25 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    SmartWater2020: Σε πλήρη εξέλιξη η ανάπτυξη «έξυπνου» συστήματος εξοικονόμησης νερού σε Κύπρο και Κρήτη

    clean-drop-of-water-liquid-40784 SmartWater2020

    Ενώ οι συγκεντρώσεις νερού στα φράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί δραματικά (αγγίζουν μόνο το 11% της χωρητικότητάς τους) και η ποιότητα των υπόγειων νερών έχει επηρεαστεί από την υπεράντληση για γεωργικούς σκοπούς, πέραν του 20% του επεξεργασμένου πόσιμου νερού στην Κύπρο χάνεται ή δεν τιμολογείται στις πόλεις, εξαιτίας διαρροών, βλαβών ή κλοπής.

    Το SmartWater2020, «Ευφυή Δίκτυα Διανομής Νερού για Μείωση Απωλειών», που συντονίζεται από το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα, καθώς στοχεύει στην εξοικονόμηση νερού με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών παρακολούθησης και ελέγχου στα δίκτυα νερού.

    Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η 3η τεχνική συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ανασκόπηση της προόδου και εκτενής αναφορά στον εξοπλισμό που θα χρειαστεί να αγοραστεί για να εγκατασταθεί στους οργανισμούς διανομής νερού. Ακόμα, έγινε λεπτομερής περιγραφή του πλάνου της πιλοτικής εγκατάστασης της, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Κρήτη, που παρατηρείται ανάλογο πρόβλημα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, μέσα στον επόμενο χρόνο θα γίνει δοκιμή ενός συστήματος ασύρματης μετάδοσης δεδομένων (LoRaWAN), το οποίο θα στοχεύει στη συνεχή παρακολούθηση των μετρητών του νερού και στη γρήγορη διάγνωση διαρροών στους καταναλωτές. Παράλληλα, θα εγκατασταθούν μέσα στα δίκτυα έξυπνοι μετρητές νερού, αισθητήρες πίεσης και αυτόματες βαλβίδες ρύθμισης πίεσης για την συνεχή παρακολούθηση και μείωση των απωλειών νερού. Επιπλέον, θα εγκατασταθούν εξειδικευμένοι αισθητήρες για την παρακολούθηση της ποιότητας του νερού σε πραγματικό χρόνο.

    Επιπρόσθετα για τις ανάγκες του SmartWater2020, αναπτύσσονται έξυπνα λογισμικά τα οποία θα βοηθήσουν τους οργανισμούς ύδρευσης να μειώσουν το κόστος τηλεμετρίας και να αναλύσουν τον μεγάλο όγκο δεδομένων που θα παράγουν τα καινούργια συστήματα, σε πραγματικό χρόνο.

    smartwater2020 photo

    Ο Συντονιστής του SmartWater2020, Καθηγητής Μάριος Πολυκάρπου μιλώντας για το θέμα αυτό είπε «οι καινοτόμες τεχνολογίες των ευφυών δικτύων νερού έρχονται να ενισχύσουν τους οργανισμούς ύδρευσης σε Κύπρο και Κρήτη, στην προσπάθεια που γίνεται για να μειώσουν τις απώλειες νερού, αλλά και να βελτιώσουν την ικανότητα παρακολούθησης και ελέγχου των δικτύων διανομής νερού».

    Σημειώνεται ότι το SmartWater2020 συντονίζει το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ συμμετέχουν επίσης από την Κύπρο, τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας Λεμεσού και Λάρνακας και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων και από την Ελλάδα-Κρήτη, το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ίδρυμα Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μαλεβιζίου. Η πράξη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ΕΤΠΑ και από εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles