21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Οι αποκαλύψεις των Panama Papers προέκυψαν από hacking στο σύστημα της Mossack Fonseca

    Ο πλανήτης παρακολουθεί με τρομερό ενδιαφέρον τις αποκαλύψεις των Panama Papers, τη διαρροή εγγράφων από την εταιρεία Mossack Fonseca στον Παναμά που… επιβεβαιώνει υποψίες που φυσικά και είχαμε εδώ και καιρό: ότι ευκατάστατοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, επενδυτές και διασημότητες, όπως ποδοσφαιριστές, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, αλλά και εγκληματίες ή έμποροι ναρκωτικών, χρησιμοποιούν offshore εταιρείες για να κρύψουν τα χρήματά τους αλλά και να γλιτώσουν φόρους.

    The website of the Mossack Fonseca law firm is pictured through a large format lens in Bad Honnef, Germany April 4, 2016. REUTERS/Wolfgang Rattay

    Πώς όμως φτάσαμε σ’ αυτή τη γιγαντιαία διαρροή που το μέγεθός της δεν έχει προηγούμενο; Όπως δήλωσε ο Ramon Fonseca, συνιδρυτής της παναμέζικης εταιρείας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει είναι αυθεντικά και έχουν αποκτηθεί παράνομα από hackers. Ο ίδιος πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι πελάτες του δεν έχουν κάνει τίποτα κακό και ότι η ιδιωτικότητα αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα, σημειώνοντας ότι περισσότερο βρώμικο χρήμα υπάρχει σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Μαιάμι παρά στον Παναμά.

    Οι hackers φαίνεται ότι παραβίασαν το διακομιστή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Mossack Fonseca, με την εταιρεία μάλιστα, όπως μεταφέρει τώρα ισπανικό μέσο, να το αντιλαμβάνεται (όχι πάντως εγκαίρως) και να ενημερώνει τους πελάτες της για τη διαρροή -που συνέβη πέρυσι- αναφέροντας ότι διεξάγει έρευνα και έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε αυτό να μη συμβεί ξανά.

    11,5 εκατομμύρια έγγραφα, 2.6TB δεδομένων, από αυτή τη γιγαντιαία παραβίαση, έχουν φτάσει ωστόσο στα χέρια των δημοσιογράφων που συμμετέχουν στην παγκόσμια έρευνα για την οποία μάθαμε πριν δύο περίπου 24ωρα, σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει ήδη εξελίξεις, όπως η παραίτηση του Ισλανδού πρωθυπουργού.

    Διαβάστε εδώ τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αποκαλύψεις των Panama Papers

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles