BREAKING

26

R.I.P. Nokia. Το deal Microsoft-Nokia είναι μία πολύ κακή συμφωνία (Άποψη)

Finland Microsoft Nokia

Ας αφήσουμε στην άκρη τους συναισθηματισμούς. Η Nokia που είχαμε αγαπήσει, εδώ και χρόνια ήταν σκιά του εαυτού της. Η επανάσταση που έκανε στην κινητή, σταμάτησε να είναι επανάσταση από τη στιγμή που ο Steve Jobs παρουσίασε το πρώτο iPhone το 2007 και άλλαξε τα πράγματα. Από τότε, η Nokia άρχισε να ακολουθεί κατά πόδας το άρμα των εξελίξεων κάνοντας αυτό που πίστευε περισσότερο: τα πράγματα με τον δικό της τρόπο. Κι όμως δεν ήταν αρκετό.

The facts

Η Nokia δεν σταμάτησε ποτέ να κάνει αυτό που γνωρίζει καλύτερα: να κατασκευάζει φανταστικά τηλέφωνα. Ακόμα και ως ουραγός στον τομέα των smartphones, τα smartphone της, είτε με το λειτουργικό Symbian (αγαπημένο Ν8), είτε με τα νεότευκτα Windows Phones, είναι κορυφαία ποιοτικά, σε βαθμό που ελάχιστοι κατασκευαστές τολμούν να συγκριθούν μαζί της. Για τα φωτογραφικά της τηλέφωνα δε, ούτε λόγος. Απέχουν μακράν.

Η Nokia επίσης γνώριζε πάρα πολύ καλά πώς να κατασκευάζει οικονομικά feature phones που κάνουν τη δουλειά τους στις χειρότερες συνθήκες. Γι αυτό και κυριαρχεί στις αναπτυσσόμενες αγορές.

Κι όμως, αυτά δεν ήταν αρκετά. Η Nokia άργησε. Το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό που είχε στο τμήμα έρευνας και τεχνολογίας, δεν αξιοποιήθηκε αρκετά προκειμένου να προλάβει την επέλαση των κινητών συσκευών. Κι έπειτα αποφασίστηκε να συμπλεύσει με τη Microsoft. Την εταιρεία με τον CEO που καθυστέρησε πολύ να καταλάβει ότι το παιχνίδι στην αγορά τεχνολογίας παίζεται στις κινητές συσκευές. Κι όταν το κατάλαβε, συμπεριφέρθηκε σαν να μην άργησε μία μέρα.

Σήμερα, η ιερή αγελάδα της Microsoft ανακοίνωσε πως αγοράζει όλο το τμήμα των συσκευών της Nokia, αλλά και την άδεια χρήσης των ευρεσιτεχνιών της άλλοτε κραταιάς Φινλανδικής εταιρείας, για να κάνει την τελευταία της απόπειρα να αντιταχθεί στην επέλαση της Apple και της Google: να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα των κινητών συσκευών, μήπως έτσι και περισώσει το μερίδιο αγοράς της εφόσον βλέπει ότι η αγορά των PCs κατακρημνίζεται. Ήταν καλό το deal;

Who wins who loses

gsmarena_001

Τυπικά μιλώντας, ναι. Η Nokia αγκομαχούσε μόνη της πια, ενώ η Microsoft ήθελε απεγνωσμένα να καλύψει το χαμένο έδαφος όλων αυτών των χρόνων που κοίταζε αφ υψηλού τα smartphones και τα tablets, αγοράζοντας φτηνά, ένα μεγάλο κατασκευαστή. Πιστεύω όμως πως το deal, ουσιαστικά, είναι ένα καμένο deal. Και εξηγώ αμέσως γιατί.

Όσο κι αν πλανιόταν στον αέρα η εξαγορά αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα, κανείς δεν πίστευε πως η Nokia θα έφτανε σε σημείο να ξεπουλήσει με αυτό τον τρόπο την πείρα της. Οι Φιλανδοί είναι περήφανοι άνθρωποι και στον τομέα της κινητής, γνώριζαν τον τρόπο με τον οποίο γράφεται ιστορία. Κι όμως, όπως οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες, έχοντας ενηλικιωθεί από την φάση του οράματος, άρχισαν να κινούνται με πρώτο γνώμονα τους αριθμούς. Έτσι εισήχθη η συνεργασία με την Microsoft. Έτσι έφτασε ο Stephen Elop να γίνει CEO της Nokia. Γιατί αυτή η συνεργασία, θα έφερνε λεφτά. Ανεξαρτήτως του τρόπου.

Schizo-Microsοft-phrenic

Η Microsoft με τη σειρά της, όπως όλες οι πολύ πλούσιες εταιρείες που έχουν παραμεγαλώσει σε μέγεθος, βρίσκεται τελευταία σε φάση σχιζοφρένειας. Πέρασε περίπου 4 χρόνια αγνοώντας την επέλαση των κινητών συσκευών και από την άλλη, είναι εκείνη η εταιρεία που ανέπτυξε το πρώτο λειτουργικό σύστημα που παντρεύει τις δύο κατηγορίες personal computers, τα Windows 8. Κι όμως, ακόμα κι εκεί, καθυστέρησε. Έδωσε έμφαση στην δημιουργία μίας νέας κατηγορίας PC, τα laptop-ultrabooks με οθόνη αφής και διαχώρισε πλήρως για άλλη μία φορά τα smartphones, σε Windows Phone. Καμία συνοχή, καμία κοινή πορεία, ακόμα και στο νέο επαναστατικό της λειτουργικό. Σαν να είχαν πολεμική τα τμήματα του Windows και των smartphones της Microsoft και ακολουθούσαν διαφορετικές πορείες.

Από την άλλη, η Microsoft, ενώ άργησε να καταλάβει τι γίνεται στην αγορά και τον κόσμο με τα smartphones, (άρα είχε έτοιμο το παράδειγμα για το τι αρέσει, τι θέλει ο κόσμος και τι χρειάζεται να χρησιμοποιεί), αναπτύσσει το Windows Phone λειτουργικό με ένα εντελώς δικό της τρόπο ο οποίος αποδεικνύεται ελλειμματικός σε σχέση με τις σύγχρονες ανάγκες. Ενώ λοιπόν το λειτουργικό στο concept του είναι φανταστικό, στην εκτέλεση συμπεριφέρεται ως λειτουργικό που προσπαθεί να επανεφεύρει τον τροχό από την αρχή και έχει φοβερές ελλείψεις (notifications, interoperability, apps, κλπ).

Οι γαλοπούλες και ο αετός

Το deal όμως μεταξύ δύο «καθυστερημένων» στον επιχειρηματικό χώρο της τεχνολογίας, δεν αποτελεί συνταγή επιτυχίας. Ο Vic Gunotra της Google, το είχε θέσει πολύ επιτυχημένα στο twitter, όταν ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 η συνεργασία Nokia-Microsoft: δύο γαλοπούλες δεν κάνουν ένα αετό.

Η Microsoft πρέπει να μπορέσει να ξεπεράσει την δυστοκία της και να ατενίσει το μέλλον της στην αγορά καταναλωτικών αγαθών και software με διαφορετικό, λιγότερο γερασμένο μάτι. Να ξαναγίνει εταιρεία που έφτιαχνε καινοτομία και έπαιρνε γρήγορες αποφάσεις και δεν κοιμάται πάνω στα δισεκατομμύρια που της έχει αποφέρει η πρότερη πορεία της. Κι αυτό δεν θα το κάνει αγοράζοντας τη Nokia.

Η Nokia με τη σειρά της, παύει να υπάρχει. Το γεγονός ότι με την ολοκλήρωση της αγοράς, δεν θα κυκλοφορήσει άλλο Nokia smartphone, αλλά θα έχουμε να περιμένουμε μόνο Microsoft smartphones, εφόσον η Nokia κρατά το brand της, για την ανάπτυξη των εφαρμογών και του software, ενώ η Microsoft αγοράζει τα brands Lumia, Asha κλπ, παύει να υφίσταται ως κατασκευαστής. Το τι θα κάνει ως Research & Development, λίγο μας αφορά πια στον τομέα αυτό. Η Nokia ρίχνει τίτλους τέλους ως κατασκευαστής και αυτό ήταν το χειρότερο και πιο οριστικό που είχε να κάνει.

next chapter

Ποιος κερδίζει;

Καλή ερώτηση. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κερδίζουν οι μέτοχοι της Nokia καθώς η εξαγορά, γίνεται με χαμηλότερο τίμημα, ακόμα και από αυτό που είχε πληρώσει η ίδια η Nokia για να αγοράσει την Navteq το 2007! H Microsoft αγοράζει με συγκεκριμένη τιμή μετοχής, ανεξάρτητα το πόσο ανέβηκε σήμερα με την ανακοίνωση της αγοράς.

Δεν κερδίζουν οι μέτοχοι της Microsoft, τουλάχιστον μέχρι να εξασφαλίσει κάποιος πως το μοντέλο που θα ακολουθηθεί θα φτάσει το στόχο του διψήφιου μεριδίου αγοράς που προανήγγειλε ο Steve Ballmer στο conference call για την ενημέρωση των επενδυτών και των συντακτών ειδικού τύπου και παρακολουθήσαμε νωρίτερα σήμερα. Ένα τέτοιο μερίδιο αγοράς παραμένει ακόμα στην σφαίρα της επιδίωξης και μόνο.

Δεν κερδίζει η καινοτομία καθώς, η απορρόφηση εταιρειών και μείωση του ανταγωνισμού ποτέ δεν ήταν παράγοντας βελτίωσης και δημιουργίας νέων συνθηκών και νέων προϊόντων. Μάλλον το αντίθετο, οι συγχωνεύσεις, είναι σχεδόν πάντα παράγοντας συντήρησης και διατήρησης κεκτημένων.

elop-ballmer-2

Ο μόνος που σκεφτόμαστε ότι κερδίζει, είναι ο Stephen Elop. Ο μέτριος αυτός CEO που, φαίνεται πως πήγε στη Nokia με συγκεκριμένη agenda και την διεκπεραίωσε. Κι εφόσον το έκανε, φιγουράρει ως ένα από τα βασικά ονόματα υποψηφίων για την διαδοχή του Ballmer. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα γίνει αυτό. Γιατί αν η Microsoft επιλέξει για CEO της έναν διεκπεραιωτή, τότε καμία από τις παραπάνω επιδιώξεις της δεν θα γίνουν πραγματικότητα.

Τι γίνεται λοιπόν; Επιτρέψτε μας να διακινδυνεύσουμε μία πρόβλεψη που ίσως διαψευστεί. Με τον αφανισμό της Nokia ως κατασκευάστριας, τα στελέχη της Microsoft θα προσπαθήσουν να πείσουν τους επενδυτές τους ότι μπορούν να αντιγράψουν το μοντέλο της Apple και της Google και να τα καταφέρουν καλύτερα. Αν γίνει αυτό που πιστεύουμε, δηλαδή, ότι η Microsoft θα κρατήσει τους ίδιους αργούς ρυθμούς της στις εξελίξεις, τότε η εταιρεία αυτή θα έχει πετάξει 7,2 δις δολάρια, θα έχει αφανίσει έναν ιστορικό κατασκευαστή και εν τω μεταξύ, θα έχουν αναπτυχθεί οι wearable computers και η Microsoft θα αναζητά να αγοράσει μία άλλη εταιρεία, μήπως και προλάβει εκείνες τις εξελίξεις.

Μακάρι να διαψευστούμε.

Σ.σ. Το παρόν εκφράζει τις απόψεις του συντάκτη και όχι του μέσου που τις φιλοξενεί.

26 Comments

 • trotos
  12 Νοεμβρίου 2013 at 00:50

  @όλοι
  Δηλαδή ποιός πραγματικά ενδιαφέρεται, για το αν έκανε καλή κίνηση ή όχι, αν χάσαμε την ευκαιρία να δούμε κάποιο τεχνολογικό θαύμα που θα σου λέει τι να φας σήμερα και πως και που;;;
  Και αν πραγματικά ενδιαφερόμαστε, και όχι για το πόσος κοσμάκης μένει στο δρόμο από όλες αυτές τις κινήσεις αυτών των απάνθρωπων CEO (λες για αυτό ο βασιλάκης πόρτας να έφυγε από αυτή την τιμητική θέση;), μήπως πρέπει να ναρωτηθούμε που σκατά έχουμε κάνει λάθος;

 • GeoKlv
  8 Σεπτεμβρίου 2013 at 14:05

  @Αρθρογράφος: προφανώς, θα έχεις αντιληφθεί, στο δίαβα των ετών, ότι ο γίγαντας που λέγεται MICROSOFT, υπήρξε «εκ απαλών ονύχων», περισσότερο ένας «συλλέκτης / βελτιωτής» τεχνολογίας, παρά ένας «νεωτεριστής / πρωτοπόρος»…

 • Yiannis
  5 Σεπτεμβρίου 2013 at 23:25

  @ice…

  Εγώ απλά εξέφρασα ότι διαφωνώ με την άποψη ότι η Nokia θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη, ή ότι φταίει ο Elop γι’αυτό. Για τα λεγόμενα μου επιχειρηματολογώ. Τώρα αν με ρωτήσεις σε προσωπικό επίπεδο, έχω και εγώ τα Communicator μου, (9000i, 9110i, 9210, 9500) φυλαγμένα ως κόρη οφθαλμού. Η NOKIA δεν τα είχε. Δεν της φταίει κανείς για την εξέλιξη, και σίγουρα όχι η MS.
  It’s just bizniz… ;-)

 • iceman(lumia 920)
  5 Σεπτεμβρίου 2013 at 22:49

  Οσο και να προσπαθω, δεν γινετε φιλε γιαννη να καταλαβεις, γιατι πολυ απλα δεν θες. Δεν με νοιαζει ποιος αγοραζει ποιον και βεβαιως γνωριζω αρκετα για το android και το ios ωστε να ξερω οτι δεν με βολευουν σαν χρηστη. Το μονο που με ενδοιαφερει ειναι να βολευομαι εγω σαν χρηστης. Και αυτο μου το δινει απλοχερα το νοκια 808 και σε αυτο με βλεπω να γυρναω. Ασε που οτι και να γραψω, απο εδω το γυρνας, απο κει το πας, τα λες οπως θες! Ετσι μαλλον εσυ θα εχεις μετοχες της ms, γιατι εγω θελω μονο σωστη υποστηριξη για το κινητο που εχω, και αξιζω σαν καταναλωτης. Ολα τα αλλα ειναι αμπελοφιλοσοφιες!!!!

 • Elpiniki Lyberis
  5 Σεπτεμβρίου 2013 at 20:33

  Γεια σας κύριοι. Ευχαριστώ όλους για την συμμετοχή σας στη συζήτηση και για τα καλά σας λόγια (και τα κακά επίσης). Πρώτα απ” όλα να επισημάνω πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για «προσωπικά» σχόλια. Άλλωστε, ο καθένας εδώ γράφει, είτε σαν συντάκτης, είτε σαν σχολιαστής, την προσωπική του εκτίμηση. Λάθος ή σωστή.
  @Yiannis καταλαβαίνω τι λες. Έχουμε μία διαφορά στην εκτίμησή μας. Πιστεύεις πως η εξαγορά από τη Microsoft είναι καλή per se. Πρώτον γιατί είναι η Microsoft και δεύτερον γιατί πραγματοποιήθηκε μία εξαγορά που υπό άλλες συνθήκες δύσκολα θα έβλεπε η Nokia. Από την δική μου σκοπιά, αυθαίρετη ή μη, δεν θεωρώ πως μία εξαγορά εγγυάται την επιτυχία. Τόσο για το προϊόν, όσο και για την εταιρεία. Σκέφτομαι το παράδειγμα της Palm που εξαγοράστηκε από την HP. Και τον άδοξο θάνατο ενός λειτουργικού. Σκέφτομαι από την άλλη πως η περίπτωση της Motorola είναι διαφορετική. Επιβεβαιώνει αυτό που λες. Η εξαγορά της από την Google και η παράλληλα «ανεξάρτητη» λειτουργία της, ήταν και η μοναδική της ευκαιρία για επιβίωση. Δεν είναι αυτό, όμως, το case για τη Nokia. Ούτε η Microsoft είναι Google. Η Nokia πια είναι software. Όπως μερικές δεκάδες χρόνια πριν, έφτιαχνε Wellingtons, δηλαδή τις πολύ πρακτικές γαλότσες. Αλλάζει δραστηριότητα. Δεν συζητάμε πια για τη Nokia της κινητής. Μιλάμε πια για την Microsoft της κινητής.
  @iceman ξέρεις ότι συμφωνώ για τις ελλείψεις που παρουσιάζει το λειτουργικό της Microsoft κι ας το χρησιμοποιώ κι ας εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι φανταστικό ως concept. Όσο για το γιατί η Nokia δεν ανέβηκε στο άρμα του Android; Σίγουρα η Google το προσπάθησε πολύ. 2 ολόκληρα χρόνια κατά τον Vic Gunotra. Όπως γράφω και στο post όμως, λίγο να δει κανείς την ιστορία των Φινλανδών, έχουν την τάση να κάνουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο. Σε μία ιστορική στιγμή αυτή η τακτική τους κάνει «βασιλιάδες» της κινητής, σε μία άλλη ιστορική στιγμή τους κάνει να ξεπουλούν το mobile division και να αλλάζουν δραστηριότητα.
  Τι απίθανη συζήτηση! Thank you guys!

 • Yiannis
  5 Σεπτεμβρίου 2013 at 20:11

  @ice+

  Αυτό που δεν καταλαβαίνω αγαπητέ είναι πως είναι δυνατόν να έχεις άποψη και να την εκθέτεις δημοσίως, όταν είσαι »χρήστης» μιας συσκευής και σύμφωνα με τα δικά σου λεγόμενα :
  α) γράφεις : »καμια σχεση με android ή ios» Άρα δεν έχεις άποψη »χρήσης» άλλων συστημάτων Apple OS ή Android για να μπορείς να »συγκρίνεις» τα windows με τα άλλα λειτουργικά και να δεις αν αξίζουν ή όχι.
  β) ομολογείς ότι : »δεν εχω ποτε αλλαξει την νοκια απο το πρωτο μου 3220 μεχρι τωρα κοντα 40 χρονων» άρα φίλε μου δεν έχεις χρησιμοποιήσει τα πρώτα HTC με windows mobile, για να δείς πως ήταν το smartphone πριν το iphone. Windows χρησιμοποιείς μόνο στην τελευταία έκδοση τους με το Lumia.
  γ) Για να ομολογείς ότι είσαι οπαδός της Nokia εύκολα συμπεραίνει κανείς, πως μάλλον πληγώθηκες απο το Deal. Μάλλον θα ήθελες η Nokia να εξαγοράσει την MS…

  Τέλος να σου πω και εγώ με τη σειρά μου ότι ένα Deal το εξετάζουμε με βάση τα οικονομικά χαρακτηριστικά του. Ποσώς με αποσχολεί τι λένε στα forums οι χρήστες. Εμένα με ενδιαφέρει ότι όταν ανακοινώθηκε το deal η μετοχή της Nokia ήταν στο 3,89$ και τώρα αγγίζει το 6$…

  **Το άρθρο αν παρατήρησες μιλάει για το deal, όχι για το Nokia user experience…

 • iceman(using a 920)
  5 Σεπτεμβρίου 2013 at 16:32

  @ Yiannis, μαλλον δεν διαβαζεις τι γραφω, και βιαζεσαι να βγαλεις συμπερασματα. καμια σχεση με android ή ios. γραφω, «using a 920», τι δεν «ποιανεις;», γραφω «το προ διετειας νοκια 808 μου…», τι δεν «καταλαβαινεις;», ακριβως;. να στο κανω λιανα τοτε! χρησιμοποιω τωρα ενα lumia 920 αρα γραφω απο πρωτο χερι για την εμπειρια χρησης του συγκεκριμενου κινητου, η οποια ειναι κατω του μετριου και χρειαζεται παρα πολυ βελτιωση. ειχα και εχω ακομα το νοκια 808, το οποιο για εμενα προσωπικα ειναι οτι καλυτερο εχει παρουσιασει η νοκια στα κινητα, ακομα καλυτερο απο τα lumia. δεν εχω ποτε αλλαξει την νοκια απο το πρωτο μου 3220 μεχρι τωρα κοντα 40 χρονων. δεν «επιτιθομαι» δε σε κανενα πρωσοπικα, απλα παραθετω γεγονοτα και εμπειριες. βεβαια δεν γινετε να αρεσουμε σε ολους! αλλα δεν γινετε επισης το «μαυρο» να το κανουμε «ασπρο» και το αντιθετο. εαν θες δε «αποδειξεις» κανε μια «βολτα» στο microsoft community των wp , να δεις χιλιαδες παραπονα,υποδειξεις, των χρηστων wp προς την ms παγκοσμιως!!!

 • Yiannis
  5 Σεπτεμβρίου 2013 at 10:00

  @ iceman, icecube, icecream κ.ο.κ.

  Ειλικρινά απορώ απο πηγάζει το ύφος »αλλα μονο και μονο απο αυτη σου την τοποθετηση δεν μπορει να γινει συζητηση» … Προφανώς είσαι Android η Apple maniac? ξέρεις καθόλου απο λειτουργικά συστήματα?
  Θυμάσε μήπως ποιο ήταν το πρώτο smartphone και τι λειτουργικό φόραγε?
  Ξέρεις πόσες Nokia μπορούσε να φτιάξει η MS με τα 7,2billions?
  Τι να πω. Computer freaks το παίζουν οικονομολόγοι…

 • p
  5 Σεπτεμβρίου 2013 at 02:35

  Iceman καταρχήν η επίθεση που κάνεις στο φίλο επειδή εκφράζει την προτίμηση του σε ένα συγκεκριμενο λειτουργικό ειναι λάθος και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτο που γράφεις αρχικά περί τσακωμων μεταξυ οπαδων λειτουργικων σε αλλα σαιτ. Αυτα ειναι παιδαριοτητες. Στο θέμα μας τώρα, εμένα ένα πράγμα θέλω να μου πει κάποιος: ΓΙΑΤΙ Η ΝΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΉ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΟ ANDROID ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΗΣ ΗΣΥΧΟ? ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΝΟΚΙΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ MS, ΝΑ ΞΟΡΚΙΖΕΙ ΤΟ ANDROID? ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΤΕ?

 • Hristoz
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 23:56

  Νομίζω ότι στο άρθρο δεν έχουν ληφθεί υπόψιν κάποιοι πολλοί σημαντικοί παράγοντες.
  Η Microsoft είχε μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσει μια εταιρεία που εχει ενωμένο το κομμάτι hardware και software και ενα σύνολο κατασκευαστών βασισμένοι σε ενα δωρεάν λειτουργικο. Το δικο της ήταν επι πληρωμή και το είχε εκτός απο την Nokia και όλοι οι υπόλοιποι σε περιορισμένα μοντέλα. Ξαφνικά λοιπόν γίνεται όχι μόνο εταιρεία λογισμικού αλλα και κατασκευαστής. Το οποίο σημαίνει μείωση κόστολογιου. Επίσης μέχρι σήμερα η Microsoft κέρδιζε και θα συνεχίσει φυσικά τεράστια ποσά καθε χρόνο απο καθε εταιρεία που πουλά android (βλέπε συμβιβασμούς με sony, lg samsung, htc) για παραβίαση πατεντων. Συνεπώς με μια επιθετικοτερη πολιτική μπορεί πανευκολα να αλλάξει την υποστήριξη τρίτων κατασκευαστών προς την πλατφόρμα της, καθώς μην γελιόμαστε όλοι το κέρδος ψάχνουν, και κανείς δεν ειναι δεμένος σε κανένα άρμα. Ολα θα δείξουν σε βάθος χρόνου αλλα βασισμένοι στην πεποίθηση ότι το μέλλον απαιτεί την ενοποίηση της πλατφόρμας που θα υποστηρίζει το κινητό μας, το talet μας, ο υπολογιστής μας, η tv κ.ο.κ. Οπως ολα δείχνουν μάλλον ms και apple θα οδηγούν ακόμα για καιρό καθώς ειναι οι μόνοι προσηλωμένοι σε αυτό το σκοπό.

 • iceman(lumia 920)
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 21:24

  @ Yiannis, «Τα windows mobile είναι άψογα», συγνωμη, αλλα μονο και μονο απο αυτη σου την τοποθετηση δεν μπορει να γινει συζητηση ή να σε πεισω για το αντιθετο! ακομα και το προ διετειας νοκια 808 μου, ειναι καλυτερο απο οποιδηποτε windows phone. το wp os, ειναι ενα λειτουργικο γεματο ελλειψεις, παραλειψεις, και οσο και να τρεχει η ms να το συμαζεψει, τρεχει και δεν προλαβαινει…. επιμενω, η νοκια οδηγηθηκε συστηματικα και μεθοδικα σε αδιεξοδο για να εχει η ms ενα κατασκευαστη να φτοιαχνει τα τηλεφωνα της. εαν τους ενοιαζε η νοκια θα τους εδιναν ολα τα apis του os (ms στην nokia), και τοτε θα εκανε η νοκια παπαδες χωρις να χρειαζετε να πουληθει. αλλα τοτε ποιον θα εξαγοραζε η ms σε τετοια εξεφτελιστικη τιμη να της φτοιαχνει τα κινητα της; ελπιζω οι φιλανδοι τωρα να ξακανουν με τα λεφτα της ms κινητα ανταξια του ονοματος της(νοκια).

 • TGM
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 20:30

  Ότι και να λέτε για την Νόκια εμένα μου άρεσε. Έφτιαχνε καλά κινητά ποιοτικά, που αντέχουν στο χρόνο, δε χαλάνε, δε σπάνε. Τα δύο τελευταία μοντέλα που είχα 6500s και C7 είναι παράδειγμα αξιοπιστίας, κατασκευασμένα από ατσάλι και φτιαγμένα στην Ευρώπη. Μπορούσαν να πέσουν κάτω χωρίς να φοράνε θήκη, κάλυμμα για την οθόνη, προφυλακτήρες, αερόσακους, ή να τους έχω κάνει ασφάλεια ζωής.
  Με το κλείσιμο του τμήματος παραγωγής, η ΚΙΝΕΖΙΑ και τα φθηνά πλαστικά επικρατούν πλέον σε όλο τον κόσμο.
  Εξαίρεση το αλουμινένιο iphone 5, το οποίο και πάλι θέλει προσοχή και θήκη γιατί και το αλουμίνιο σημαδεύεται εύκολα. Τουλάχιστον όμως δεν βρωμάει πλαστικούρα αν μείνει πολύ ώρα στον ήλιο.

 • Yiannis
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 20:24

  @ icecube

  Συγχώρα με αλλά »δεν το αφήνω».
  1) Εξήγησε μου όταν λες »δάκτυλο της MS» τον Elop, ποιος τον τοποθέτησε, η MS η οι μέτοχοι της Nokia?
  2) Πως μπορείς να ξέρεις πως το meego θα είχε επιτυχία στην αγορά, αφού όλες οι προηγούμενες προσπάθειες για λειτουργικό απο τη Nokia πήγαν άπατες, και πολλοί συνάδελφοι της Nokia ακόμα ψάχνονται? (βλέπε Blackberry κλπ κλπ)
  3) Σύμφωνα με το σκεπτικό σου, (με βάση το meego μπλα μπλα) θα έπρεπε να έχει είδη ανακάμψει η Nokia με το lumia αφού σε τεχνικά χαρακτηριστικά μαμάει, αλλά ΔΕΝ…
  4) Τους απέλυσε και ΚΑΛΩΣ το έκανε διότι του στοίχιζαν millions, τη στιγμή που μπορούσε να πάρει τα windows εύκολα, και να έχει ΓΡΗΓΟΡΗ απάντηση στη αγορά. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας CEO για να παίρνει »δύσκολες» αποφάσεις γρήγορα.
  5) Τα windows mobile είναι άψογα, και με compatibility που δεν έχει κανένα άλλο mobile OS αφού Windows χρησιμοποιεί το 70% των Desktop συστημάτων. Μην ξεχνάμε πως και η HTC ανδρώθηκε με windows mobile (και σε πρωτόγονη μορφή μάλιστα)
  Τέλος, εγώ δε θα σου πώ »αστο φιλε μου,» Θα σου πω να το ψάξεις καλύτερα, διότι πέραν των τεχνολογικών εντύπων, υπάρχουν και τα οικονομικά. Η δουλειά του Elop ήταν να στην προκειμένη περίπτωση να »σώσει» την εταιρία και το έκανε.
  Τέλος να πω σε όλους τους φίλους αναγνώστες πως αν ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ οι μέτοχοι να πουλήσουν δεν θα πούλαγαν. Οι αποφάσεις μιας εταιρίας περνάνε απο την έγκριση της γενικής συνέλευσης των μετόχων. Αν οι μέτοχοι έβλεπαν κάτι ύποπτο όπως εσύ και η κα Λυμπέρη περιγράφετε, δεν θα έδιναν έγκριση, θα απέλυαν τον Elop και θα έβαζαν κάποιον άλλο στη θέση του. Δεν το έκαναν όμως. Μάλλον κάτι ξέρουν…

 • icecube
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 19:18

  @ Yiannis, «όταν η Nokia το 2010 δεν είχε καν ‘’λειτουργικό’’ να φορέσει στις συσκευές της», η απολυμενη (απο τον elop, δακτυλο της ms), ομαδα αναπτυξης του meego, ειχε ετοιμο το os αυτο να υποστηριξει μεγαλες αναλυσεις οθονων και πολυπυρηνους επεξεργαστες συν καμερες ανω των 41 μπ. αστο φιλε μου,…. το σχεδιο ηταν καλα οργανωμενο και εκτελεστηκε αψογα με θυμα την νοκια.

 • Yiannis
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 17:21

  Λάθος.
  Λάθος προσέγγιση. Η ναι μεν (πρώην) κραταιά Nokia μπορεί να αγοράζεται, αλλά δεν την αγοράζει ο Τσάκας. Η Microsoft την αγοράζει και αυτό από μόνο του είναι επιτυχία. Αλλά ποιος είναι αυτός ο οποίος μπορεί να διασφαλίσει σε μια εταιρία ότι θα παραμείνει ‘’κραταιά’’ for ever? Η Erickson δηλαδή δεν ήταν κραταιά? Τώρα δεν υπάρχει. Δεν θα ξεχάσω πως όταν η HTC παρουσία σε το πρώτο διπύρηνο, στη Nokia διερρήγνυαν τα ιμάτια τους ότι ο διπύρηνος επεξεργαστής είναι περιττός και αυτός που θα τελειώνει γρήγορα την μπαταρία. Τα λάθη Κα Λυμπέρη τα πληρώνουν οι εταιρίες. Πολύ ακριβά την πληρώνει η Microsoft και κυρίως για τις πατέντες. Ποια είναι σήμερα η Nokia μπροστά σε μια Huawei?
  Αυτός που αναφέρετε ω ς ‘’διεκπεραιωτής’’ είναι αυτός ο οποίος έχει ήδη σώσει μια φορά τη Nokia όταν η Nokia το 2010 δεν είχε καν ‘’λειτουργικό’’ να φορέσει στις συσκευές της, και σας υπενθυμίζω ότι η μετοχή κατέρρεε για τουλάχιστον 2,5 χρόνια πριν αναλάβει. Ποιος τον τοποθέτησε CEO, η Microsoft? Οι μέτοχοι της Nokia τον προσέλαβαν, και τώρα θα εισπράξουν αντί να χρεοκοπήσουν. Αυτό σχετικά με το ποιος κερδίζει. Αν εξακολουθείτε να το θεωρείτε κακό Deal, βρείτε μου παρακαλώ εμένα ποιος κέρδισε από την εξαγορά της Motorola από την Google, και θα σας απαντήσω αμέσως ποιος κερδίζει από την MicroNokia.

 • GioRgio K
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 16:20

  Πάρα πολύ καλό άρθο, με εξαιρετική επιχειρηματολογία και απίστευτο sense of writting!!
  Very well done!! :)

 • Γιώργος
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 16:00

  Δεν ξέρω μέχρι τώρα ποιος έκανε κακό σε ποιον.
  Η Microsoft στη Nokia ή η Nokia στη Microsoft?
  Με βάση τα τελευταία νέα μαλλον το πρωτο.
  Και για να σταθει η Microsoft πλέον στο χώρο της κινητης απέναντι από Apple k Google θα πρέπει να καινοτομησει πααααρα πολυ…
  Η ιστορία θα δειξει…
  ΥΓ: Πράγματι εξαιρετικό το αρθρο σου! Μπράβο!

 • Achilles
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 15:23

  Πολύ καλό άρθρο.
  Δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σε βάθος χρόνου για τη Microsoft στην αγορά των smartphones, tablets κτλ, αλλά σίγουρα είναι κρίμα η Nokia, η πρωτοπόρος εταιρεία του χώρου να κλείνει έτσι.
  Μια εταιρεία που έχει κατά καιρούς δημιουργήσει μοναδικά πρωτότυπες και πολύ ποιοτικές συσκευές, ενσωματώνεται στην αργή και δύσκαμπτη Microsoft.

 • icecube
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 15:22

  εδω και αρκετο καιρο, γραφω στα τεχνολογικα σαιτ τις ιδιες αποψεις και το κραξιμο πηγαινε συνεφο απο τα ασχετα ανδροειδη και αιφονακια. το θεμα ειναι το εξης : τι θα γινει με την υποστηριξη των συσκευων περαν των wp; το νοκια 808 μου ας πουμε; τι θα γινει με τα καταστηματα nokia care; οτι και να αποφασισουν παντως, εγω το 808 δεν το αλαζω γιατι πολυ απλα δεν υπαρχει τιποτα καλυτερο…..

 • Andreas
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 11:26

  Να και κάτι ενδιαφέρον.
  Μπράβο στην συντάκτρια!
  Πιάνεις καινούριο κοινό!
  Μπράβο και πάλι!

 • alex vour
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 01:51

  το όνομα νόκια ήταν συνυφασμένο με τη ριζοσπαστικότητα και την επαναστατικότητα. δε θα αλλάξουν πολλά τώρα αλλά όλοι βαθιά μέσα μας πιστεύαμε πως η νόκια κάποτε θα κάνει καμ μπακ με ένα λογισμικό επαναστατικό και ανήκουστο και θα πιάσει τους πάντες στον ύπνο (βλεπε meego). η μικροσοφτ δε θα την καταστρέψει οικονομικά αλλά η νόκια όπως την ξέραμε έπαψε να υπάρχει και θα ναι ένα παρακλάδι της συντηρητικής microsoft.

 • George
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 01:20

  Ίσως να βγει σε καλό, μία νέα εποχή για νοκια μαικροσοφτ , ο χρόνος θα δείξει, το λάθος της νόκια είναι που παράτησε το symbian και το meego, άσχετο… αλλά το sailfish μήπως κάνει την έκπληξη;

 • p
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 01:13

  Elpiniki πάντα μου άρεσε ο τροπος που γραφεις, εδω όμως ξεπερασες καθε προηγούμενο. Ανεξάρτητα αν συμφωνω ή διαφωνώ, είναι απο τα καλύτερα άρθρα, μπράβο σου. Εύχομαι και με εκπομπή τεχνολογίας στην τηλεόραση. Τωρα σχετικά με το θέμα εύχομαι να συνεχίσει το όνομα nokia στα lumia. Έτσι για να μας θυμίζει τα νεανικά μας χρόνια. Όλα τα υπολλοιπα τι να πω, ίσως έτσι είναι η ζωή! Κάποιοι «κλείνουν», κάποιοι «ανοίγουν», κάποιοι «χάνονται», κάποιοι «εμφανίζονται» και προχωράει…..

 • kostas
  4 Σεπτεμβρίου 2013 at 01:10

  Συμφωνω απολυτα με το αρθρο που παρεπιπτοντως ειναι απο τα καλυτερα,μαλλον το καλυτερο που εχω διαβασει σε σαϊτς του ειδους.συνχαρητηρια.

 • Διονυσης
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 23:39

  Οχι μονο διαφωνω,αλλα θεωρω οτι ειναι πολυ απαισιοδοξη αποψη, μεχρι παρεξηγησεως…?Το αποτελεσμα θα ειναι θετικο και αυτο θα φανει στο επομενο διαστημα.

 • NLS
  3 Σεπτεμβρίου 2013 at 22:47

  Αν και διαφωνώ σε αρκετά χάρηκα πολύ που είδα άρθρο ΑΠΟΨΗΣ για τεχνολογία (εμπεριστατωμένης κιόλας την εποχή της «φασόν δημοσιογραφίας»).