26.4 C
Athens
Τρίτη, 27 Μαΐου, 2025
More

    Πόσο ασφαλές είναι το κινητό σου; 10 PIN που σπάνε σε λιγότερο από 1 δευτερόλεπτο

    Αν νομίζεις ότι το PIN οθόνης κλειδώματος του κινητού σου σε προστατεύει επαρκώς, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείς. Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, τα νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) μπορούν να σπάσουν αδύναμους κωδικούς PIN σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο! Ναι, καλά διάβασες: πριν καν προλάβει να ξεκλειδώσει το iPhone ή το Android σου, ο κωδικός μπορεί να έχει ήδη παραβιαστεί.

    Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η «κλοπή με μια ματιά» (shoulder surfing), αλλά και το γεγονός ότι οι περισσότεροι χρήστες επιλέγουν PIN με μοτίβα – επαναλαμβανόμενους αριθμούς (π.χ. 1111), συνεχόμενους (π.χ. 1234) ή ημερομηνίες. Αυτοί είναι οι πιο επικίνδυνοι και προβλέψιμοι κωδικοί σύμφωνα με έρευνες που ανέλυσαν 29 εκατομμύρια παραβιασμένους PIN. Ο χειρότερος όλων; Το 5555 – που σπάει σε 0.37 δευτερόλεπτα!

    Οι 10 πιο κοινές επιλογές που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσεις:

    1. 1234

    2. 1111

    3. 0000

    4. 1342

    5. 1212

    6. 2222

    7. 4444

    8. 1122

    9. 1986

    10. 2000

    Η λύση; Επίλεξε μεγαλύτερο αριθμό ψηφίων. Στα iPhone, για παράδειγμα, μπορείς να ενεργοποιήσεις «πρόσβαση με κωδικό» και να βάλεις έναν αριθμητικό κωδικό 8 ή 10 ψηφίων. Είναι πιο δύσκολο να υποκλαπεί και σίγουρα πιο ασφαλές από τα συνηθισμένα PIN. Εκτός από την αλλαγή του ίδιου του PIN, είναι σημαντικό να αποφεύγεται και η αποθήκευσή του σε μη ασφαλή σημεία, όπως σημειωματάρια, screenshots ή μη κρυπτογραφημένες εφαρμογές σημειώσεων. Οι κυβερνοεγκληματίες έχουν πλέον στη διάθεσή τους εξελιγμένα εργαλεία που μπορούν να εντοπίζουν και τέτοια ευαίσθητα δεδομένα σε περίπτωση που το κινητό σου πέσει σε λάθος χέρια. Επιπλέον, προτείνεται η χρήση του «auto-lock» σε μικρό χρονικό διάστημα (30 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό), ώστε να μειώνεται η πιθανότητα μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης, ακόμα κι αν κάποιος καταφέρει να πάρει φυσικά το τηλέφωνο. Τέλος, ενεργοποίησε άμεσα τις λειτουργίες απομακρυσμένου εντοπισμού και διαγραφής δεδομένων για κάθε ενδεχόμενο.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,200ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles