16.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ακούστε το «ηχητικό ντοκουμέντο» από την προσεδάφιση του ρομπότ Philae στον κομήτη 67P

    Το ρομποτικό όχημα Philae μπορεί να βρίσκεται σε “χειμερία νάρκη” στον κομήτη 67P, πριν συμβεί αυτό όμως είχε προλάβει να στείλει πίσω στη γη πολύτιμες πληροφορίες και μετρήσεις που οι επιστήμονες έχουν ήδη αρχίσει να μελετούν στην προσπάθειά τους να βρουν απαντήσεις μεταξύ άλλων και για τη γέννηση του σύμπαντος. Πέρα από αυτό, όμως, έχει στείλει και ένα σύντομο αλλά σημαντικό “ηχητικό ντοκουμέντο” από την προσεδάφισή του Philae στον κομήτη στις 12 Νοεμβρίου – αυτή την “ιστορική” στιγμή για την ανθρωπότητα.

    Philae

    Ο ήχος διάρκειας δύο δευτερολέπτων που θα ακούσετε στο SoundCloud αρχείο στο τέλος του θέματος προέρχεται από ειδικούς αισθητήρες που ήταν ενσωματωμένοι στα τρία πόδια του Philae, του “εργαλείου” CASSE (Cometary Acoustic Surface Sounding Experiment) που αποτελεί κομμάτι του πειράματος SESAME (Surface Electric Sounding and Acoustic Monitor Experiment) και δόθηκε στη δημοσιότητα από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής.

    Instruments-Sesame

    Συγκεκριμένα, αφορά την καταγραφή της πρώτης αναπήδησης του Philae – με το ρομπότ, όπως έχουμε σημειώσει και σε παλαιότερο θέμα, να αναπηδά συνολικά τρεις φορές, πριν τελικά “αγκιστρωθεί” στον κομήτη.

    Όπως εξηγεί ο ερευνητής του κέντρου, Klaus Seidensticker, “το ρομπότ ήρθε σε επαφή με ένα μαλακό στρώμα πάχους αρκετών εκατοστών, ενώ μόλις λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου αργότερα, ήρθε αντιμέτωπο με ένα παγωμένο στρώμα του κομήτη 67P”. Η επαφή με την επιφάνεια του κομήτη ήταν σύντομη, ιδιαίτερα σημαντική ωστόσο για τους επιστήμονες και τις μελέτες τους όπως σημειώνεται, με το CASSE να λαμβάνει τις μηχανικές δονήσεις από τα πόδια του ρομπότ κατά την προσεδάφιση.

    Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν πρόκειται για ένα πραγματικό αρχείο ήχου, καθώς δεν υπάρχουν ήχοι στο περιβάλλον του κομήτη, αλλά για την καταγραφή των μηχανικών δονήσεων σε ακουστικές συχνότητες, χωρίς καμία τροποποίηση πέρα από κάποιες απαραίτητες, μικρές τεχνικές προσαρμογές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles