23.6 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Οκτώ super-hot άστρα ανακάλυψαν οι αστρονόμοι

    Οκτώ πραγματικά… καυτά άστρα, των οποίων η θερμοκρασία στην επιφάνειά τους ξεπερνά τους 100.000 βαθμούς Κελσίου, ανακάλυψαν πρόσφατα οι αστρονόμοι. Πρόκειται για τα άστρα με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η επιφάνεια του Ήλιου υπολογίζεται στους 5.800 βαθμούς.

    Όπως έγινε γνωστό, το πιο καυτό από τα άστρα που ανήκει στην κατηγορία των λευκών νάνων φτάνει τους 180.000 βαθμούς και ένα εξ αυτών αποτελεί το κεντρικό άστρο ενός άγνωστου έως τώρα πλανητικού νεφελώματος που έχει διάμετρο ένα έτος φωτός. Δύο άλλα είναι μεταβλητά άστρα αυξομειούμενης φωτεινότητας. Και τα οκτώ όμως βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο του κύκλου ζωής τους και πλησιάζουν το τέλος τους ως λευκοί νάνοι. Τα εν λόγω άστρα έχουν περίπου το μέγεθος της Γης, αλλά μάζα ένα εκατομμύριο φορές μεγαλύτερη, σχεδόν παρόμοια με του Ήλιου. Είναι τα πυκνότερα άστρα που αποτελούνται από κανονική ύλη.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για τις παρατηρήσεις τους το Νοτιοαφρικανικό Μεγάλο Τηλεσκόπιο (SALT), το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο στο νότιο ημισφαίριο με κάτοπτρο 10 επί 11 μέτρων, αναφέροντας ότι πρόκειται για ευρήματα εξαιρετικά σπάνια που προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τα στάδια της αστρικής εξέλιξης.

    Διαβάστε επίσης: 47 χρόνια νηφάλιος ο Anthony Hopkins – Το μήνυμά του στο Instagram (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles