11.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Πρώτη δοκιμή του Samsung Galaxy Nexus. Το smartphone όπως το φαντάζεσαι

    Ο όρος smartphone επαναπροσδιορίζεται

    Για να είμαι ειλικρινής δεν δοκίμασα το πιο ολοκληρωμένο κινητό στον πλανήτη για πολύ. Δυο, τρεις ώρες μόνο, αλλά ως ένα βαθμό αρκεί για να βγάλεις συμπεράσματα. Μου ζήτησαν ευγενικά να το αφήσω φεύγοντας και αυτό κυρίες και κύριοι για ένα φανατικό με την τεχνολογία, είναι ότι χειρότερο. Πως είναι όταν σου δίνουν τα κλειδιά ενός αυτοκινήτου που έχεις σταμπάρει εδώ και καιρό, αλλά σου βάζουν όρο να το κάνεις βόλτα μόνο στο τετράγωνο; Έ, κάπως έτσι.

    Παρόλα αυτά φανατικέ αναγνώστη δεν χρειάζεσαι περισσότερο από δυο ώρες για να καταλάβεις τη στόφα του Galaxy Nexus. Για την ακρίβεια αρκεί ένα ολιγόλεπτο ραντεβού μαζί του για να σου συστηθεί. Δεν θα σε κουράσω με τεχνικά χαρακτηριστικά που θα βρεις με ένα κλικ παντού, μόνο ένα refresh στα καίρια σημεία για να θυμάσαι. Πάμε… Διπύρηνος επεξεργαστής στα 1,2GHz, δέκτης HSDPA στα 21Mbps, 16GB μνήμης εσωτερικής (η έκδοση των 32GB δεν θα έρθει Ελλάδα λόγω περιορισμένου ενδιαφέροντος) και 1GB RAM για την εκτέλεση κάθε εργασίας. Κλισέ αλλά επίκαιρο. Ά, παραλίγο να ξεχάσω τις κάμερες: 5 megapixel στο πίσω μέρος και 1,3 στην πρόσοψη. Τίποτα το ιδιαίτερο εδώ, μέχρι να ενεργοποιήσεις την οθόνη. Με 720p ανάλυση σε μια επιφάνεια 4,65 ίντσων, παθαίνεις κάτι. Ή για να στο θέσω διαφορετικά το πάνελ του Samsung Galaxy Nexus είναι το καλύτερο που έχω δει μέχρι στιγμής σε φορητή συσκευή. Ναι υπάρχει και το Galaxy Note αλλά αυτό είναι μια διαφορετική περίπτωση.

    Καταρχήν στο Nexus απολαμβάνεις το pixel density που σκοράρει δεύτερο σε παγκόσμια κατάταξη (ναι, ναι, πρώτο είναι το iPhone). Επίσης έχει το λειτουργικό Android Ice Cream Sandwich που κολακεύει το hardware. Γιατί το multitasking του σκοτώνει (μαγκιά που αντιγράφει το webOS), γιατί το smoothness πλησιάζει για πρώτη φορά σε Android, τα Windows Phone (το σημείο αναφοράς στην κατηγορία), γιατί είναι ανυπόφορα εύχρηστο με ευκολίες που δεν συναντάς σε κανένα άλλο OS. Ναι τα πλήκτρα αφής δεν είναι ελκυστικά, από την άλλη όμως είναι έξυπνα γιατί εξαφανίζονται υπο συνθήκες (όπως κατά την προβολή βίντεο), αφήνοντας όλη την επιφάνεια προς εκμετάλλευση. Αυτός είναι και ο λόγος που το συγκεκριμένο smartphone έχει μηδενικό bezel: δεν έχει πλήκτρα και είναι όλο μια οθόνη. Επίσης το συγκεκριμένο τρικ κρύβει περίτεχνα το μέγεθος ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν περιττά κενά.

    Αξίζει να κρατήσεις επίσης ότι το Nexus που δοκίμασα είναι προπαραγωγής αλλά παρόλα αυτά δεν έκανε κιχ. Ταυτόχρονα είναι άμεσο και δεν σε κουράζει με τα προκαταρκτικά, όπως συμβαίνει για παράδειγμα, σε ένα κλασσικό Android τηλέφωνο που αντί να προσαρμόζεται στα δικά σου θέλω κάνει τα καπρίτσια του εκάστοτε κατασκευαστή. Παρεμπιπτόντως αν δεν «συμμαζέψει» σύντομα η Google την πλατφόρμα, θα πάθει ότι έπαθε και η Microsoft με τα Windows Mobile. Κλείνει η παρένθεση…

    Τι άλλο; Τι άλλο; Ά, ότι μου προκάλεσε εντύπωση η ποιότητα της κατασκευής. Αλλά της συναρμογής περισσότερο, γιατί μπορεί τα Samsung αποδεδειγμένα να μη χαλάνε, αλλά δεν μπορείς να συγχωρήσεις π.χ. σε ένα Note με κόστος 699 ευρώ, ένα πίσω καπάκι που τρίζει. Καμία σχέση. Το Galaxy Nexus είναι στιβαρό σαν πέτρα και ταυτόχρονα έχει ένα ειδικό υλικό που βελτιώνει το grip και το feeling στο χέρι. Κυριολεκτικά αυτό το κινητό σου αρέσει να το κρατάς.

    Οι φίλοι μου με ρωτούσαν τι διαφορές έχει με ένα iPhone 4S. Τους απαντούσα ότι δύσκολα συγκρίνεται, αλλά αν επιμένουν ο Κορεάτης είναι πιο χρηστικός, δίνει προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα και, δεν υποδύεεται απλά, ζει στο πετσί του τον ρόλο του «εργαλείου». Ο Αμερικάνος από την άλλη είναι πιο πιασάρικος, βολεύει να τον μεταφέρεις πιο εύκολα στην τσέπη σου αλλά έχει γίνει ο μαϊντανός της κινητής τηλεφωνίας.

    Περί ορέξεως ουδείς λόγος. Προσωπικά πάντως θα ψήφιζα Google. Και θα άφηνα τον κλασικό χρήστη iPhone με τις παρωπίδες να αναρωτιέται…

    Δες τώρα και το βίντεο

    Related Articles

    24 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles