24.7 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Sony Xperia L Review: Προσιτή… eXperience

    Η Sony εμπλουτίζει διαρκώς την γκάμα των smartphones που προσφέρει στην αγορά ώστε να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες και απαιτήσεις, αλλά και εύρος τιμής. Μετά την μεγάλη επιτυχία του Xperia Z, “πατάει” στην αισθητική που την έφερε στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών και παρουσίασε μερικά σπουδαία μοντέλα, που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε.

    Μετά την κυκλοφορία του Xperia Z – και του Xperia ZL το οποίο όμως κυκλοφόρησε σε διαφορετικές αγορές – η εταιρεία ανακοίνωσε τα Xperia SP και Xperia L, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε το Xperia RL καθώς και το Xperia UL στην Ιαπωνία. H εταιρεία φαίνεται πως χάρη στην επιτυχία του Xperia Z, σιγά, σιγά δείχνει να ανακτάει μέρος του χαμένου εδάφους και από ότι φαίνεται, στους επόμενους μήνες θα γίνουμε μάρτυρες της… μεγάλης επιστροφής.

    Xperia L (3)

    Το Xperia L που έχουμε στα χέρια μας, είναι ένα οικονομικό mid-range smartphone (low mid-range) το οποίο απευθύνεται σε χρήστες που δεν θέλουν να επενδύσουν πολλά χρήματα αλλά από την άλλη, δεν θέλουν και να συμβιβαστούν σε πολλούς τομείς. Αν και στον τομέα της αισθητικής συναντάμε αρκετά κοινά στοιχεία με τις νεότερες συσκευές της Sony, όπως είναι τα Xperia Z και Xperia SP, θα λέγαμε ότι έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με το Xperia T και το Xperia E καθώς και με το Arc, χάρη στην την “Arc-like” κυρτή πλάτη του.

    Στο πίσω μέρος, το πλαστικό έχει λαστιχένια, πολύ ωραία αίσθηση που συντελεί σε ένα άριστο, σχεδόν από κάθε άποψη κράτημα. Είναι διαθέσιμο σε μαύρο και λευκό (και κόκκινο χρώμα, με το τελευταίο κατά την άποψη μου να είναι και το πιο εντυπωσιακό).

    Xperia L (4)

    Στην περιφέρεια του κινητού, παρατηρούμε ότι όλα τα πλήκτρα βρίσκονται στην δεξιά πλευρά σε βολική σχετικά θέση. Έτσι, έχουμε το volume rocker, το πλήκτρο ενεργοποίησης-απενεργοποίησης της συσκευής (το γνωστό μεταλλικό πλήκτρο με το κυκλικό σχήμα) στο κέντρο αλλά και αποκλειστικό πλήκτρο για την κάμερα, χαμηλά.

    Xperia L (5)

    Ο χρήστης που θα το αποκτήσει έχει στην διάθεση του ένα κινητό με οθόνη τεχνολογίας TFT, 4,3 ιντσών480 x 854 pixels με pixel density στα 228ppi – το οποίο μπορεί να χειριστεί με άνεση με το ένα χέρι. Οι διαστάσεις του είναι 128,7 x 65 x 9,7 mm και το βάρος του μόλις 137 γραμμάρια. To γυαλί που προστατεύει την οθόνη είναι scratch-resistant και γενικώς, μπορώ να πω ότι το Xperia L δείχνει ότι είναι μία κατασκευή αντοχής. Η οθόνη είναι ευκρινής, και αρκετά φωτεινή για να την χρησιμοποιήσετε – εφόσον βρείτε την σωστή γωνία θέασης – και υπό έντονο ηλιακό φως.

    Xperia L (7)

    Διαθέτει κάμερα με αισθητήρα Exmor RS ανάλυσης 8.0 Megapixels (σε αναλογία 4:3, αφού για να τραβήξετε σε κάδρο 16:9 θα πρέπει να περιοριστείτε στα 5.0 Megapixels) που προσφέρει δυνατότητα σύλληψης video 720p χρησιμοποιώντας σταθεροποιητή εικόνας αλλά και HDR, δύο λειτουργίες που δεν συναντούμε συχνά σε κινητά αυτής της κατηγορίας τιμής (€299). Φυσικά υποστηρίζεται αυτόματη εστίαση και συνοδεύεται από LED flash. Στην πρόσοψη προσφέρεται κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης VGA.

    Το λογισμικό για την κάμερα, έχει πολλές ομοιότητες με αυτό που συναντήσαμε στο Xperia Z και αρκετές επιλογές και ρυθμίσεις για να βελτιστοποιήσετε το αποτέλεσμα, είτε κατά την σύλληψη video είτε κατά την λήψη φωτογραφιών.

    Xperia L (8)

    Όσο αφορά στο hardware, βασίζεται σε SoC της Qualcomm και πιο συγκεκριμένα στο chipset MSM8230 με συχνότητα λειτουργίας 1GHz και Adreno 305 γραφικά. Συνοδεύεται από RAM μεγέθους 1GB. Διαθέτει υποδοχή microSD για την επέκταση του αποθηκευτικού χώρου έως και κατά 32GB – να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι ο αποθηκευτικός χώρος έχει μέγεθος 8GB – καθώς και τεχνολογίες όπως οι DLNA, NFC, dual-band WiFi 802.11b/g/n, WiFi direct, WiFi hotspot, Bluetooth 4.0, GPS με υποστήριξη A-GPS, FM radio κ.α. Δεν υποστηρίζονται 4G LTE δίκτυα, ωστόσο αυτή η δυνατότητα υποστηρίζεται σπάνια από συσκευές με τέτοιο κόστος αυτή την περίοδο.

    Δείτε παρακάτω μερικά δείγμα φωτογραφιών που τραβήξαμε χρησιμοποιώντας την βασική κάμερα του Xperia L

    DSC_0001

    DSC_000133

    DSC_00204

     Δείτε ένα video που τραβήξαμε χρησιμοποιώντας την οπίσθια κάμερα του Sony Xperia L

    Για να προσεγγίσετε την υποδοχή microSD αρκεί να αφαίρεσετε το κάλυμμα που “αγκαλιάζει” το πίσω μέρος. Με αυτό τον τρόπο έχετε βεβαίως πρόσβαση και στην υποδοχή για την κάρτα SIM αλλά και στην μπαταρία 1700mAh που μπορείτε βεβαίως να αντικαταστήσετε. Θα “σας κρατήσει” περίπου μία μέρα. Φυσικά, αν ασχολείστε περισσότερο με το κινητό – π.χ μπαίνετε συχνά σε social media ή σε ιστοσελίδες και τσεκάρετε συχνά τα email σας – τότε καλό θα είναι να ενεργοποιήσετε την λειτουργία STAMINA και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας.

    Xperia L (9)

    Στο κάτω μέρος της συσκευής και στην πρόσοψη, υπάρχει ένα LED, το οποίο ανάβει για παράδειγμα κόκκινο όταν φορτίζεται το κινητό. Μόλις ολοκληρωθεί η φόρτιση ανάβει σε χρώμα πράσινο. Αυτές όμως δεν είναι και οι… μοναδικές αποχρώσεις που παίρνει και βεβαίως οι μοναδικές υποστηριόμενες λειτουργίες. Το συγκεκριμένο LED αλλάζει αποχρώσεις, μιμούμενο τα χρώματα των φωτογραφιών πoυ απεικονίζονται στην οθόνη! Δεν ξέρω πόσοι θα βρείτε χρήσιμη την συγκεκριμένη λειτουργία, αλλά το “εφέ” που κάνει είναι ωραίο. Δεν είναι τόσο εξελιγμένο όσο το “strip” που υπάρχει στο Xperia SP και το οποίο μπορείτε να προγραμματίσετε, αλλά είναι μία ωραία προσθήκη.

    Screenshot_2013-05-25-22-25-51 Screenshot_2013-05-25-22-25-51Screenshot_2013-05-25-22-25-56

    Το λειτουργικό σύστημα, είναι το γνωστό Android v4.1.2 Jelly Bean, το οποίο έχει δεχτεί την φροντίδα της Sony κατά τέτοιο τρόπο, ώστε στον τομέα της αισθητικής να διαφέρει ελάχιστα από το UI που υπάρχει στο Sony Xperia Z. Υπάρχουν οι εφαρμογές Movies, Walkman και Album που είχαμε συναντήσει και στο Xperia Z καθώς και αρκετές κοινές λειτουργίες.

    Παρακάτω μπορείτε να δείτε μερικά screenshots που αφορούν στην απόδοση του Xperia L σε μερικά δημοφιλή benchmarks

    Screenshot_2013-05-25-22-02-14 Screenshot_2013-05-25-22-08-06 Screenshot_2013-05-25-22-15-28

    Screenshot_2013-05-25-22-24-09 Screenshot_2013-05-25-22-25-34 Screenshot_2013-05-25-22-12-51

    Εν κατακλείδι, αν και το Sony Xperia L έχει να αντιμετωπίσει τρομερό ανταγωνισμό σε αυτό το εύρος τιμής, ειδικά από κάποια τετραπύρηνα με MediaTek SoCs κινέζικα smartphones, τα καταφέρνει αρκετά καλά ενώ επιπλέον τα κερδίζει κατακράτος στο design και στην ποιότητα κατασκευής. Αν γυρεύετε μία συσκευή σε αυτό το εύρος τιμής, το Xperia L είναι μία απο αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε από κοντά πριν καταλήξετε.

    Specs: Sony Xperia L (www.sonymobile.com/gr/, €299)

    Λειτουργικό Android v.4.1.2
    Επεξεργαστής Dual-Core Qualcomm MSM8230 1,0GHz (Adreno 305 GPU)
    Μνήμη 8GB storage, 1GB RAM
    Οθόνη 4,3″ TFT πολλαπλής αφής (480×854 pixels, 228ppi)
    Κάμερα 8.0 MPixel (720p video με σταθεροποιητή εικόνας και HDR), εμπρόσθια VGA
    Συνδεσιμότητα Bluetooth v4.0, Wi-Fi 802.11 b/g/n, GPS, mini-jack 3,5 χιλ., miniUSB 2.0, DLNA, NFC, WiFi Direct, WiFi hotspot, FM radio, microSD slot

    Related Articles

    2 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles