι χρήστες να μεταβούν σε WP, όντας σε Android ή iOS.
    • Nα καταφέρει η Microsoft να καλύψει όλες τις τιμολογιακές κατηγορίες, από τα 100-150 € μέχρι τα high-end μοντέλα, με το ίδιο λειτουργικό, χωρίς να αφήσει «κενά» στην αγορά.
    • Να προωθήσει το WP στο κοινό (ειδικά το νεανικό) με ακόμα περισσότερη θέρμη και επιθετικότητα, σαν κάτι το φρέσκο και καινούργιο. Οι χρήστες παρουσιάζουν σημεία κόπωσης μετά από τόσα χρόνια με Android/iOS και το timing είναι καλό.
    • Να μην εγκαταλείψει τα low-budget μοντέλα (Asha).

     

    Εκτός από τα παραπάνω, ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία είναι να φέρει τα Windows 8 και το Windows Phone πιό κοντά, καθώς η βάση χρηστών του πρώτου είναι μεγάλη και θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη, όσο οι χρήστες αφήνουν τα Vista και τα 7 πίσω τους. Και ένα smartphone που θα συνεργάζεται άψογα με το desktop τους, είναι μεγάλο δέλεαρ. Αν καταφέρει να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τότε πραγματικά δεν βλέπουμε το λόγο να αποτύχει στην αγορά των mobiles.

    nokiams4

    Υ.Γ. Απάντηση προς όλους όσους θεωρούν την τακτική της Nokia ως μια απλή «αντιγραφή» της τακτικής της Apple με το iPhone και το iOS: Το ότι κάποιος έκανε κάτι πρώτος, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει καλύτερα από κάποιον άλλο. Είναι αυτό που κάνουν οι Κορεάτες στην αυτοκίνηση, είναι αυτό που έκανε η Samsung με το brand name της, είναι αυτό που γίνεται καθημερινά, εδώ και αιώνες γύρω μας, απόλυτα θεμιτό (αν γίνεται με νόμιμο τρόπο) και μη κατακριτέο. Η Apple δεν πατένταρε ούτε το κλειστό λειτουργικό, ούτε το app store, ούτε τίποτα από όσα προσπαθεί να κάνει η Nokia. Aν το καταφέρει και πετύχει, μαγκιά της. Σε τελική ανάλυση, οι πωλήσεις είναι η αδιάψευστη μαρτυρία και ο κριτής όλων. Και φυσικά, μόνο αντιγραφή δεν αποτελεί αυτό που κάνει, άσχετα με το πως αυτό «φαίνεται» στα μάτια κάποιων.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    6 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles