19.1 C
Athens
Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
More

  Πέτρος Λαγούτης: «To τέλος του Έτερος Εγώ μου αφήνει μια πολύ γλυκιά γεύση»! (Αποκλειστική Συνέντευξη)

  Δίκαιος, αμερόληπτος, αλλά και συγχρόνως σκληροτράχηλος, χωρίς φραγμούς και ηθικά διλήμματα όταν θα πρέπει να εκτελέσει το καθήκον του, ο αστυνόμος Παντελής Σκλαβής (που τον υποδύεται εξαιρετικά ο Πέτρος Λαγούτης), είναι ένας ήρωας που θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας. Με το “Νέμεσις”, το τρίτο συναρπαστικό κεφάλαιο του «Έτερος Εγώ» να ολοκληρώνεται, είχαμε πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Πέτρο Λαγούτη, ο οποίος δέχθηκε να μας παραχωρήσει μια αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.  Ο Πέτρος Λαγούτης μας μίλησε τόσο για το ρόλο του αστυνόμου Σκλαβή στην εμβληματική (και ήδη all-time classic) σειρά του Σωτήρη Τσαφούλια και τις ιδιαίτερες στιγμές που πέρασε σε αυτή, όσο και για την ξεχωριστή αγάπη του για το θέατρο, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα… «πικρόχολα» σχόλια, αλλά και για τις συμβουλές που έδωσε στον γιο του Δημήτρη, όταν εκείνος του ανακοίνωσε την επιθυμία του να ασχοληθεί με τον χώρο της ηθοποιίας…

  D.L.: Κ. Λαγούτη μιλήστε μας για το πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την ηθοποιία; Υπήρξαν  άνθρωποι που σας ώθησαν ή σας επηρέασαν για να ακολουθήσετε το επάγγελμα του ηθοποιού;

  Π.Λ: Ήταν μια περίοδος της ζωής μου που λάτρευα το ποδόσφαιρο, αλλά δεν βγήκε, στο πανεπιστήμιο η σχολή που είχα περάσει δεν μου άρεσε… και έτυχε να βρεθούν κάποιοι άνθρωποι που με παρακίνησαν προς αυτή την κατεύθυνση. Όντας λοιπόν σε μια κατάσταση που δεν ήξερα τι να κάνω (γιατί πάντα στόχος μου ήταν να κάνω κάτι που να μου αρέσει), λέω… αυτό ωραίο είναι! Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησαν όλα!

  D.L.: Ας περάσουμε στο κεφάλαιο: «Έτερος Εγώ». Πως σας προσέγγισαν οι παραγωγοί / δημιουργοί του «Έτερος Εγώ» και σας ανέθεσαν το ρόλο του Παντελή Σκλαβή; Πιστεύετε ότι ήταν τελικά αυτό που λέμε ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα σας;

  Π.Λ: Είναι μια ιστορία που την έχω πει πάνω-κάτω (το πώς γνώρισα τον Σωτήρη Τσαφούλια στην επίσημη προβολή της ταινίας του Έτερος εγώ, που δεν είχα καταφέρει να λάβω μέρος), και το πρώτο πράγμα που του είπα είναι ότι αυτό που έχει κάνει, είναι κάτι το καταπληκτικό και ότι σε μια μελλοντική παραγωγή του, εγώ θα έρθω να κάνω ακόμη και τον κομπάρσο! Την ξεχνάω αυτήν την κουβέντα, και δύο χρόνια μετά μου είπε ότι το «Έτερος Εγώ» θα γίνει σειρά και ότι θέλει να παίξω πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκεί ξεκίνησαν όλα με τον Σωτήρη. Ήταν δική του ιδέα και προφανώς όταν του είπα το ναι, γνωρίζοντάς με σαν ηθοποιό ίσως να προσπάθησε να φέρει τον ρόλο, πιο πολύ στα μέτρα μου. Ωστόσο, δεν μπορών να πω ότι ήταν από την αρχή ένας ρόλος κομμένος και ραμμένος στα μέτρα μου. Τον φτιάξαμε στην πορεία… Ελπίζω να τον συνάντησα κι εγώ!

  D.L.: Ο Παντελής, είναι ένας ήρωας που ζει διαρκώς στα «όρια». Έχετε τελικά κάποια κοινά σημεία με τον αστυνόμο Σκλαβή ή μήπως πρόκειται για έναν καθαρά κόντρα – ρόλο;

  Π.Λ: Δεν είναι κόντρα αλλά δεν ταυτίζομαι και ακριβώς. Υπάρχουν στοιχεία, δηλαδή νεότερος ήμουν κι εγώ πολύ απόλυτος, όπως είναι ο Παντελής, οπότε το γνωρίζω πολύ καλά αυτό το χαρακτηριστικό. Σίγουρα μου αρέσει κι εμένα το δίκαιο, μ’ αρέσει η δικαιοσύνη, με την έννοια του να εφαρμόζεται όμως… το δίκαιο, όχι η δικαιοσύνη! Θέλω να είμαι πιστός στους ανθρώπους που αγαπάω και στους φίλους μου, όπως θέλω να είμαι πιστός και στις αρχές μου. Σε αυτά τα σημεία συναντήθηκα με τον Παντελή.

  D.L.: Τι είναι αυτό που σας «εξιτάρει» περισσότερο στο ρόλο του Παντελή Σκλαβή;

  Π.Λ: Σίγουρα τα στοιχεία που είπα… κοίτα, οποιονδήποτε ρόλο και να κληθώ να κάνω, προσπαθώ μέσα σε αυτόν τον χαρακτήρα που θα υποδυθώ να βρω πράγματα που ακόμα κι αν δεν τα αγαπάω, για χάρη του ρόλου θα προσπαθήσω να τα καταλάβω και να τα υπερασπιστώ. Δεν ψάχνω να βρω ρόλους, οι οποίοι να είμαι κοντά τους σαν χαρακτήρας. Ίσα ίσα που μερικές φορές μου αρέσει να κάνω και κόντρα πράγματα. Αν τύχει να είμαι κοντά, ακόμα καλύτερα ή αν τύχει αυτός ο χαρακτήρας να υπερασπίζεται κάποια πράγματα με τα οποία συμφωνώ, τότε ακόμα καλύτερα (με την έννοια του ότι έχεις να μιλήσεις για κάτι πιο μεγάλο και από σένα)!

  D.L.: Μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στον Β’ κύκλο του Έτερος Εγώ ήταν ο αγώνας box ανάμεσα στον Παντελή και στον υπεύθυνο του, Ταξίαρχο Βανόρτα. Πόσο απαιτητική ήταν αυτή η σκηνή και πόσο καιρό κάνατε προπόνηση;

  Π.Λ: Ναι… με τον Τάσο Νούσια! Όταν μου έδωσε το σενάριο ο Σωτήρης Τσαφούλιας του Β ‘κύκλου, περίπου 2-2,5 μήνες πριν τα γυρίσματα και μου είπε ότι έχω και… box! Δεν σας κρύβω ότι πανικοβλήθηκα γιατί δεν έχω κάνει ποτέ στην ζωή μου πυγμαχία, για αυτό και ξεκίνησα μαθήματα πυγμαχίας… Όπως αποδείχθηκε η εμπειρία ήταν συναρπαστική! Φαντάσου, τελείωσα τα γυρίσματα και συνέχισα για άλλον 1,5 χρόνο μετά τα μαθήματα. Μάλιστα, ήταν μια προπόνηση που δεν θα την επέλεγα ποτέ, αλλά τελικά είναι φανταστική!

  D.L.: Μπορείτε να ανακαλέσετε κάποια αστεία ή… δύσκολη στιγμή  από τα γυρίσματα του «Έτερος Εγώ»;

  Π.Λ: Ναι μου έχει μείνει μια σκηνή, στον Α’ κύκλο είναι, βάσει της οποίας έπρεπε να επιβιβαστούμε σε ένα ελικόπτερο με τον Μάνο τον Bακούση και τον Πανασόπουλο. Σε όλες τις πρόβες ξεκινούσαμε… περπατούσα εγώ γρήγορα και με ακολουθούσε ο Βακούσης μέχρι να φτάσουμε στο ελικόπτερο. Στην λήψη (μάλλον από το άγχος του) ο Μάνος, ξαφνικά πήγε να μπει σε άλλο ελικόπτερο. Γυρνάω πίσω μου (γιατί του άνοιγα την πόρτα για να περάσει), και δεν τον βλέπω πουθενά! Χωρίς να το συνειδητοποιήσω τι είχε συμβεί, τον βλέπω 50 μέτρα πιο πέρα να επιχειρεί να επιβιβαστεί, σε άλλο ελικόπτερο.

  D.L.: Πώς διαχειρίζεστε την κριτική ή τα αρνητικά σχόλια, σχετικά με την ερμηνεία σας;

  Π.Λ: Θα διαβάσω αυτό που έχει γραφτεί, να το καταλάβω, να κατανοήσω τι ακριβώς εννοεί αυτός που το έγραψε. Υπάρχουν φορές που έχει τύχει να διαβάσω κάτι και να συμφωνήσω… Για παράδειγμα, ότι εκεί δεν ήμουν καλός και ότι θα μπορούσα να είμαι καλύτερος. Τώρα αν υπάρχει μέσα «χολή» (γιατί και αυτό είναι κάτι που φαίνεται), αν ένα σχόλιο είναι πικρόχολο (άρα αποτελεί κάτι που πηγάζει από λόγους άσχετους με την δουλειά μου), εκεί τότε δεν δίνω καμία απολύτως σημασία. Αν δώσεις σημασία, εκεί την πάτησες γιατί είναι πολύ τοξικό αυτό και κάποια στιγμή θα σε χαλάσει!

  D.L.: Αναμφίβολα, τo «Έτερος Εγώ» αποτελεί μια από τις κορυφαίες τηλεοπτικές παραγωγές των τελευταίων ετών. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα στοιχεία εκείνα που καθιστούν το «Έτερος Εγώ», μια ξεχωριστή και «διαφορετική» παραγωγή που ξεφεύγει από τον «Μέσο Όρο»;

  Π.Λ: Κορυφαία σειρά ever, όχι μόνο των τελευταίων χρόνων! Είναι πολλά στοιχεία! Σίγουρα, πρώτο και κυριότερο, το μεράκι και η αγάπη του Σωτήρη Τσαφούλια, ο οποίος συνηθίζει να σκύβει πάνω από όλους και όλα. Τόσο στο σενάριο που γράφει μαζί με την Κατερίνα Φιλιώτου, αλλά και από τους ηθοποιούς και συνολικά όλους τους ανθρώπους που δουλεύουν γύρω του. Είναι η επιλογή των ανθρώπων που έχει γίνει σε όλα τα πόστα, όχι μόνο των ηθοποιών. Δόθηκαν χρήματα για να ολοκληρωθεί μια παραγωγή πραγματικά υψηλών προδιαγραφών, όχι σαν αυτών που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε επίπεδο ελληνικής τηλεόρασης! Με απίστευτους χώρους, με απίστευτα σκηνικά και με σημασία στην κάθε λεπτομέρεια. Όλο αυτό, όταν σου δημιουργείται ένα τέτοιο πλαίσιο και φυσικά η εταιρεία παραγωγής, θέλεις κι εσύ να το υπηρετήσεις με τον καλύτερο τρόπο. Είτε είσαι ηθοποιός, είτε είσαι τεχνικός, είτε είσαι διευθυντής φωτογραφίας, είτε είσαι οπερατέρ…Όλοι, και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσω, δουλεύαμε θέλοντας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

  D.L.: Κινηματογράφος, θέατρο ή τηλεοπτικές / streaming σειρές; Τι προτιμάτε και γιατί; 

  Π.Λ: Δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω! Είναι και τα 3 κομμάτια της δουλειάς μου, δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που δεν μας επιτρέπεται, προκειμένου αυτό να είναι και η δουλειά μας, να πούμε: «αχ κάνω μια ταινία και δεν κάνω τίποτα άλλο, γιατί με αυτήν την ταινία θα ζήσω βρε αδερφέ»! Πρέπει να τα κάνουμε όλα, οπότε εδώ έρχεται και μπαίνει ότι τουλάχιστον να πληρούνται από τις δουλειές όσο γίνεται τα κριτήρια που θέλω. Με ποιους θα δουλεύω, τι σενάριο θα έχω στα χέρια μου, τι ιστορία έχω να πω… αυτά είναι πολύ σημαντικά πράγματα. Από εκεί και πέρα το καθένα έχει την ομορφιά του.

  Τώρα αυτή τη στιγμή που σας μιλάω βρίσκομαι στο καμαρίνι του θεάτρου και είναι ωραίο που το θέατρο είναι κάτι πολύ ζωντανό, κάτι που συμβαίνει σήμερα και τελείωσε… Αύριο θα είναι μια άλλη παράσταση, άλλη μέρα. Κάθε παράσταση είναι ένα ταξίδι που συνήθως κρατάει κάποιους μήνες, που σου δίνει τη δυνατότητα κάθε μέρα να βελτιώνεσαι, να προχωράς. Το σινεμά και η τηλεόραση είναι κάτι που το κάνεις και ξέρεις ότι εκείνη τη στιγμή θα πάρουνε κάτι που αύριο θα το βλέπει όλη η Ελλάδα, λέμε τώρα, οπότε πρέπει να δώσεις μέσα σε μια στιγμή ό,τι καλύτερο μπορείς! Όχι πάντα! Μερικές φορές σε παίρνει και η ρουτίνα της δουλειάς. Έχει άλλη ομορφιά η κάμερα. Δεν μπορώ να διαλέξω πραγματικά! Παλιότερα θα σου έλεγα σίγουρα το θέατρο, τώρα δεν μπορώ να διαλέξω… Το θέατρο είναι το σπίτι μας, αυτό είναι αλήθεια που το έλεγαν και οι παλιοί. Το θέατρο είναι εδώ και μας στηρίζει!

  D.L.: O γιος σας Δημήτρης έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα στο χώρο της ηθοποιίας. Ποια ήταν η πρώτη αντίδραση σας όταν σας ανακοίνωσε ότι θέλει να γίνει ηθοποιός. Και ποια ήταν η πρώτη συμβουλή που του δώσατε;

  Π.Λ: Δεν ξαφνιάστηκα.. δεν είπα: «ωχ πως σου ήρθε»; Όχι… Είχα καταλάβει ότι προς εκεί το πάει, οπότε το μόνο που είχα να τον συμβουλέψω είναι ότι απλά να έχει στο μυαλό του ότι είναι ένας χώρος δύσκολος, που θέλει υπομονή και γερό στομάχι, αλλά και να μην νομίζει ότι επειδή εγώ και η μητέρα του, μας πήγε καλά η ενασχόληση με τον χώρο της ηθοποιίας ότι είναι δεδομένο ότι θα του πάει καλά. Από εκεί και πέρα αν του αρέσει, μαζί του είμαι!

  D.L.: Εκτός από το «Έτερος Εγώ», που αλλού θα σας δούμε φέτος;

  Π.Λ: Είμαι στους «Τέλειους Ξένους» στο θέατρο Αθηνά, μια παράσταση που την έχω σκηνοθετήσει εγώ, μαζί με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο. Άλλη μια βδομάδα έχουμε ακόμα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων και μετά πάμε Θεσσαλονίκη για δύο εβδομάδες. Είμαι και στους «Παγιδευμένους» στον ΑΝΤ1.

  D.L.: Βαίνουμε προς το τέλος του Έτερος Εγώ σιγά σιγά. Ποια είναι η γεύση που σας αφήνει η ιστορία του και όλη η συνεργασία;

  Π.Λ: Αφήνει μια πάρα πολύ γλυκιά γεύση. Δυστυχώς ήδη αναπολώ την συνεργασία. Γιατί τελειώνει κάτι, και δεν ξέρεις πώς θα στα φέρει η ζωή και οι καριέρες όλων των ανθρώπων και αν θα ξαναβρεθείς μαζί τους. Αλλά μου έχει μείνει μια πολύ γλυκιά αίσθηση!

  D.L.: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τον χρόνο σας και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο!

  Π.Λ: Και εγώ και σε εσάς!

  Όλα τα επεισόδια της σειράς Έτερος Εγώ μπορείτε να τα παρακολουθήσετε αποκλειστικά στην πλατφόρμα της Cosmote TV.

  • Συνέντευξη / Απομαγνητοφώνηση: Μάρθα Κατσαρού
  • Επιμέλεια: Πέτρος Κυπραίος

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles