18.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Πορτογαλία: Παράνομη η αποστολή email στους εργαζομένους εκτός ωραρίου

    Είναι γεγονός ότι εν μέσω πανδημίας άλλαξαν οι ισορροπίες στον εργασιακό χώρο. Πολλοί ήταν αυτοί που μπήκαν σε “καθεστώς’ τηλεργασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου να μην είναι ευκόλως διακριτά. Γι’ αυτό, οι Αρχές στην Πορτογαλία αποφάσισαν να αναλάβουν δράση!

    Νέος εργασιακός νόμος

    Πριν από λίγες μέρες, τα μέλη του Κοινοβουλίου στην Πορτογαλία υιοθέτησαν νέα εργασιακό νόμο με στόχο την προστασία των εργαζομένων από την υπερωριακή εργασία και από την εργασία εκτός του ωραρίου τους. Μεταξύ άλλων, ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει στους διευθυντές να αποστέλλουν email και μηνύματα στους εργαζόμενους στον προσωπικό τους χρόνο.

    «Ο εργοδότης πρέπει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζομένου» συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ανάπαυσης και του οικογενειακού χρόνου, ορίζει ο νέος νόμος. Οποιαδήποτε παράβαση μπορεί να επιφέρει πρόστιμο. Σύμφωνα με τον Τύπο, οι νέοι νόμοι ήρθαν ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας της COVID-19.

    Βάσει της νομοθεσίας, οι εταιρείες που έχουν περισσότερους από 10 εργαζόμενους θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο, αν ενοχλούν τους υπαλλήλους τους κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, εκτός αν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις. Θα πρέπει να αποζημιώνουν το προσωπικό τους για έξοδα που συνδέονται με την εργασία και προκύπτουν στο σπίτι, όπως αυξήσεις στους λογαριασμούς, του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, που μπορεί να υπάρχουν.
    Τα μέτρα ορίζουν επίσης ότι οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι να παρέχουν στους εργαζόμενους τα κατάλληλα εργαλεία για την εξ αποστάσεως εργασία.

    Διαβάστε επίσης: Εισαγγελική έρευνα εις βάρος του Instagram ξεκινά στις ΗΠΑ (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles