18.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Ξεκίνησε η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia

    Update: Επιτυχημένη φαίνεται να είναι η πρώτη φάση αποκόλλησης του Costa Concordia από τα βράχια στις ακτές του μικρού νησιού Giglio. Δείτε περισσότερα εδώ

    >>
    Μία τρομερά εντυπωσιακή επιχείρηση έχει ξεκινήσει από νωρίτερα στο μικρό νησάκι Giglio, ανοιχτά της Τοσκάνης στην Ιταλία. Η ανέλκυση του Costa Concordia, του κρουαζιερόπλοιου που πριν 16 μήνες, προσάραξε στα αβαθή κοντά στο νησί, έγειρε επικίνδυνα και στοίχησε τη ζωή σε 32 άτομα από τα 4229 που επέβαιναν. Η προσάραξη είχε ως αποτέλεσμα το 114 χιλιάδων τόνων πλοίο, να πάρει κλήση κατά 70 μοίρες και να παραμείνει εκεί. Σήμερα, περισσότεροι από 500 μηχανικοί, συμμετέχουν στην πρώτη προσπάθεια που γίνεται για να ανελκυσθεί πλοίο που έχει προσαράξει τόσο κοντά στη στεριά.

    Italy Ship Aground

    Χρησιμοποιώντας μία μεταλλική κατασκευή που έχει ήδη προσαρμοστεί στον ύφαλο για να υποδεχτεί το ίσιο πλοίο και να το σταθεροποιήσει, τεράστιους αεροθάλαμους που θα γεμίσουν θαλασσινό νερό για να φέρουν το πλοίο στη σωστή του γωνία, αλλά και άπειρες σειρές από συρματόσχοινα, οι μηχανικοί θα προσπαθήσουν να καταφέρουν το ακατόρθωτο. Να απομακρύνουν αυτό το τεράστιο πλοίο από το μικρό νησάκι και μάλιστα χωρίς να διακινδυνεύσουν μία ακόμα οικολογική καταστροφή, από τα καύσιμα υπολείμματα καυσίμων που βρίσκονται ακόμα στις δεξαμενές του τεράστιου κρουαζιερόπλοιου, όλα τα βρώσιμα με τα οποία ήταν εφοδιασμένο το πλοίο όταν ξεκίνησε την κρουαζιέρα λίγες μέρες πριν το ναυάγιο, αλλά και υπολείμματα μπογιάς και άλλων τοξικών ουσιών, όπως φοβούνται οι περιβαλλοντολόγοι. (Ευχαριστούμε για την επισήμανση Ιωάννα)

    COSTA CONCORDIA2

    Η πρόκληση για τους μηχανικούς είναι τρομερή. Δεν γνωρίζουν αν η πλατφόρμα που έχουν κατασκευάσει στον ύφαλο θα αντέξει το βάρος του μισοβυθισμένου πλοίου ή θα το «χάσουν» στον απότομο γκρεμό που βρίσκεται λίγα μέτρα πιο κάτω από το μέρος της προσάραξης, γκρεμό όπου τα νερά φτάνουν στο βάθος των 140 μέτρων. Δεν ξέρουν αν το κουφάρι θα αντέξει τους τεράστιους μεταλλικούς αεραγωγούς που θα γεμίσουν με θαλασσινό νερό προκειμένου το κουφάρι να «γυρίσει» στην ορθή του θέση, ή είναι τόσο πολύ προσκολλημένο στα βράχια που θα χωρίσει στα δύο.

    ss-120119-cruise-03.ss_full
    Η επιχείρηση ανέλκυσης του Costa Concordia, θα ολοκληρωθεί σε 5 φάσεις, είναι η πρώτη φορά που μηχανικοί επιχειρούν κάτι τέτοιο και το κόστος της αναμένεται να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, χρήματα που πληρώνει η ασφαλιστική εταιρεία του πλοιοκτήτη. Δείτε ένα από τα πρώτα βίντεο από την επιχείρηση:

    Related Articles

    3 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles