14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Sony Smartwatch 2 hands-on: Ο νέος είναι και ωραίος;

    smartwatches είναι μια ανερχόμενη κατηγορία gadgets, που πολλοί όμως αμφισβητούν αν εξυπηρετεί κάποια ουσιαστική ανάγκη του χρήστη και κατά πόσο θα παραμείνει στο προσκήνιο για καιρό. Όποια και να είναι η άποψή σας, σίγουρα κανείς δε μπορεί να αγνοήσει τις νέες κυκλοφορίες και την επιθυμία να δεί από κοντά ένα smartwatch, ώστε να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το τι μπορεί να κάνει. Εμείς έχουμε στα χέρια μας το νέο Smartwatch 2 της Sony και προσπαθούμε να σας φέρουμε όσο το δυνατόν πιό κοντά του!

    Η Sony έχει ένα πλεονέκτημα με το καλημέρα: Είναι το δεύτερο smartwatch της αφού μπήκε πολύ νωρίς στην αγορά αυτή και είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τι έκανε σωστά και τι λάθος, να αφουγκραστεί τους χρήστες και να «χτίσει» πάνω στην πρώτη δημιουργία της, ώστε να προσφέρει μια σημαντικά βελτιωμένη έκδοση. Το κατάφερε όμως;

    smartwatch2-7

    Κατασκευή και σχεδίαση

    Ξεκινάμε αντίστροφα, με την τιμή του Smartwatch 2, για να το κρίνουμε και να το κρίνετε με βάση αυτήν. Κοστίζει €175, σαφώς φθηνότερο λοιπόν από το μεγάλο αντίπαλό του, το Galaxy Gear και φθηνότερο από αρκετά ακόμη smartwatches της αγοράς, αλλά και με λιγότερες δυνατότητες. Τούτου λεχθέντος, δεν ξέραμε ακριβώς τι να περιμένουμε από αυτό. Οι διαστάσεις του είναι 42x9x41 mm, έτσι είναι σχετικά μικρό και διακριτικό, σε καμία περίπτωση κραυγαλέο. Αν, μάλιστα, είχε πιό «στρογγυλεμένη» σχεδίαση και όχι το κλασικό «τετράγωνο» σχήμα που έχουμε συνηθίσει και από τα Xperia smartphones της Sony, θα θύμιζε πολύ ένα τυπικό ρολόι και δε θα ξεχώριζε καθόλου. Αυτό, βέβαια, έγκειται και στο προσωπικό γούστο του χρήστη, αλλά και στο κατά πόσο θέλει να τραβά τα βλέμματα πάνω του.

    Όσο για το βάρος του Smartwatch 2, ανέρχεται στα 122,5 γραμμάρια μαζί με το λουράκι σιλικόνης, το οποίο παρέχεται σε πέντε διαφορετικά χρώματα (κίτρινο, πράσινο, μωβ, ροζ και μαύρο, ενώ διαθέσιμα είναι δύο δερμάτινα λουράκια σε καφέ και μαύρο χρώμα αλλά και μεταλλικό μπρασελέ σε μαύρο χρώμα.  Είναι, λοιπόν, αρκετά ελαφρύ, σε καμία περίπτωση δεν «ενοχλεί» το χέρι και δεν εμποδίζει τις κινήσεις σας. Το κούμπωμα είναι αρκετά πρακτικό και σταθερό, αν και το πλαστικό πάντα είναι πιό επιρρεπές στις ζημιές/φθορές.

    smartwatch2-1

    smartwatch2-5

    smartwatch2-button

    smartwatch2-back

    smartwatch2-usb

    smartwatch2-colors

    Πάνω στο Smartwatch 2 βρίσκουμε το μοναδικό φυσικό πλήκτρο του, στη δεξιά πλευρά, το οποίο ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τη συσκευή και την οθόνη. Επιπλέον, υπάρχουν τρία πλήκτρα αφής κάτω από την οθόνη, τα οποία θυμίζουν έντονα…Android: “Back”, “Home” και ένα πλήκτρο για περισσότερες επιλογές, το οποίο δεν αξιοποιείται και ιδιαίτερα, πάντως. Στα θετικά της συσκευής, η micro-USB θύρα στην αριστερή πλευρά, η οποία εξασφαλίζει πως μπορείτε να το φορτίσετε με οποιονδήποτε φορτιστή ή USB καλώδιο, όπου κι αν βρίσκεστε. Καλύπτεται από ένα λαστιχένιο καπάκι, ώστε το Smartwatch 2 να διατηρεί τη στεγανότητά του. Καλά καταλάβατε, είναι αδιάβροχο (IP57 πρότυπο) έως 1 μέτρο νερού και διαθέτει προστασία ενάντια στη σκόνη, αλλά και στις γρατζουνιές! Μόνη προϋπόθεση, να είναι κλειστό ερμητικά το καπάκι της micro-USB που προαναφέραμε.

    Χειρισμός, UI, οθόνη

    Πολύ θετική εντύπωση μας άφησε η tranflective LCD οθόνη 1,6 ιντσών και ανάλυσης 220×176 pixels του Smartwatch 2, όχι τόσο ως προς τη λεπτομέρεια και την ανάλυσή της, αλλά κυρίως ως προς την ευκρίνεια, ανεξαρτήτως φωτισμού. Όταν είναι ενεργοποιημένος ο οπίσθιος φωτισμός της, μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διάφορων επιπέδων φωτεινότητας και στο μέγιστο είναι αρκετά ισχυρή. Το θέμα, όμως, είναι πως δε χρειάζεστε τον οπίσθιο φωτισμό κατά τη διάρκεια της μέρας ή σε έντονο τεχνητό φωτισμό, αφού οι transflective οθόνες λειτουργούν «ανανακλώντας» το φως που δέχονται, όπως ακριβώς τα κλασικά ρολόγια με μονόχρωμες ή δίχρωμες LCD οθόνες που οι περισσότεροι θα γνωρίζετε!

    Έτσι, εξασφαλίζεται εξαιρετική ευκρίνεια σε συνθήκες υψηλού φωτισμού, με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και η οθόνη μπορεί να είναι “always-on” χωρίς να επιβαρύνει την αυτονομία και προβάλλοντας διαρκώς ώρα/ημερομηνία! Το αρνητικό είναι πως στο σκοτάδι δεν διακρίνεται φυσικά και πρέπει να ενεργοποιήσετε τον οπίσθιο φωτισμό, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο πατώντας το φυσικό πλήκτρο του Smartwatch 2. Ούτε αγγίζοντας την οθόνη, ούτε τα πλήκτρα αφής, ούτε απλώς σηκώνοντας το χέρι σας. Πέρα από αυτά, η ανάλυση δεν είναι τρομερά υψηλή, οπότε και η λεπτομέρεια των εικονιδίων και των γραμματοσειρών κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα, με επίσης μέτρια χρωματική απόδοση.

    smartwatch2-6

    smartwatch2-4

    Αφού πατήσετε το πλήκτρο και ενεργοποιηθεί η οθόνη, με δεύτερο πάτημα μπαίνετε στην επιφάνεια εργασίας του Smartwatch 2. Εδώ υπάρχουν οι συντομεύσεις όλων των apps που έχετε εγκαταστήσει στη συσκευή μέσω του Sony Smart Connect App. Αυτό μπορεί να κατέβει από το Google Play και να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε smartphone ή tablet έχει έκδοση Android από 4.0 και πάνω και φυσικά διαθέτει Bluetooth για να συνδεθεί με το Smartwatch 2. Η σύνδεση είναι πολύ πιό εύκολη μέσω NFC, αλλά όχι υποχρεωτική. Κάθε σελίδα της οθόνης χωρά μέχρι 6 εικονίδια apps και με swipe αριστερά-δεξιά αλλάζετε σελίδες. Το Home button σας ξαναφέρνει πάντα στην πρώτη σελίδα αυτής της οθόνης, ενώ μπορείτε να ταξινομήσετε τα εικονίδια ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιείτε ή αλφαβητικά. Τέλος, μπορείτε με swipe down από το πάνω μέρος της οθόνης να «κατεβάσετε» την μπάρα ειδοποιήσεων, ακριβώς όπως στο Android interface, αν και το Smartwatch 2 δεν τρέχει Android!

    smartwatch2-menu

    Πατώντας το εικονίδιο των ρυθμίσεων, μπορείτε να παραμετροποιήσετε τη λειτουργία του ρολογιού: Ρυθμίσεις υπάρχουν για τη φωτεινότητα της οθόνης (δυστυχώς όχι για το timeout που είναι σταθερό στα 3 δευτερόλεπτα), τη δόνηση (αλλά όχι όταν πατάτε τα πλήκτρα αφής), την εμφάνιση της ώρας/ημερομηνίας (αναλογικά και ψηφιακά “watchfaces”), το ποιές «βασικές» εφαρμογες είναι ενεργοποιημένες και εμφανίζονται στο ρολόι, να δείτε περισσότερες πληροφορίες για το software του, να κάνετε επαναφορά ρυθμίσεων στις εργοστασιακές και ορισμένες ακόμα επιλογές. Η ρύθμιση είναι εύκολη και γρήγορη, μιας και δεν υπάρχουν πολλές προηγμένες επιλογές, προς ευκολία του απαίδευτου χρήστη αλλά και προς απογοήτευση του πιό προχωρημένου.

    Δυνατότητες και apps

    H Sony λέει πως υπάρχουν περισσότερα από 300 apps στο Google Play που μπορούν να συνεργαστούν με το Smartwatch 2, αν και τα «επίσημα» apps που διατίθονται γι’αυτό αφορούν  τα e-mails, το Facebook, το Twitter, το fitness tracking (Runtastic), το ημερολόγιο, τις κλήσεις, τα SMS, την αναπαραγωγή μουσικής, την κάμερα και τα slideshows. Τα περισσότερα είναι ευνόητο το πως λειτουργούν, αλλά μη περιμένετε θαύματα: Υπάρχουν καθαρά για λόγους ενημερώσης και ειδοποίησης, αλλά δε μπορείτε να αλληλεπιδράσετε με τις εφαρμογές σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα μπορείτε να δεχθείτε (αν έχετε Sony smartphone) ή να απορρίψετε μια κλήση, αλλά το Smartwatch 2 δεν έχει μικρόφωνο, ούτε ακουστικό, οπότε θα μιλήσετε αναγκαστικά από το κινητό σας. Επίσης, μπορείτε να δείτε ένα mail που σας έστειλαν και την αρχή του, αλλά δε μπορείτε να απαντήσετε, ούτε να το διαγράψετε, μπορείτε απλά να απομακρύνετε την ειδοποίηση. Σημειωτέον πως όταν διαγράφετε μια ειδοποίηση από το ρολόι, αυτή δε διαγράφεται αυτόματα και από το τηλέφωνο, ενώ το ίδιο ισχύει και αντίστροφα. Όσο για τα SMS, μπορείτε να απαντήσετε μόνο επιλέγοντας από τις ήδη έτοιμες απαντήσεις-φράσεις και όχι να γράψετε ό,τι θέλετε.

    smartwatch2-3

    Τι άλλο μπορείτε να κάνετε με το Smartwatch 2 της Sony; Να το χρησιμοποιήσετε σαν ρολόι και ξυπνητήρι φυσικά, να ελέγχετε το καλεντάρι σας, να το χρησιμοποιείτε σαν fitness tracker (Runtastic) και χρονόμετρο αλλά και να ελέγχετε την κάμερα του κινητού σας. Μην ενθουσιάζεστε ακόμη, η κάμερα πρέπει να είναι ήδη «ανοικτή» στο κινητό και έπειτε μπορείτε να δείτε στην οθόνη του ρολογιού ό,τι «βλέπει» και αυτή και να κάνετε λήψεις φωτογραφιών και videos. Επίσης μπορείτε να ελέγχετε την αναπαραγωγή μουσικής στο κινητό σας, αν και εδώ αντιληφθήκαμε πως το Smartwatch 2 υποφέρει από lag σε κάποιες περιπτώσεις, όταν το hardware του δεν επαρκεί για να εκτελέσει τα κάπως πιό «βαριά» apps. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι εφαρμογές λειτουργούν γρήγορα και απροβλημάτιστα.

    Αυτονομία και συμπεράσματα

    Αναμφίβολα το δυνατότερο σημείο του Smartwatch 2 είναι μάλλον το πιό αδύναμο του αντιπάλου του, Galaxy Gear: Η αυτονομία. Εκεί όπου το Gear χρειάζεται καθημερινά φόρτιση και μάλιστα με χρήση της ειδικής βάσης που διαθέτει τη microUSB θύρα, το ρολόι της Sony, χάρη στην trasflective LCD οθόνη και τη μικρότερη κατανάλωση του hardware του, αντέχει αρκετές μέρες μακριά από την πρίζα. Με κανονική χρήση θα βγάλει άνετα 3-4 μέρες, ενώ σε standby θα κλείσει και βδομάδα αν χρειαστεί. Και φυσικά η ύπαρξη microUSB θύρας κάνει την επαναφόρτιση πολύ πιό απλή και εύκολη διαδικασία. Η μεγάλη αυτονομία είναι κάτι που οφείλει να έχει ένα ψηφιακό ρολόι και ομοίως, ένα smartwatch.

    smartwatch2-2

    Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το Smartwatch 2 κοστίζει €175 στα καταστήματα. Δεν είναι και λίγα, ενώ οι δυνατότητές του είναι κάπως περιορισμένες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, που όμως αγγίζει και τα €300. Υπάρχει και το Pebble, βέβαια, που είναι φθηνότερο, αλλά με τα μειονεκτήματά του κι εκείνο. Ωστόσο, τα θετικά του ρολογιού της Sony είναι πως συνεργάζεται με την πλειοψηφία των smartphones της αγοράς, έχει μεγάλη αυτονομία, είναι αδιάβροχο και έχει αρκετά apps στη γκάμα του.

    Αν σας ενδιαφέρουν κυρίως οι ειδοποιήσεις/ενημερώσεις και το fitness tracking και δεν έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από ένα smartwatch, είναι πραγματικά μια άξια πρόταση, όμως ο απαιτητικός χρήστης θα το βρεί να υστερεί σε αρκετούς τομείς. Και στο ερώτημα αν αξίζει να δώσει κάποιος ένα τέτοιο ποσό απλά και μόνο για να βλέπει τις ειδοποιήσεις του χωρίς να βγάζει το κίνητο από την τσέπη, δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι να απαντήσουμε, αλλά εσείς οι ίδιοι και η τσέπη σας. Η Sony έκαν το Smartwatch της καλύτερο, αλλά περιμένουμε περαιτέρω βελτιώσεις στην 3η έκδοσή του (ίσως το 2014;), αν υπάρξει. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το Sony Smartwatch 2.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    7 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles