BREAKING

20

Πως θα ήταν η ζωή χωρίς το iPhone; Το κινητό που έγραψε ιστορία σήμερα γίνεται 5 ετών

Την ιστορία που κρύβεται πίσω από το iPhone μπορείς να τη διαβάσεις με ένα κλικ στη Βίκιπαιδεια. Αλλά αυτό είναι ένα θέμα καθαρά εγκυκλοπαιδικό. Το τι θα γινόταν όμως αν η Apple, αποφάσιζε να μην το κατασκευάσει  έχει μάλλον και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Δες τώρα πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτό...

1. Οι οθόνες θα λειτουργούσαν με γραφίδα

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πότε θα εφαρμοζόταν η multitouch τεχνολογία. Από την εποχή του Ericsson R380, μέχρι εκείνη των PDA με Windows Mobile λειτουργικό, η εισαγωγή κειμένου γινόταν αποκλειστικά μέσω γραφίδας. Αν δεν θυμάσαι, να σου κάνω ένα refresh στο γιατί ήταν σπαστικό: ανυπακοή στα πατήματα, προβληματική απεικόνιση (οι οθόνες "ζαχάριζαν"), σωστή χρήση μόνο από δεξιόχειρες (εκτός και αν ήσουν Άραβας και έγραφες από δεξιά προς τα αριστερά), πολλές γρατσουνιές και συχνή απώλεια του σχετικού αξεσουάρ (κάποτε τα μαγαζιά κινητής πουλούσαν ανταλλακτικές γραφίδες...). Είναι τελείως διαφορετικό ένα πάνελ να διαβάζει μόνο μυτερά αντικείμενα και σαφώς καλύτερο να αναγνωρίζει το άγγιγμα σου με ακρίβεια, σχεδόν τηλεπαθητικά. Αυτή την επανάσταση την έφερε το iPhone το 2007.

2. Το καλύτερο λειτουργικό για Smartphones θα ήταν το Symbian. Άντε και καμιά "προχωρημένη" έκδοση των Windows Mobile

Ωραία θα πεις, και που είναι το πρόβλημα; Στο ότι το Symbian λειτουργικό δεν ήταν ποτέ μια ευκολόπεπτη περίπτωση. Τα εικονίδια ήταν "παιδικά", τα restarts έδιναν και έπαιρναν και παρότι δεν υστερούσε σε χαρακτηριστικά, ακόμη και σήμερα έχει αυτή την δυσκίνητη αίσθηση που δημιουργεί μια σχετική ανασφάλεια. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το PureView 808, που παρότι εξελίχθηκε έχοντας απέναντι του ένα iPhone, το interface του δείχνει ακόμη ξεπερασμένο. Μπορεί κάποτε να μεσουρανούσε ένα 7650 και το Nokia N95 με Carl Zeiss φακό να έγραφε ιστορία με τις φωτογραφικές επιδόσεις του, όμως η ίδια η πλατφόρμα δεν απαλλάχθηκε ποτέ από τις παιδικές τις ασθένειες. Το γεγονός ότι απειλείται με εξαφάνιση, δεν είναι τυχαίο.

3. Οι παρουσιάσεις νέων κινητών θα γινόντουσαν αποκλειστικά σε μεγάλες εκθέσεις

Θα μπορούσες να την ονομάσεις και σχολή Steve Jobs, που καμία σχέση δεν έχει με το iPhone, όμως χάρη σε αυτό το αντικείμενο άλλαξε ο τρόπος που γίνονται οι παρουσιάσεις κινητών. Για να καταλάβεις, ακόμη και η Samsung διοργάνωσε ξεχωριστό event για το νέο Galaxy S III. Σου λέει, αφού η Apple πείθει τον κόσμο με τα keynotes, γιατί να μη την μιμηθώ;

4. Τα δίκτυα κινητής δεν θα επένδυαν πότε τόσα χρήματα σε data, μαζεμένα

Μέχρι να κυκλοφορήσει το iPhone οι providers θεωρούσαν killer service τα γραπτά μηνύματα. Και μετά ήρθε το iPhone που έμαθε στον κόσμο τι εστί data. Όχι πως δεν υπήρχαν μέχρι τότε smartphones που έκαναν χρήση τους, απλά η συσκευή της Apple είχε τον τρόπο της να σε κάνει να τα αξιοποιήσεις. Βασικά η εξέλιξη των δικτύων από το 2007 μέχρι σήμερα ήταν η ταχύτερη στην ιστορία τους - άκομη να κάνουν απόσβεση από τη χαμένη ευκαιρία των βιντεοκλήσεων και των MMS.

5. Οι οθόνες 720p θα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των τηλεοράσεων και οι τετραπύρηνοι επεξεργαστές των φορητών PC

Οπαδός του hardware δεν είμαι, ούτε θέλω απαραίτητα να γίνω, αλλά οφείλω να παραδεχτώ ότι αν δεν υπήρχε το iPhone κανείς δεν θα κυνηγούσε τις απόλυτες επιδόσεις, πόσο μάλλον το να σκοράρει σε smoothness ψηλά. Παρεμπιπτόντως το κινητό της Apple έκανε τον σχετικό όρο γνωστό. Και επειδή εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, κάποιοι μετέφρασαν την ανωτερότητα σε GB μνήμης και πολυπύρηνους επεξεργαστές.

6. Τα app stores θα υπήρχαν μόνο σε ταινίες τύπου Minority Report

Ναι, το iTunes υπήρχε πολύ πριν το iPhone, αλλά η ιδέα με τα applications βασίστηκε καθαρά στο iOS. Δεν υπάρχει κατασκευαστής κινητών σήμερα που να σέβεται τον εαυτό του και να μην έχει το δικό του κατάστημα εφαρμογών. Πιο copyright πεθαίνεις.

7. Τον όρο HTML5 θα τον γνώριζαν μόνο οι προγραμματιστές

Μπορεί να μην έγινε η ζωή σου καλύτερη τώρα που αναγνωρίζεις τι εστί HTML5, όμως είσαι απόλυτα βέβαιος ότι χάρη στο iPhone απαλλάχθηκες από τον Adobe Flash Player, μακράν την πιο προβληματική εφαρμογή (λέμε τώρα). Έ, ακόμη και αυτή η πεποίθηση που σου εμφυτεύθηκε μέσα σε 5 χρόνια, είναι επίτευγμα του μάρκετινγκ της Αμερικάνικης συσκευής.

8. Φορητές κονσόλες θα ήταν μόνο τα DS και τα PSP

Εκεί που ήταν να παίρνεις του πιτσιρικά ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι κάθε τρεις και λίγο, αγοράζεις ένα iPhone, το οποίο εννοείται πως είναι δικό σου, κατεβάζεις ένα σκασμό παιχνίδια και σου λέει και ευχαριστώ. Η είδηση είναι ότι τα apps κατάφεραν να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στη βιομηχανία παιχνιδιών, ειδικά των ηλεκτρονικών, αφού αυτό που μετράει δεν είναι το hardware, αλλά το μεράκι των προγραμματιστών. Το ίδιο και τα εύκολα έσοδα που προκύπτουν από το App Store...

9. Οι αισθητήρες εγγύτητας, προσανατολισμού και δεν συμμαζεύεται θα διδάσκονταν μόνο σε πανεπιστήμια

Χάρη στο iPhone άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την κίνηση. Ξαφνικά οι όροι landscape και portait έγιναν απολύτως σημαντικοί και όλοι οι κατασκευαστές έτρεχαν να ενσωματώσουν τους σχετικούς αισθητήρες και στα δικά τους smartphones. Ήταν η αρχή για μια καλύτερη εμπειρία σερφαρίσματος και gaming.

10. Οι άνθρωποι της foxconn δεν θα γινόντουσαν ποτέ διάσημοι.

Αυτό. Πόσο πιο ξεκάθαρο μπορεί να γίνει;

Καλώς ή κακώς το iPhone σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας πιο all around εποχής και η απαλλαγή από το πληκτρολόγιο το φινάλε μιας ωμής πραγματικότητας. Αλλά η Αμερικάνικη συσκευή δεν είχε μόνο για αυτό ενδιαφέρον. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές, κάτι τυπάκια θαμμένα κάτω από τη Γη, σχεδιάζουν το επόμενο iPhone. Δηλαδή το σύμβολο της κινητής αναγέννησης που σήμερα έχει μετατραπεί στον μαϊντανό της κινητής. Σημασία δεν έχει όμως πως το βλέπω τελικά εγώ ο ίδιος ή ο διπλάνος. Αυτό που μετράει είναι ότι το iPhone κατάφερε να δώσει μια γερή γροθιά στο κατασκευαστικό υπογάστριο, στις 29 Ιουνίου του 2007. "Δεν ήταν αυτό ανώτερο. Όλοι οι υπόλοιποι ήταν κατώτεροι". Τα συγχαρητήρια μου Steve.

 

18 Comments

 • kostas xaritodiplomenos
  25 Ιουλίου 2012 at 09:29

  Milame gia karagioziliki foul !! Galaxy s3, kai ksero psomi. Provata..!!! Ee provataaaa !!!

 • Γιώργος
  6 Ιουλίου 2012 at 15:08

  Kαι μετά έπεσες από το κρεβάτι και ξύπνησες… Το κινητό μου πριν βγει η λαλακία το iphone έμπαινε κανονικότατα στο νετ και μπορούσα να κάνω τις δουλειές μου άνετα… Απλά με την έλευση του Ιφον όλα έγιναν πιο γρήγορα μιας και οι οθόνες αφής ήταν στην φόρα και όλα… Εμένα μου δίνουν το Iphoni δώρο και δεν το παίρνω ούτε με σφαίρες!!! και τους κακοπάει στην εταιρία που έχω γιατί θέλουν να είμαι και εγώ άλλο ένα προβατάκι να έχω ιφον και να το παίζω γκλαμουρης!!! ΕΛΕΟΣ!!!

 • TGM
  2 Ιουλίου 2012 at 04:16

  ναι ναι, κι αν δεν υπήρχε η Νοκια θα μιλάγαμε με σήματα καπνού!! :p
  Eγώ νομίζω αν δεν υπήρχε το άιφον το πολύ πολύ να είχαμε όλοι samsung.. ;)

 • dmayrias
  2 Ιουλίου 2012 at 03:38

  Και αν ο Κολόμβος δεν είχε ανακαλύψει την Αμερική, σήμερα δε θα γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Αυτή είναι η -λάθος κατ” εμε- λογική του άρθρου. Το ότι ήταν σε κάποιους τομείς πρωτοπόρο δεν μπορεί κανείς να μην το αναγνωρίσει, αλλά όχι κι έτσι…

 • Makis
  1 Ιουλίου 2012 at 23:03

  Bullshit!

 • tasos
  1 Ιουλίου 2012 at 13:13

  ειναι πραγματικα αστειο να βλεπεις ανθρωπους να βγαζουν χολη για ενα κινητο τηλεφωνο.ενας αντικειμενικος παρατηρητης θα αναγνωριζε αμεσως το προφανες.το iphone το 2007 επεσε στον τεχνολογικο κοσμο σαν τον κομητη την εποχη των δεινοσαυρων στη γη.ηταν ενα αντικειμενο απο αλλο πλανητη,λες και βγηκε απο το βαλίτσακι του sport billy (για οσους ειναι 30+).απο εκει και περα ο ανταγωνισμος αργησε μεν αλλα εφτιαξε ισαξια ισως και καλυτερα τηλεφωνα.οι περισοτεροι φιλοι του android δε μπορουν απλα να χωνεψουν το γεγονος πως οτι και να παρουσιασει ο ανταγωνισμος το iphone θα ειναι (στο μυαλο του κοσμου)παντα καλυτερο.αυτο συμβαινει για τον ιδιο λογο που ενω υπαρχουν πολλα γρηγοροτερα αυτοκινητα αν ρωτουσες 100 ατομα οι 99 θα ηθελαν να οδηγουν μια ferrari.ειναι αυτη η αχλη του μυθου που δεν ξεπερνιετε με αριθμους…

 • Χαράλαμπος
  1 Ιουλίου 2012 at 11:00

  Δεν θα πω τίποτα άλλο παρά μόνο το εξής.Την εποχή που κυκλοφόρησε το iphone 1 gen κορυφαίο smartphone ήταν το HTC TYTN II. To οποίο και κόστιζε 800 ευρώ.Αν βρείτε πουθενά κάπου βάλτε δίπλα δίπλα το iphone με αυτό το κινητό.Και θα δείτε σε τί αναφέρεται το άρθρο και τί νόημα έχει.

 • Αντώνης
  1 Ιουλίου 2012 at 10:42

  Πιο αντιγραφή πεθαίνεις… ΚΛΑΙΩ… εγώ να συμπληρώσω,ποιο προβατο σε πάνε στον χασάπη… Έλεος

 • kostis
  1 Ιουλίου 2012 at 09:59

  επειδη σε διαβαζω αρκετο καιρο….τελικα η υπερβολη ειναι στο αιμα σου παει και τελειωσε….

 • kostis
  1 Ιουλίου 2012 at 09:58

  γεια σου Αγγελε με τα ωραια σου…..για αλλη μια φορα προκαλεσες ταραχη….καλυτερα να τα σκεφτεσε παρα να τα γραφεις….

 • pouthenator
  1 Ιουλίου 2012 at 00:09

  Κάποτε θαυμάζαμε που ο άνθρωπος πήγε στο φεγγάρι,τώρα συγκινούμαστε που θα έχει ρετίνα οθόνη το κινητό μας…..!

 • vp
  30 Ιουνίου 2012 at 20:14

  Πραγματικά είναι αστείο το να καθονται να τσακώνονται σοβαροί άνθρωποι (λέμε τώρα) για το αν το iphone ή το android είναι καλύτερο και σε ποιούς τομείς.Το θέμα είναι ότι η apple είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι πρωτοπ
  ορησε σε πολλές τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε όλοι σήμερα στα κινητά μας.Δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε αυτο.Και στο φινάλε το ποιο κινητό εκφράζει λειτουργικά και ασιθητικά τον καθένα νομίζω είναι καθαρά προσωπικό δικαίωμα.Περαιτέρω θέματα σύγκρισης μόνο την ανωριμότητα που κουβαλάει ο καθένας στο κεφάλι του μπορούν να εκφράσουν!

 • SAKIS
  30 Ιουνίου 2012 at 16:32

  5. Οι οθόνες 720p θα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των τηλεοράσεων και οι τετραπύρηνοι επεξεργαστές των φορητών PC

  πότε έβαλε 4 πυρήνες και 720p το iPhone και δεν το πήραμε χαμπάρι και εμείς!!

  Display

  Type LED-backlit IPS TFT, capacitive touchscreen, 16M colors

  Size 640 x 960 pixels, 3.5 inches (~330 ppi pixel density)

  μάλλον όλα όσα γράφεις παραπάνω τα έκαναν άλλοι πρώτοι!!

 • Teo
  30 Ιουνίου 2012 at 16:04

  ρε φιλαράκι George να “σαι καλά γιατί με έβγαλες από τον κόπο να πληκτρολογώ όλα αυτά που είπες εσύ..!

  (αν δεν είχε βγει το iPhone πιστεύω ότι κι εγώ δεν θα είχα παντρευτεί και ούτε θα είχα κάνει έναν γιο με μια …μαλλούρα να.)
  Έλεος !!!

 • 30 Ιουνίου 2012 at 13:09

  Τα iphones μου θυμίζουν τότε που είχα πάει στην ανατολική Γερμανία και όλοι είχαν το ίδιο αυτοκίνητο και μάλιστα καμάρωναν, ήταν ένα trabant.

 • sokel
  30 Ιουνίου 2012 at 11:18

  ναι δεν υπήρχε ζωή στον πλανήτη πριν την Apple και την Εύα
  ένα θα πω εικασίες και μόνο το άρθρο
  αν δεν υπήρχε το iphone θα υπήρχαν άλλα που θα γινόταν άρθρο ότι χωρίς αυτά

 • George
  30 Ιουνίου 2012 at 05:47

  2. Το καλύτερο λειτουργικό για Smartphones θα ήταν το Symbian. Άντε και καμιά «προχωρημένη» έκδοση των Windows Mobile.
  *Όχι θα ήταν -και πάλι- το Android, όπως εξάλλου είναι και τώρα.
  Η Google θα εξαγόραζε το Android πριν η Apple κάνει το ΜΠΑΜ -όπως και έγινε έτσι κι αλλιώς- και θα το ανέπτυσε σε αυτό που είναι σήμερα -έτσι κι αλλιώς-. Το μόνο στο οποίο συνέβαλε η Apple σε αυτό το κομμάτι είναι ότι ανάγκασε την Google να βιαστεί δίνοντας της να καταλάβει ότι δεν έχει το μονοπώλιο.

  6. Τα app stores θα υπήρχαν μόνο σε ταινίες τύπου Minority Report.
  *Όντως κανένας ποτέ δεν θα σκεφτόταν εν έτη 2012 ένα ενιαίο database με γραφικό περιβάλλον το οποίο θα συγκεντρώνει όλες τις εφαρμογές οι οποίες είναι διαθέσιμες για το λειτουργικό σύστημα που ανέπτυξε (καθώς και το πως να το εκμεταλλευτεί για να βγάλει ένα σκασμό πεταμένα λεφτά από τον κοσμάκη). Χωρίς την Apple μόνο o Spielberg στο Minority Report τα σκέφτεται αυτά.

  7. Τον όρο HTML5 θα τον γνώριζαν μόνο οι προγραμματιστές
  -Και τώρα μόνο οι προγραμματιστές τον γνωρίζουν. Δε πιστεύω να υπάρχει νοήμον άνθρωπος που να πιστεύει ότι, αν πιάσει είτε μια diva-γκομενίτσα 20-30 χρόνων, είτε τον Χ-Ψ PR του X-Ψ νυχτερινού μαγαζιού, είτε τον μπάρμπα των 50ετών, ή τον μέσο βλαχο-επιχειρηματία που βγάζει 10 ευρώ και πλασάρεται σαν να βγάζει 100.000 (γιατί για αυτές τις κατηγορίες είναι φτιαγμένο, απευθύνεται και έχει χειρουργήσει εγκεφαλικά το iPhone) να τον ρωτήσει τι είναι το HTML5 και να ξέρει να του απαντήσει.

  Το μόνο καλό το οποίο είχε το iPhone…όχι δεν ήταν το smoothness ένας όρος πιο fail κι απ” το fail και δεν υπάρχει πουθενά και σε καμία επιστήμη ηλεκτρονικής πληροφορικής κ.ά
  …το μόνο καλό -λοιπόν- που είχε ήταν το promotion που του έκανε ο Στήβης -Θεός “χωρέστον- το οποίο αργεί να «ξεθυμάνει» γι” αυτό και κάνει ακόμα πωλήσεις.
  Χωρίς αυτό δεν θα είχαμε κανένα ζόμπι-Αμερικανάκι και κανένα ζόμπι-Ελληνοπουλάκι (την ολοζώντανη κόπια του ζόμπι-Αμερικανάκι) να κρέμεται έξω από τα Apple Stores στα release dates του iPhone λες και από αυτό εξαρτάται η ζωή του.

  Όσο για τους αριθμούς που δεν σχολίασα δεν είναι γιατί θεωρώ λογικά αυτά που βλέπω (το αντίθετο μάλιστα) αλλά γιατί χωράει για το καθένα συζήτηση μεγέθους 10 φορές αυτό ολόκληρο το σεντόνι που μόλις έγραψα.

  Καλημέρα.
  element.

 • kaluas
  30 Ιουνίου 2012 at 02:07

  1) η capacitive οθόνη υπήρχε σαν τεχνολογία, δεν καταλαβαίνω γιατί και καλά περίμεναν το iPhone … Σίγουρα ήταν το πρώτο κινητό με capacitive, αυτό σημαίνει πως αν δεν υπήρχε η Apple, δεν θα υπήρχε κανένα capacitive κινητό σήμερα ????

  2) κανένα κινητό δεν μπορεί να αντικαταστήσει ds & psp .. Είναι ανέκδοτο, είναι αστείο, είναι κάτι που δεν είναι αλήθεια … Είναι σαν να συγκρίνεις το n70 με το n9 … Τα φυσικά πλήκτρα είναι απλά απαραίτητα, όχι για να παίζεις τυφλά αλλά και για να μην καλύπτεις το 1/4 της οθόνης (του παιχνιδιού) με τα δάχτυλά σου, και δεύτερον γιατί δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα Zelda & God Of War & Gran Turismo για iPhone & Android … Είναι απλά αστείο … Μπορεί κάποιος να βολεύεται με τα παιχνίδια του iPhone & Android, δεν είναι το real deal που είναι τα παιχνίδια των κονσόλων, όση ζημιά και να χουν κάνει .. Είναι σαν να λέμε πως ένας χρήστης 3310 είναι καλυμμένος με το κινητό του και δεν θέλει iPhone, χωρίς να το χει δοκιμάσει …